<

Як начальник Волинської ОВА Погуляйко розпорядився передати в руки філії російської церкви Зимненський та Низкиницький монастирі

Почнемо з констатації фактів: у 2020 році саме голова тоді ще Волинської ОДА Юрій Погуляйко, плюючи на волевиявлення місцевої релігійної громади, видав розпорядження підписати договори безоплатного користування московським патріархатом культовими пам’ятками українського православ’я – Зимненським та Назкиницьким монастирями і комплексами їх споруд. Такі розпорядження були видані Погуляйком всупереч волі народу, а отже не дивно, що такі документи лишилися поза публічним розголошенням. 

Ось такими підпільними методами, за власної ініціативи, діяв Погуляйко і діє зараз, переслідуючи цілі  закріпити владу московської церкви на Волині, яку він, очевидно, особисто яро підтримує. 

І такі методи, ймовірно, він і надалі використовуватиме, а це ставить під загрозу повернення в лоно української церкви важливої пам’ятки, історичної та культової споруди – Свято-Успенського собору у Володимирі. 

Саме через два місяці, у липні 2024 року завершується договір оренди московською церквою святині українського православ’я. Народні та місцеві депутати і громада однозначно висловили свою думку – святиня має бути українською. Чекаємо на підпільний хід на користь російської церкви від пана Погуляйка?   

Саботаж перевірок святинь Погуляйком 

Нещодавно минув 800 день війни. Додамо ще стільки днів з хвостиком і дізнаємося, скільки часу Юрій Погуляйко очолює Волинську обласну державну адміністрацію (зараз ОВА – військову адміністрацію).

Призначений на посаду ще у грудні 2019 року він зміг втриматися на посаді і провести, не виходячи з кабінету, значну роботу зі стримування поширення на Волині релігійних рухів за українську церкву та навпаки – попрацювати на утримання позицій церкви московської. Нагадаємо, що 2019 рік видався гірким для упц мп, яка втрачала свої позиції і храми один за одним після прийняття Томосу Епіфанієм в січні. 

Чим ще, окрім релігійних скандалів запам’ятається Погуляйко на Волині? Питання риторичне. 

Але поки, як бачимо, розпорядження Погуляйка в стінах ОВА вправно виконують, варто лише згадати про псевдоперевірки українських святинь. 

Нагадаємо читачам, що БУГ вже публікував кілька статей на тему Погуляйка-лобіста упц мп, в яких наводимо факти, що начальник ОВА робить усе, аби зам’яти будь-які рухи з перевірки користування святинями, блокує створення комісій, не реагує на звернення народних депутатів та навіть від прем’єр-міністра. 

Відтак, ще у вересні 2023 року Погуляйко та начальник Володимирської районної військової адміністрації Юрій Лобач саботували ініційовані 46 народними депутатами перевірки Успенського собору, Зимненського та Низкиницького монастирів.

Віз Погуляйка і нині там, а московські попи розговілися в стінах волинських святинь. 

Низкиницький монастир  в лапах московської церкви “завдяки” Погуляйку 

Саме Погуляйко розпорядився готувати договір про безоплатне користування московською церквою Низкиницьким монастирем. Про це розповів на своїй сторінці у фейсбуці нардеп Ігор Гузь та опублікував відповідний документ, який підтверджує це. 

“Виявляється, що у 2020 році волинський “губернатор” (слово тут личить) висловив волевиявлення залишити культову українську святиню в селі Низкиничі Нововолинської громади, – у руках московської церкви.

Саме розпорядження пана Погуляйка поклало початок укладанню скандального договору про передачу в безоплатне користування релігійною московською організацією цими культовими спорудами”, – йдеться у дописі. 

Нагадаємо, ще у лютому 2019 року громада Успенського чоловічого монастиря в Низкиничах прийняла рішення перейти до Православної церкви України. Проте, клір монастиря організував швидкі альтернативні збори, на яких висловилися проти переходу. Були ще спроби громади, а тоді людей зібралося чимало, повернути монастир українській церкві, але наразі комплекс споруд використовує упц мп. 

І саме тому, що було укладено договір про безоплатне користування, укласти який розпорядився пан Погуляйко у 2020 році. Це відбулося через рік після голосування громади за перехід до ПЦУ, без “зайвого”  розголосу. Тільки після цієї події по факту народ дізнався, що втратив святиню. 

“Відтак, українська святиня фундатора Адама Киселя застрягла в лапах філії російської церкви. Сьогодні тут моляться за звільнення і чекають у гості Павла Лебедя, який підозрюється у виправдовуванні російської агресії.”, – пише депутат Ігор Гузь у дописі і ми додамо, що цей же Павло-вандал понищив пам’ятки монастиря, які лишилися від Адама Киселя, а це означає, що будь-яка перевірка святині констатувала би факти порушення правил оренди та використання споруд.  

Упц мп і досі там, не зважаючи, що місцеві депутати проголосували ще рік тому  за заборону даної релігійної формації на території громади.

Таке ж рішення прийняла районна рада та обласна рада. 

Читайте також: 

«На похороні Героя батюшка не хотів молитися українською»: жителі села Низкиничі Нововолинської громади проти МП

Але, як бачимо, ні це рішення громади, ні тотожне рішення обласної ради про заборону упц мп на Волині, ні голоси за перехід до ПЦУ місцевої громади не завадили і не заважають Погуляйку ігнорувати системно волю народу і працювати таким чином на закріплення впливу московської церкви у Низкиницькій святині. І не тільки тут… 

Зимненський монастир в лапах московської церкви “завдяки” Погуляйку

Як виявилося, в той самий час у 2020 році було видане ще одне розпорядження голови ОДА про укладення договору з упц мп безоплатного користування вже Зимненським монастирем і комплексом його споруд.

Таким чином Погуляйко убезпечив московську тутешню релігійну громаду від будь-яких майбутніх вимог зі сторони місцевих мешканців оплачувати оренду або віддати храм на користь української церкви. 

До слова, перше, ймовірно, робити було би важко, адже святиня під час війни позбулася підтримки одного зі своїх найбільших спонсорів – Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. 

Нагадаємо, що самі депутати Зимнівської громади не змогли заборонити діяльність упц мп у своїй громаді: лише після розголосу звернулися до Зеленського та Погуляйка.

Володимирській райраді ж вдалося проголосувати за заборону діяльності упц мп: із Зимненським,  Низкиничівським монастирями та Успенським собором депутати хотіли розірвати договір оренди.

Волинська облрада також заборонила діяльність упц мп на території Волинської області.

Але, по факту, ці рішення поки ніяких результатів не дали, російська церква лишилася господарювати на Волині, займаючи найбільші святині. 

Чи проштовхне Погуляйко продовження договору оренди Свято-Успенським собором з московською церквою у Володимирі 

Через два місяці спливає термін договору оренди упц мп Свято-Успенського собору у Володимирі. Це дуже важлива святиня, яка роками була в руках московської церкви. І вона повинна належати українській церкві, впевнені українські політики та громадські діячі. 

Так, на початку квітня 21 народний депутат за ініціативи Ігоря Гузя підтримав звернення про недопущення продовження оренди упц мп Успенського собору у Володимирі.

Волинська обласна рада, Володимирська міська і районна ради, також раніше направили свої звернення про недопустимість продовження оренди Успенським собором упц мп.

“Церква цієї держави освячує ці злодіяння, а її філія досі існує на території Володимира в одній з величних релігійних культових споруд Волині. Цей нонсенс має лишитися в історії після 1 липня 2024 року”, – йдеться в дописі нардепа. 

Побачимо згодом, як поведе себе Погуляйко в цій ситуації. Буг слідкуватиме за подіями і просить свідомих громадян підтримати тему публічно, адже витівки “губернатора” з  розпорядженнями про безоплатні договори і лобіювання вигідних умов для російської церкви на українській землі можуть повторитися. 




коментарів: 10
  1. Цікаво, хто б жив у тих монастирях? “Архієпископ” Матфей та “ігумен” Трофим? У “ПЦУ” немає ні монахів, ні реальних парафіян. Це все дешева показуха, як і вишиванки та галасливі лозунги політиків.

    • Апологет-а от скажи мені ,де у біблії є згадки про монастирі,і взагалі про їхній спосіб служіння богу!!! Навпаки-ідіть між люди,проповідуйте!!

    • Напевно твій паша мерседес, там своїм товстим заднерпиводним тилом службу царю і отєчіству правив ,московітський ти служака.

  2. До місцевого “Апологета”. Ю.Погуляйко – варяг і прихильник УПЦ МП на Волині. А окрім того, ще й як вбачається, відвертий ворог нашої країни. За нього ще ніхто всерйоз і регулярно не брався, окрім ВО “Свобода”. Всі, якогось милого, бояться цього матюгальника і нахабу. Дивно, куди дивиться наш Президент тримаючи на посадах двох пристосуванців – Погуляйка і Лобача?

    • Пан Погуляйко якраз на своєму місці. Добре знає досвід історії СРСР, коли храми перетворювали на музеї та склади. Не дає спаплюжити світочі Православ’я на Волині. Достойний!

      • Не пересмикуйте, боте. Від СССР історія тільки й залишилась. Де ви його знову віднайшли? Ви хочете сказати, що коли всі храми УПЦ МП перейдуть до ПЦУ, то вона (ПЦУ) буде перетворювати їх на склади, конюшні, музеї, свинарники і гуртожитки, як при совдепії? Тоді вам треба туди – до СБУ у м.Володимирі, що на вул. Ковельській. Телефончик дати? Для перевиховання. Напишіть. Чекаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя