<

Потрапляння ракети або теракт: СБУ розглядає дві версії авіакатастрофи в Ірані

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:35 | 10.01.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Служба безпеки України розглядає дві пріоритетні версії авіакатастрофи літака рейсу PS752 в Ірані: потрапляння ракети й теракт.

 Про це повідомляють на сайті СБУ

“Дійсно, версія про потрапляння ракети зенітно-ракетного комплексу “ТОР” привертає сьогодні найбільшу увагу суспільства. Однак достатньо відкрити інструкцію з експлуатації ЗРК, аби виникло ряд запитань, котрі потребують додаткових відповідей. Зокрема, мова йде про дальність польоту ракети, нюанси щодо керування комплексом тощо. Усі питання зараз опрацьовуються”, – заявив Іван Баканов.

Баканов також повідомив, що СБУ ретельно вивчає та аналізує інформацію, що стосується версії теракту.

Крім того, міністр закордонних справ Вадим Пристайко на брифінгу в Києві 10 січня заявив, що Україна отримала доступ до чорних скриньок та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці, – повідомляє УП.

До Тегерана вилетіло близько 50 українських представників, зазначив міністр.

“Вони технічними засобами намагаються реконструювати літак, щоб зрозуміти, що з ним сталося. Ми отримуємо повну співпрацю від іранської сторони. Іранська сторона допомагає нам, ми отримали доступ як до деталей літака, так і до місця падіння. Поліція забезпечує безпеку цього місця, хоча там від самого початку мали доступ місцеві, що ускладнювало розслідування”, – сказав Пристайко.

Він також запевнив, що Україна вимагатиме компенсацію та притягнення винних до відповідальності, якщо версія удару іранських ППО по українському авіалайнеру буде доведена.

Крім того, 10-го січня у твіттері з’явилось нове відео падіння українського літака в Ірані. На відео, знятому з автомобіля, літак горить у повітрі щонайменше 56 секунд і вибухає в момент контакту з землею.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде заявив, що останки загиблих під час катастрофи літака Boeing 737- 800 «Міжнародних авіаліній України» були відправлені в судово-медичну лабораторію для аналізу ДНК, повідомляє Укрінформ з посиланням на CNN.

Абедзаде також додав, що уламки збитого українського авіалайнера були вилучені з місця аварії й відвезені для подальшого розслідування.

Варто зазначити, що іранці вранці 9-го січня майже повністю зачистили місце падіння “Боїнгу”. На місці падіння літака МАУ в Ірані вже практично нічого не залишилося – з території вивезли майже всі уламки, тепер прибирають сміття, повідомляє УП, посилаючись на допис твіттері кореспондентки CBS News Елізабет Палмер.

За словами Палмер, представників служб безпеки на місці немає, ніякого оточення території й жодних ознак будь-яких слідчих.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на статтю CBS News, місце катастрофи було великим, і знімальна група змогла оглянути лише одну його частину, але після того, як вони відвідали місце події, свідок сказав їм, що більші шматки фюзеляжу та носа літака були вилучені. Свідок заявив, що вивезення уламків і тіл жертв почалося в день катастрофи.

Свідки також розповіли, що бачили, як у четвер приїхала вантажівка та важка техніка, які забрали більшу частину уламків. Іран не сказав, куди їх відвезли.

Українські слідчі не відвідували цю ділянку станом на полудень у п’ятницю, йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оприлюднив дані розвідки, які свідчать про те, що український “Боїнг” збила іранська ракета.

Крім того, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного об’єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

10-го січня президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає ймовірність збиття українського літака над Тегераном ракетою, але потребує доказів.

Вранці 8-го січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс “Тегеран-Київ”. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

Усі 9 членів екіпажу, а також 2 пасажири були громадянами України. РНБО опублікував список загиблих, серед яких – уродженка Нововолинська. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок