<

«Перемога може бути швидше, ніж всі думають», – інтерв’ю з командиром 14 бригади Олександром Охріменком

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:15 | 11.04.2023 / Володимир / , , /
Перегляди
18954
/ 1 коментар

Днями у Володимирі, в пункті постійної дислокації 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, вперше з часу повномасштабного вторгнення росії в Україну, побував командир полковник Олександр Охріменко. Журналісти БУГу розмовляли з ним про справи на фронті, потреби 14 ОМБр, реабілітаційний центр, озброєння, навчання, іноземну техніку та запитували про прогнози щодо перемоги та закінчення війни.

Як відомо, восени 2022 року 14 омбр імені князя Романа Великого в складі Сил оборони брала активну участь у звільненні окупованих територій Харківської області і надалі продовжує виконувати бойові завдання на Харківщині.

Метою візиту полковника Олександра Охріменка у пункт постійної дислокації бригади була зустріч із рідними воїнів, які мають статус зниклих безвісти або загинули під час виконання бойових завдань, перебувають у полоні.

«Зустріч була ініційована нами з метою надання рідним наших військовослужбовців допомоги у вирішенні питань, що перебувають у компетенції бригади, і задля підтримки родин наших воїнів», – зазначив полковник Олександр Охріменко.

Навчання і підготовка бійців

Щодо питання підготовки військовослужбовців бригади, то комбриг наголосив, що бійців, яких щойно призвали до війська, не одразу відправляють у район бойових дій. Спочатку їх впродовж двох тижнів за модульною системою навчають у пункті постійної дислокації. Ті з військовослужбовців, хто має військово-облікову спеціальність, можуть направлятися в район бойових дій на посаду, але з подальшою допідготовкою там. Безпосередньо в районі виконання завдань за призначенням бійці також проходять підготовку в складі своїх підрозділів, в ході якої командири мають можливість познайомитися з особовим складом і навчати його.

Крім того, певна кількість військовослужбовців бригади, за словами полковника Охріменка, уже пройшли, а частина ще проходить навчання за кордоном в складі груп, екіпажів та розрахунків на техніку, яку 14 ОМБр передають західні партнери.

“Окрім індивідуальної зброї у нас є боєприпаси, які західні партнери постачають нам, фактично, з початку повномасштабного вторгнення. Маємо й інші «сюрпризи» для ворога, які озвучувати не буду “, – додав командир.

Щодо укомплектованості бригади особовим складом, то полковник Охріменко наголосив, що бригада є боєготовою.

Забезпечення бригади

Що стосується забезпечення 14 ОМБр, то полковник Олександр Охріменко зазначив, що бригада має основні засоби матеріально-технічного забезпечення, зброю, техніку та боєприпаси для виконання бойових завдань. Не секрет, наголосив Олександр Петрович, що чималий вклад у забезпечення бригади вносять і волонтери.

На питання із ким воюють наші ЗСУ, командир 14 омбр зазначив, що проти наших захисників виступать як мобілізовані, так і кадрові військові рф, а також приватні військові компанії типу «вагнерівців».

«Російська армія ніколи не рахувалася із життям людей. Ми собі такого ніколи не дозволяли і не дозволимо. Якщо ж брати по потенціалу, по якості забезпечення, які надають нам й іноземні партнери, то наша армія на дві голови вища від російської. Те ж саме можна впевнено сказати і про підготовку, професіоналізм, вмотивованість наших воїнів», – наголосив полковник Олександр Охріменко.

Також журналісти поцікавились думкою командира щодо використання коштів з місцевого бюджету. Адже свого часу в соціальних мережах виникло чимало суперечок з приводу розподілу фінансів. Частина людей стверджувала, що не на часі направляти кошти на будівництво і ремонт споруд, які знаходяться на території військової частини, а краще було б спрямувати фінанси на дозабезпечення військових, які перебувають безпосередньо на фронті: квадрокоптерами, тепловізорами та іншим приладдям, на яке збирають кошти волонтери й родичі бійців. Хоч і на ці потреби з міського бюджету виділяли значну суму коштів у 2022 та 2023 роках.

Читайте також:

На потреби військових та силових структур у Володимирі виділили майже 92 млн грн

Безпілотники, спецобладнання, ремонти, облаштування кордону: на потреби військових у Володимирі виділили понад 53 млн грн

Олександр Охріменко відповів, що він прийняв рішення про необхідність ремонтних робіт у тих приміщеннях, де вони були необхідні.

«Я прийняв рішення про ремонт приміщення медичної роти та вартового приміщення. У першому військовослужбовцям, зокрема, й тим, які проходять реабілітацію після поранень, надається медична допомога. У другому військовослужбовці 24 години на добу, 7 днів на тиждень впродовж року несуть службу», – розповів полковник Охріменко.

Також він додав, що минулого року, окрім будівництва і ремонту об’єктів, за кошти місцевих бюджетів бригада закупила 70 БПЛА та інші технічні засоби.

«Всі засоби, які законодавство нам дозволяє закупляти для виконання бойових завдань, купуються в першу чергу. Є категорії засобів, які ми купувати не можемо, – це засоби, які постачаються по лінії Міноборони. Якщо ж є фінансові залишки, вони спрямовуються на покращення умов проживання і перебування особового складу у пункті постійної дислокації», – пояснив Олександр Охріменко.

Реабілітаційний центр

Торкнулися й теми будівництва реабілітаційного центру для військових у Володимирі.

«Маючи досвід роботи із особовим складом, розумію надзвичайну нагальну потребу такого центру саме у Володимирі. Цей реабілітаційний центр потрібен в гарнізоні, де кількість особового складу, що потребує реабілітації після поранень, після виконання завдань у районі бойових дій, досить велика. Керівництво міста, представники влади дослухаються до нас. Чекаємо на результат» – зазначив комбриг 14 омбр.

Щодо прогнозів про закінчення війни і участі 14 бригади в анонсованому президентом Зеленським весняному контрнаступі, Олександр Охріменко зазначив, що не може відкривати всіх військових таємниць, але впевнений, що Україні вдасться повернутися до адміністративних кордонів 1991 року, і це може статися скоріше, ніж очікують українці.

Також говорили про полонених росіян і їхнє уявлення про нас, про допомогу і настрої населення у зоні бойових дій, про роботу з особовим складом та мотивацію військових. Більше дивіться у відеоінтерв’ю з командиром 14 бригади полковником Олександром Охріменком.




один коментар
  1. Для змешення витрат на час дії військових адміністрацій призупинити роботу ода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця