<

Прогулювали чи відвідували і які рішення приймали: як депутати Іваничівської селищної ради поводилися на сесіях 2023 року

Місцеві депутати, хоч і не отримують зарплатні за свою роботу, проте у них є певна відповідальність перед виборцями. Давайте розберемось, як ставляться обранці Іваничівської громади до взятих на себе повноважень, чи не прогулюють пленарних засідань і, чи дійсно захищають й відстоюють інтереси мешканців, які їх обрали, або ж голосують за ті рішення, які вигідні очільниці громади?

Протягом січня-грудня 2023 року в Іваничах відбулося 15 пленарних засідань. Кожному з них передували профільні комісії селищної ради. Проаналізувавши роботу всіх 22 депутатів, інформація про яких розміщена у вільному доступі на сайті селищної ради, журналісти БУГу виявили, що майже усі вони хоча б раз прогуляли сесійні засідання і не брали участі в роботі постійних комісій, до яких належать.

Так, з протоколів сесій видно, що по одному засіданні пропустили: самовисуванці Олег Новосад і Алла Макарова, Ігор Мороз (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»), Іван Палій, Володимир Сарабуна, Алла Наумук, Олег Тимощук і Наталія Мазурок (ПП «За Майбутнє»).

На двох сесіях з 15 не були присутні: Оксана Денисюк (Політична партія “Слуга Народу”), Анатолій Квітка (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та самовисуванці Ярослав Когут і Руслан Мартинюк.

На три засідання сесій не прийшов самовисуванець Сергій Лойко.

Чотири пленарні засідання прогуляла Емілія Левчук (ПП «За Майбутнє»).

П’ять сесій пропустили Людмила Бойко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та самовисуванець Петро Крась.

Сім засідань прогуляв самовисуванець Анатолій Макаров. Стільки ж прогулів має і ще один самовисуванець Роман Чипинюк.

А найрідше на пленарні засідання приходила депутатка Катерина Бонюк (ПП «За Майбутнє»). У неї 8 “прогуляних” сесій. Ймовірно, причиною цьому є те, що Катерина працює в Нововолинській міській раді, а пленарні засідання проводять у робочі дні. Тож у неї не завжди виходить поєднувати депутатські обов’язки з основною професійною діяльністю.

Зауважимо, що впродовж року жодної сесії не відвідав депутат Петро Лобаєвський (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»). Однак причина його неявок більш ніж поважнавін захищає рідну країну від окупантів і весь цей час був на передовій. Також більше року воювали і ще два депутати самовисуванці Сергій Лойко й Роман Чипинюк. Тож і їхні прогули повністю зрозумілі й виправдані.

Жодної сесії не пропустили лише дві депутатки самовисуванки Катерина Будь та Оксана Рубан, яка є заступницею голови громади, тож відвідувати пленарні засідання їй зручніше.

До слова, сесії в Іваничівській селищній раді, зазвичай, проходили тихо і швидко. Майже усі питання приймалися одноголосно, без ніяких обговорень, пропозицій, критики чи заперечень.

Депутатські звернення теж тут рідкість. А якщо, вони й бували, то здебільшого не мали підтримки в інших депутатів і їх відхиляли. Так, наприклад, було під час чергової сесії 29-го листопада, коли депутати відхилили пропозицію Володимира Сарабуни щодо купівлі комп’ютерного блоку для місцевої спортшколи. Він попросив виділити для цього лише 10 тисяч гривень, однак депутати чомусь не підтримали цю пропозицію. “За” проголосували лише 7 з них. Решта утрималась.

Більшість депутатів на сесіях поводилися пасивно. Просто голосували і все. Не ставили жодних питань, пропозицій, уточнень чи якихось протестів. Активними були лише Руслан Мартинюк, Володимир Сарабуна, Катерина Бонюк, Сергій Лойко та Роман Чипинюк. Вони не боялись висловлювати й відстоювати свої думки, навіть якщо вони й суперечили поглядам колег чи очільниці громади.

Однак кілька останніх засідань все ж виявились “гарячими” і дискусійними. Ймовірно, причиною цьому стало повернення з війни депутатів Романа Чипинюка і Сергія Лойка, які, побувавши в гарячих точках бойових дій, захотіли позитивних змін в рідній громаді. Найгарячішими були сесії 9-го та 29-го листопада. Саме тоді перерозподіляли рештки цьогорічного бюджету, а також нарешті порушили тему ігнорування запитів і звернень військових керівництвом громади. 

Так, під час чергової сесії 9-го листопада, розчарований тим, що керівництво селищної ради вкотре проігнорувало запит військового про допомогу в придбанні спецобладнання й наклало вето на виділення 50 тисяч гривень для формування нової військової частини, Мартинюк наголосив, що йому зараз соромно бути депутатом селищної ради. Він звернувся до колег і закликав їх “проснутися” і почати нарешті допомагати ЗСУ. Також Руслан Мартинюк порадив брати відповідальність за свої вчинки. Або ж складати мандат. Підтримав його і Сергій Лойко. Він запропонував в бюджеті громади на 2024 рік обов’язково передбачити кошти для допомоги нашим бійцям на передовій.

А завдяки активній і наполегливій позиції Романа Чипинюка для Іваничівського ліцею №2 імені Юрія Лелюкова придбають два ноутбуки, а для бійців однієї з військових частин – квадрокоптери.

Так під час пленарного засідання 9-го листопада депутат Роман Чипинюк озвучив запит про виділення з місцевого бюджету коштів на придбання двох ноутбуків для ліцею №2. Депутати підтримали його прохання і виділили з місцевого бюджету 40 тисяч гривень на покупку цієї техніки. До того ж Роман Чипинюк на черговій сесії 29-го листопада озвучив лист, підписаний командиром військової частини і направлений до голови Іваничівської селищної ради Лідії Томашевської з проханням придбати три квадрокоптери, необхідні для виконання бойових завдань. Пізніше на бюджетній комісії Чипинюк таки “випросив” кошти на його придбання. Щоправда, на придбання квадрокоптерів військовим виділили не 600 тисяч, як ті просили, а лише 345 тисяч гривень.

До слова, Чипинюк за свою патріотичну позицію отримав від Томашевської “на горіхи”. Вона навіть погрожувала “натравити” на нього СБУ.

Окрім цього, минулоріч селищна рада прославилась тим, що сесії здебільшого відбувалися у режимі повної секретності. Адже про їх проведення знала обмежена кількість людей, а оголошення про них на офіційному сайті були просто відсутні, або ж поставлені заднім часом. А 7-го червня під час позачергової 26-ї сесії голова громади взагалі намагалася вигнати журналістку інтернет-видання із зали. Врешті Лідія Томашевська навіть порушила статтю Конституції України, заборонивши представниці БУГу вести фотозйомку.

Також Томашевська під час сесії 29-го листопада порушила регламент пленарного засідання, проігнорувавши запит депутата. Тоді депутати більшістю голосів забрали 83 тисячі гривень з програми “Надання дошкільної освіти”, які вдалося зекономити на заробітній платі працівників, і спрямували їх на виплату премій працівникам централізованої бухгалтерії, фінансового відділу та відділу освіти. Обурений Сергій Лойко запропонував винести питання щодо виділення коштів на премії на окреме голосування депутатів. Однак Томашевська проігнорувала прохання депутата і не зробила цього.

Своєю поведінкою під час час усіх цьогорічних сесій голова громади демонструвала, що їй байдужа думка інших, особливо опонентів і, керуючи громадою, вона дотримується лише власних поглядів й інтересів. Протилежні думки, або ж ігноруються, або ж пригнічуються. Зауважимо, що такий спосіб правління чимось нагадує ненависну усім ворожу росію.

Цікавим також є те, що сесії, зазвичай, проходить за сценарієм, встановленим Лідією Томашевською. Й відповідно до нього, більшість депутатів голосує так, як попередньо звеліла їм очільниця селищної ради і як буде вигідно саме їй. Недарма це скликання депутатів нарекли “штучним”, адже йти проти волі Томашевської більшість з них боїться. Це робить лише кілька “сміливців” і то, як бачимо, майже усі їхні прохання, запити й пропозиції просто ігноруються.

Нагадаємо, місцеві вибори відбулися 25-го жовтня 2020 року. До Іваничівської селищної ради обрали 22 депутати. За час чинної каденції, станом на 28-ме грудня 2023 року, відбулося 37 чергових пленарних засідання, 15 з них – цього року. Випадків, коли сесія не відбулася через відсутність кворуму, наразі не було. З часу виборів у складі селищної ради відбулися зміни: 31-го жовтня в Іваничівській громаді відбулися проміжні вибори депутата в селищну раду. Дообирали ще одного депутата на багатомандатному окрузі №6, до якого відносяться села Древині, Іванівка та Лугове. Довибори відбулися, адже попереднього депутата Надію Стежко призначили Старостою Мишівського округу. І відповідно вона втратила депутатський мандат. Її замінила лікар загальної практики-сімейної медицини КНП “Володимир-Волинський РЦПМСД” Катерина Будь, яка й перемогла у цих виборах.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця