<

Волинський держархів оцифрував ще 197 справ репресованих радянською владою

15:12 | 29.04.2024 / Новини / /
Перегляди
66
/ Коментарі відсутні

У держархіві Волинської області зацифрували та оприлюднили ще 197 кримінальних справ несудових органів з фонду КДБ за 1944-1993 роки. Загалом опрацювали документи щодо 380 репресованих радянською владою громадян.

У матеріалах йдеться про жителів Волині та людей, котрі в радянський період були затримані на території області, повідомили на фейсбук-сторінці архіву.

Суспільне переглянуло одну з архівних історій про волинянку Лідію Кучинську, зв’язкову УПА на псевдо “Гілка”, яку арештували й заслали у виправно-трудовий табір.

Історія зв’язкової Кучинської

Кучинська (Губій у дівоцтві) Лідія Гордіївна народилася в 1925 році в селі Вічині колишнього Рожищенського району. У віці 20 років волинянка співпрацювала як зв’язкова на псевдо “Гілка” з членами ОУН “Хорий”, “Білий”, “Запорожець” та іншими.

За твердження тодішніх співробітників МДБ СРСР, Лідія Кучинська з 1945 до 1947 року у будинку свого батька зустрічалася з членами ОУН, де приймала та передавала “грипси” — маленькі зашифровані повідомлення на папері. Також “Гілка” передавала українським повстанцям їжу.

Зв’язок Лідії Кучинської залишався таємним до 1948 року, хоча під час численних допитів своє відношення до членів ОУН на Волині жінка заперечувала. У січні радянські спецслужби видали на неї постанову про обшук та арешт. Основою для арешту стали свідчення трьох людей.

Волинянку визнали винною у співпраці з повстанцями та у лютому 1948 року арештували та відправили до в’язниці в Луцьку. У травні 1948 року слідство у справі Кучинської завершили. Радянські спецслужби вирішили заслати її у концтабір “Дубравлаг” Республіки Мордовія на 8 років.

1955 року Лідію Кучинську звільнили. Вона проживала в селі Милуші Луцького району. Лише в 1991 році волинянку реабілітували.

Загалом у волинському архіві оприлюднили вже 3 484 архівні кримінальні справи. З усіма цифровими документами можна ознайомитися за посиланням.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Травня, Четвер
15 Травня, Середа