<

Декомунізація: у Нововолинську нарешті змінили дату на пам’ятному знаку «Воїну-захиснику – слава!»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:17 | 18.04.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
3962
/ коментарів 11

15-го квітня у Нововолинську на пам’ятному знаку «Воїну-захиснику – слава!» змінили дату.

Так, замість 1941 року (початок Великої Вітчизняної війни) вписали 1939 рік (початок Другої світової війни). Адже цього року війська Радянського Союзу вторглися на територію Волині, яка на той час входила до складу Польщі.

Про необхідність змінити дату БУГ писав ще у 2020 році.

Нагадаємо, з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні встановили День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8-го травня. 9-го травня відзначається державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ці дати встановлені Законом України у 2015 році.

Тож реконструкція пам’ятника – це відновлення історичної справедливості.

Історичні факти. 82 роки тому СРСР окупував Західну Україну.

Першого листопада 1939 року Верховна Рада СРСР скликала позачергову сесію та ухвалила закон «Про включення Західної України до складу Союзу РСР із возз’єднанням її з Українською РСР».

Радянська пропаганда подавала це як «визволення та возз’єднання» українських земель. Насправді це була окупація та анексія територій Польщі, до яких на той момент входили українська Галичина та Волинь. Адже Адольф Гітлер та Йосип Сталін у вересні 1939-го напали на Польщу, порушивши всі міжнародні договори та розв’язавши Другу світову війну.

Щоб легітимізувати свою владу, Кремль влаштував «вибори до Народних зборів Західної України», які відбувалися під контролем органів НКВС. Спочатку деякі українці навіть вітали таке «возз’єднання», але незабаром відчули на собі примусову колективізацію, депортації та репресії.

У серпні 1939 року дві тоталітарних держави СРСР і Німеччина підписали пакт Молотова — Ріббентропа.

Почалася Друга світова з поділу Польщі. Першого вересня 1939 року із заходу в Польщу вторглася німецька армія. Польські війська поступалися за кількістю солдатів та військової техніки. І попри запеклі бої, їм довелося відступати з тяжкими втратами. Поки більша частина польської армії намагалася стримати наступ німців із заходу, рано-вранці 17 вересня 1939 року радянські війська перейшли східний польський кордон.

За годину до вторгнення польському послу в Москві вручили ноту, у якій йшлося про те, що «Польща втратила всі свої промислові та культурні центри. Варшава як польська столиця вже не існує. Польський уряд зазнав розкладу і не подає ознак життя. Це означає, що польська держава та її уряд фактично перестали існувати… Це спонукає СРСР взяти під свій захист життя та майно населення Західної України та Західної Білорусії».

Більше читайте за посиланням.

Отож «захисники» за 82 роки не змінили свою тактику. І зараз знову окуповують території, вбивають та репресують українців. Тому нам потрібно й надалі активно проводити деколонізацію – позбутися від залишків колоніального минулого, яке роками нависало над нашою державою. Потрібно знати свою історію, а не нав’язану московією пропаганду.

Читайте також:




коментарів: 11
  1. Ще б вулиці перейменували, а не лишали Маяковського, Інтернаціональна, Гагаріна і т. д.

    • інтернаціональної якби давно немає. Решта на той момент не підпадали під критерії декомунізації, тому й лишились

    • Та не хвилюйтесь ви так. От відправимо решту орків на той світ до жиріновского з кобздоном та й почнемо все що залишиться перейменовувати

  2. У Володимирі вирішили не вручати премії ветеранам з нагоди Дня перемоги.

    Про це пише сайт громади.

    Таке рішення прийняли на засіданні комісії з соціальних питань по Володимир-Волинській міській територіальній громаді.

    Розглянувши подання начальника Терцентру соціального обслуговування та голови ради ветеранів щодо відзначення грошовими преміями ветеранів з нагоди Дня перемоги, члени комісії вирішили відмовити у даній виплаті у зв’язку із ситуацією в Україні.
    А в Нововолинську як? Знову понесуть квіточки до пам`ятників НКВДистам, що біля школи № 1 та біля центрального ринку? Для довідки: Прикордонні війська СССР підпорядковувалися НКВД (Народний Коммісаріат Внутренніх Дєл) . Згаданий мною 2-й Укріпрайон на території Володимирського та Іваничівського районів, який будувався перед 2-ю Світовою, теж був у тому ж підпорядкуванні. Скільки, в Нововолинську, буде продовжуватися місцевовладна сваволя по відмові від декомунізації та дерусифікації? За що найвищі місцеві чиновники так полум`яно кохають “совка”? Хто знає, підкажіть!

  3. Якщо немає коштів в міському бюджеті, щоб зірку зняти з пряжки солдата, я готовий безкоштовно сам зубилом її збити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер