<

Будівництво реабілітаційного центру у Володимирі або Хто затіяв махінації з тендером на 100 мільйонів 

11:50 | 29.04.2024 / Володимир / /
Перегляди
992
/ Коментарі відсутні

Антимонопольний комітет проведе перевірку тендеру на реконструкцію інфекційного відділення в реабілітаційний центр, в якому перемогла компанія, яка запропонувала на 6 млн грн дорожчу пропозицію. Фірма, яка, відповідно, подала на 6 млн дешевшу пропозицію не пройшла торги через якусь «помилку», яку їм не дав виправити замовник. 

У тендері перемогло ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УКРБУД-ПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯ” Давіда Кізіменка. Це донеччанин, який отримував підозри та виходив з-під варти під заставу, фірми якого перемагали в низці сумнівних тендерів на сотні мільйонів гривень.  

Про нього і його участь в “схемах” писали в Слідство Інфо, Бігус, Наші гроші  та інші видання-розслідувачі. І не дивлячись на це все, його компанія всеодно надалі перемагає в тендерах. 

Про Давіда Кізіменкава далі розповімо, але спочатку пояснимо, що не так з тендером по реабілітаційному центру та чому його взялися перевіряти. 

ЗАМОВНИК “ПІДІГРУЄ” ФІРМІ, ЯКА ХОЧЕ ЗА РОБОТУ БІЛЬШУ СУМУ 

Тендер під назвою “Реконструкція корпусу №1 інфекційного відділення для створення реабілітаційного центру КП “Володимирське ТМО” по вул. Генерала Шухевича, 10 у місті Володимир, Волинської області” був оприлюднений 1 квітня 2024 року. 

Очікувана вартість робіт орієнтовно – 102,3 млн грн 

Підрядникам надали всього 9 днів, аби подати повну тендерну пропозицію, яка задовольняє всі вимоги замовника. 

Згідно з документом “Технічна специфікація”, яку додали до тендеру, підряднику пропонували надати комплексну пропозицію на весь спектр робіт з будівництва реабілітаційного центру, до якого входили:  демонтаж частини будівлі, улаштування фундаменту, будівля прибудови, реконструкція перекриттів, зведення стін, “проеми” (саме так вказано в тексті техспецифікації), внутрішнє і зовнішнє оздоблення, облаштування прибудинкової території, ганку, покрівля, атріум, басейн, сантехніка, сховище, вентиляція, опалення та ін. 

Пропозицію виконати роботу на тендер подали всього дві компанії: 

Товариство з обмеженою відповідальністю-фірма “Кортакоз”, яке запропонувало виконати роботу за 96 495 048,00 грн (96,5 млн грн), та ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “УКРБУД-ПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯ”, яке захотіло майже повну суму тендеру – 102 284 234,75 грн (102,3 млн грн), тобто майже на 6 мільйонів більшу суму.

18-го квітня дешевшу пропозицію рівненської фірми “Кортакоз”, яка займається всім спектром будівництва та інжинірингу  відхилили, а переможцем тендеру вже 19-го квітня визначили ТОВ “УКРБУД-ПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯ”. 

На відмову фірмі  “Кортакоз” було складено аж два протоколи. 

У першому №54, датованому 17-го квітня, замовник пише про те, що фірмі треба дати ще 20 днів на розгляд їх пропозиції, адже вона є найбільш економічно вигідною. 

А вже на наступний день,18-го квітня він кардинально змінює свою думку і знаходить аж дві причини, аби відхилити пропозицію, не дочекавшись правок від підрядника, звісно, на користь варіанту з більшою ціною.

Дві причини відмови:

  1. Замовник вказав, що фірма “Кортакоз” не надала гарантійний лист про те, що сама буде відшкодовувати витрати свого візиту на місце реконструкції для складання акту обстеження об’єкту 
  2. Замовник зазначив, що один з документів, які подала фірма, не містить інформацію, що в їхній перелік робіт входить капітальний ремонт будинків і споруд, відновлення їх аварійних частин. 

Відтак, відмова була сформована наступним чином: 

Тобто, замовник в особі представника Комунального підприємства “Володимирське територіальне медичне об’єднання” Володимирської міської ради відмовив фірмі, зазначивши, що тендерна пропозиція не відповідає технічній документації. Проте в суті відмови про невідповідність технічній документації не йдеться. 

Фірмі не дали 20 днів, аби внести правку в пропозицію, надавши оновлені документи. Натомість знайшли причину відмови, як відсутність гарантійного листа про оплату витрат за свій виїзд на місце. 

Агов! Тільки нам здається, що вартість поїздки спеціалістів фірми на місце і складання акту вартувало би набагато менше, ніж 6 мільйонів? 

Зважаючи на обгрунтування відмови та блискавичний другий протокол можна дійти думки, що тут щось нечисто.

Тому й не дивно, що на заяву представників фірми, яким відмовили в тендері, Антимонопольний комітет призначив перевірку. 

ЗАШКВАРИ ВЛАСНИКА ФІРМИ-ПЕРЕМОЖЦЯ, ЖУРНАЛІСТСЬКІ РОЗСЛІДУВАННЯ ТА СУДИ 

Бенефіціарний власник “фірми-переможця” володимирського тендеру “УКРБУД-ПРОЕКТ-РЕКОНСТРУКЦІЯ”  – Давід Кізіменко. І з цим ім’ям пов’язано чимало зашкварних тендерів, підставних фірм судових тяганин і схем.

Яу вказує Clarity Project фірма Давіда Кізіменка, який сам родом з Донецька, зареєстрована в Київській області у місті Бровари, 135, офіс 1. також саме за цією адресою в офісі 1 є ще 11 фірм, а разом з іншими офісами – більше 20. 

Сама будівля – це двоповерхове непримітне приміщення, яке не вказує на те, що в ньому своєю діяльністю займається стільки компаній. 

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» заснували у 2015 році в Києві. Засновницею компанії була киянка Ольга Скопич, але зараз кінцевим бенефіціаром є донеччанин Давід Кізіменко.

Основним видом діяльності компанії є будівництво житлових і нежитлових будівель. Пік її заробітку на державних тендерах почався у 2021 році й по сьогодні компанія підписує багатомільйонні договори. Від 2021 року і по серпень 2023 року«Укрбуд-Проект-Реконструкція» заробила на державних тендерах майже 890 млн грн.

СУДИМІСТЬ І ЗАСТАВА

За інформацією Слідство Інфо  ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція” у 2023 році займалося реконструкцією мосту на Донеччині й капітальним ремонтом відділення операційного блоку Інституту травматології та ортопедії НАМН України. Загальна вартість цих контрактів складала 112,7 млн грн. Компанія отримала підряди попри те, що її директора підозрювали у розкраданні бюджетних коштів під час відбудови Сумщини. 

Зазначають, що вимогою отримання цих двох підрядів була відсутність судимості, тому компанії серед інших документів мали надати докази, що не мала проблем із законом. У довідці компанія ТОВ «Укрбуд-Проект-Реконструкція» вказала, що її директора Давіда Кізіменка правоохоронці підозрюють у двох корупційних злочинах.

За інформацією правоохоронців, підрядники, які займалися відбудовою Сумської області, завищували вартість будівельних матеріалів у 2-3 рази. Під час ремонту лише одного об’єкта зловмисники привласнили 1,4 млн грн. Як пишуть  журналісти Слідство.Інфо керівництво Сумської ОВА звинуватили у розкраданні коштів на відбудову інфраструктури. 

Схоже, що Давід Кізіменко був учасником цієї схеми, за що отримав підозру за підроблення документів та заволодінням майна, зловживаючи службовим становищем. Крім цього, суд зобов’язав Кізіменка у якості запобіжного заходу внести 402,6  тис. грн застави.

В судових матеріалах йдеться про те, що місцевий чиновник, який по суті і привів компанію Кізіменка на підряди, раніше працював на родину власників, а сама ж фірма нібито не мала ресурсів на роботи з відновлення. 

Юридично, Давіда Кізіменка не визнали винним у скоєнні злочину, тому він може брати участь у тендерах. Такою ситуація є і  донині. 

СХЕМИ НА ВІДБУДОВІ КИЇВЩИНИ ТА ХАРКІВЩИНИ

Окрім корупційних історій на Сумщині є ще декілька. Ця компанія брала участь у відбудові Київщини та після цього фігурує в судовій справі про розкрадання бюджетних коштів. Також журналісти писали, що реконструкцію Бородянсього центру соціально-психологічної реабілітації, якою займається «Укрбуд-Проект-Реконструкція», перевіряє Держаудитслужба на підставі виявлених компанією ознак порушень закону. Тут, як писав  Bihus.info, ТОВ “Укрбуд-проект-реконструкція” віддали велике замовлення на 240 мільйонів гривень. 

У 2022 році  фірма «Укрбуд-Проект-Реконструкція», яку вже взяв на перевірку Антимонопольний комітет України, виграла 40-мільйонний тендер на Харківщині.

Були скандали і після того, як виконавчий комітет Первомайської міської ради уклав угоду з “Укрбуд-Проект-Реконструкція” щодо капітального ремонту вул. Космонавта Комарова у Первомайському вартістю 38,7 млн грн. Журналісти писали про завищені ціни у майже 50% відсотків. 

Техніку “Укрбуд-Проект-Реконструкція” під керівництвом Д.Кізіменка тоді планувала залучити від фірми “Хозхімсервіс”, що належала тоді матері Д. Кізіменка тепер бенефіціарним власником компанії є його брат Марк. 

ІНШІ ПІДСТАВНІ КОМПАНІЇ та «Хозхімсервіс»

За даними сайту “Наші Гроші” , у 2021 р. АМКУ двічі штрафував «Хозхімсервіс» за тендерні змови та вносив до реєстру змовників, що означало би для компанії трирічний «бан» на участь у відкритих торгах. Однак АМКУ обидва рази за рішеннями судів прибирав «Хозхімсервіс» із реєстру.

Роком раніше, у 2020 році ТОВ “Хозхімсервіс” та ТОВ “Леман-Бетон” , між якими Антимонопольний комітет встановив змову та заборонив участь у тендерах, зупинили у суді рішення та “взяли” тендерів на майже 474,2 мільйона гривень, зокрема на об’єктах “Великого будівництва”.

Так, 4-го травня 2020 року відділення АМКУ Донецької області встановило порушення цих фірм на тендері “Полтавагазвидобування” – компанії змовились між собою та не конкурували, внаслідок чого державний контракт на загальну суму 70 млн грн. отримала фірма “Хозхімсервіс”.

Серед доказів змови АМКУ зазначив, що компанії мали засновників та працівників які є родичами, здійснювали діяльність за одною адресою і з одних  IP адрес, надавали один одному безвідсоткову фінансову допомогу тощо.

На порушників наклали штрафи на 680 тис грн, та заборонили брати участь  в публічних закупівлях до 2023 року.

Однак, протягом цього строку компанії продовжували вигравати тендери, в тому числі оголошені в рамках програми “Велике будівництво”.

Та ж ТОВ «Хозхімсервіс» займалася ремонтом  водоводу в місті Дніпрорудне, що у Запорізькій області. Як встановили слідчі, у 2018-му підрядник «Хозхімсервіс» отримав гроші за роботи, однак не виконав їх повністю. 2019-го Марка Кізіменка (рідний брат Давіда) затримали, взяли під варту та оголосили про підозру у заволодінні бюджетними коштами у великих розмірах.

БАТЬКО-СЕПАРАТИСТ

Серед учасників ТОВ «Хозхімсервіс» був і батько Давіда — Олег Кізіменко. Він вийшов з бізнесу, коли став начальником управління капітального будівництва Донецької ОДА. Рісля того дана особа перейшла  на посаду заступника міського голови Севастополя, де після окупації Криму росією залишився працювати. У 2015 році росіяни висунули обвинувачення Олегу Кізіменку за привласнення 45 мільйонів рублів на контрактах щодо ремонту міста. Чоловік втік в Україну й був судимий за державну зраду. Він отримав умовний термін на 5 років.

ТОТАЛЬНЕ КРИШУВАННЯ ЧИ ЖАДІБНІСТЬ ЧИНОВНИКІВ?

Як бачимо, сім’я Кізіменків довгий час водить за ніс АМКУ та змогла “заморозити” справи проти себе в судах. Давід Кізіменко зміг отримати мільйонні тендери, не зважаючи на судимості, перевірки, застави, завищені ціни, на Київщині, Харківщині, Сумщині, а зараз, як бачимо, він знайшов підтримку для ведення своїх справ на Волині. 

Цікаво, хто “просуває” фірму Кізіменка в обхід тендерних умов та здорового глузду, знаючи, що журналісти це виявлять і  що знову буде  скандал ?  Припустимо, що йдеться, напевно, не тільки про одну жадібну рибку, яка вирішила взяти до кишені на місцевому рівні, а про цілу систему кришування, яка має не цілком законні важелі впливу. 

Невже наші люди залишать все так як є та віддадуть гроші платників податків підставній фірмі сина сепаратиста, яка хоче заробити на реабілітаційному центрі для військових мільйони гривень? 

БУГ слідкуватиме за ситуацією навколо тендеру й надалі. Читайте БУГ. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Травня, Четвер
15 Травня, Середа