<

Луцький трилер, хронологія подій: стрілянина, захоплення заручників та хепі енд

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:38 | 21.07.2020 / Новини / , /
Перегляди
100
/ коментарі 2

21-го липня у Луцьку на Театральному майдані стоїть обстріляний автобус, у ньому знаходиться чоловік зі зброєю, та приблизно 20 заручників, працюють всі підрозділи поліції. Центр Луцька перекрили.

23:50 Показали арсенал зброї луцького терориста.

23:00 У мережі з’явилося відео, як терорист стояв більше хвилини біля автобуса перед затриманням

22:30 Володимир Зеленський привітав українців та подякував усім, хто боровся за звільнення людей у Луцьку.

22:20 Головне з брифінгу глави МВС Арсена Авакова і заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенко відразу після успішного затримання терориста:

  • всі люди в нормальному стані. Їх зараз годують, з ними спілкуються психологи
  • час завершення операції було заздалегідь заплановано. Все пройшло за планом
  • вибухотехніки обшукали автобус. Вибухівки в інших місцях немає. У терориста був пістолет, автомат і бойова граната
  • терорист сам здався – вийшов з автобуса і ліг на землю
  • президент Зеленський спілкувався з терористом близько 15 хвилин
  • Аваков назвав хорошим фільм “Земляни”, але не розуміє навіщо треба було ставати таким “долбанутим”, щоб привернути до нього увагу
  • під час пострілу куля пройшла в 15-20 сантиметрах від Коваля. Це була несподіванка для співробітників спецслужб
  • у терориста є спільники. Вони вже затримані. Один з них – в Харкові

22:08 У чоловіка, який тримав заручників у Луцьку, були спільники. Про це стало відомо під час брифінгу Авакова у Луцьку. Його спільників затримали в Харкові кілька годин тому.

22:03 Брифінг щодо подій 21-го липня у Луцьку.

22:01 Затримання терориста підтвердив Арсен Аваков.

“Луцьк. Всі цілі”, – написав він у твітері.

21:53 Луцького терориста затримали. Це підтверджує Українська Правда.

21:48 Луцького терориста затримали. Про це повідомляє телеграм-канал «Лучани».

21:43 Повідомляють, що розпочалась операція із затримання “луцького терориста”. Джерело – УНН.

21:30 Чоловік намагався наблизитися до місця, де знаходиться захоплений терористом автобус, але був зупинений правоохоронцями, – повідомляє Вісник.

Чоловік кричав: «Не чіпайте мене, там моя дружина».

Після цього з чоловіком почали спілкуватися психологи.

21:02 Володимир Зеленський виконав вимоги терориста. Відео президент виклав у фейсбуці.

Опубліковано Володимиром Зеленським Вівторок, 21 липня 2020 р.
Зеленський виконав одну з вимог луцького терориста: звільнили трьох заручників

20:50 Терорист відпустив бабусю, вагітну жінку та дитину. Таку інформацію повідомив Антон Геращенко у фейсбуці.

Только что первый заместитель главы Национальной полиции Евгений Коваль договорился с Максимом Кривошем об освобождёнии…Опубліковано Антоном Геращенком Вівторок, 21 липня 2020 р.

20:38 Поліцейський знову спробував підійти до автобуса із заручниками. Він хотів домовитися, аби звідти випустили дитину. Однак у відповідь пролунав постріл.

Правоохоронці зробили чергову спробу вступити у перемовини з терористом у Луцьку, інформують у телеграм-каналі Лучани, інформує 24 канал.

«Поліцейський хотів домовитися, аби з автобуса випустили дитину», – йдеться у повідомленні.

Однак друга спроба контакту з терористом виявилася невдалою. У відповідь на наближення правоохоронця до автобуса пролунав постріл.

Після цього поліція заборонила знімати транспорт.

20:32 Сюжет ТСН про вимоги терориста і звільнення заручників

20:13 Серед заручників є поранений. Журналісти поспілкувались із терористом

Максим Кривош, який захопив автобус із заручниками в Луцьку та утримує їх більше 9 годин, заявив, що люди – в поганому стані. Серед тих, кого він утримує, є один поранений, а також вагітна жінка і дитина. Про це він заявив в телефонній розмові із журналістами телеканалу «НТА», – передають Волинські новини.

«До написаного мені додати немає чого. Ці вимоги виконуються – я відпускаю людей. Поліція не йде мені на зустріч. Ні одного кроку я не бачив, одні провокації.

Заручники в поганому стані. Повний автобус. Одна людина поранена, одна вагітна, одна дитина. Що вам ще цікаво… Не один г**дон, із тих перерахованих мною, не виклав в мережу відеозвернення про те, що я просив», – каже Максим Кривош.

19:58 Сюжет ТСН щодо захоплення заручників у Луцьку

19:17 Біля автобуса із заручниками знову пролунали постріли.

Про це повідомляє кореспондент УНІАН. Як повідомляється, після передачі води в автобус до дверей автобуса знову підійшов поліцейський і якийсь час стояв біля неї. Через короткий час з автобуса пролунало два постріли, після чого поліцейський пішов.

19:15 СБУ кваліфікує захоплення заручників в автобусі у Луцьку, як терористичний акт

19:08 Терорист дозволив поліцейському передати упаковку води для заручників.

ЇЇ передав перший заступник голови Національної поліції Євген Коваль, – пише Геращенко у фейсбуці.

18:43 Луцький терорист працював зоозахисником у Луцьку. Він вимагає від Зеленського та заставляє заручників дивитись фільм “Земляни”

Одна з його вимог, щоб президент України Володимир Зеленський особисто прорекламував фільм «Земляни» 2005 року. Крім того, він змушує його дивитись заручників: «Президент Зеленський повинен записати відеозвернення з текстом «фільм «Земляни» дивитися всім», – заявив він на сторінці у соцмережі, яку згодом видалили з платформи, пише УНІАН.

“Земляни” (Earthlings) – американський документальний фільм, який розповідає про проблему експлуатації тварин людьми для одомашнення, розваг, наукових досліджень або з метою виробництва одягу і їжі. Режисером фільму виступив зоозахисник Шон Монсон, закадровий текст прочитаний Хоакіном Феніксом (зірка фільму “Джокер”), продюсером стрічки стала актриса Меггі Кью, а музикант Мобі став автором саундтреку. Усі є веган-активістами. Також фільм піднімає теми расизму, сексизму, видової дискримінації і прав тварин.

18:22 Станом на 17:40 21-го липня центр Луцька все ще залишається перекритий. Навколишні будівлі та організації не працюють.

Про це повідомив Суспільному патрульний поліцейський Дмитро Дудар.

Весь центр міста нині огороджений стрічкою. Тимчасово заборонений прохід до Театрального майдану міста, зупинений рух транспорту. Закритий центральний універмаг міста та усі магазини.

18:07 ЗМІ поспілкувалися з сином луцького терориста Максима Плохого

У Дубно на вулиці Морозенка, де офіційно прописаний Максим Кривош, який називає себе “Плохим”, побували журналісти “Суспільного Волині“. Там вже перебуває поліція, однак коментарів не дає. 

Одна із сусідок на умовах анонімності розповіла, що на чоловіка раніше скаржились у поліцію через його агресію до мешканців, а також нібито чули, як він бив дружину й сина.

На місці Суспільному вдалось коротко поспілкуватись із 15-річним сином Максима Кривоша. Він розповів, що стосунки із батьком у нього “більш-менш нормальні” і що такого вчинку від нього не очікував. Він також додав, що мати поїхала в Луцьк.

18:01 Серед заручників є чоловіки, жінки, 15-річна дитина та вагітна жінка, вони звязані.

Анастасія Михальчук у коментарі 24 каналу розповіла, що вранці до її матері зателефонували жінка та чоловік, які перебувають в автобусі.

Жінка була максимально серйозною та сильно хвилювалась. Ймовірно, що терорист Максим Плохий тримав пістолет біля її голови. Телефонувала з іншого номера.

За словами Анастасії, усі заручники зв’язані в автобусі вже понад 4 години. Окрім автобуса, ще одна будівля залишається замінованою. Терорист попередив, якщо “будуть якісь рухи в його сторону”, то він дистанційно підірве те місце.

17:48 «Робіть щось! У вас пів години», – заручниця передала вимоги луцького терориста

До редакції сайту «Перший» знову зателефонувала лучанка Руслана Д., яка наразі перебуває в автобусі з терористом. Жінка говорила про те, що їм дали пів години часу, просила, аби журналісти вимагали відеозвернення від Зеленського. 

17:20 у Телеграм-каналі Легітимний опублікували відео, як терорист намагається пострілами збити поліцейський дрон, що літає над автобусом із заручником. Також, ймовірно чути вибух гранати.

Увага! на відео присутня нецензурна лексика!

17:05 Терорист, який захопив автобус із Людьми в Луцьку, часто гуляв поряд з прокуратурою, а вона знаходиться в центрі міста, тож саме там і будуть шукати вибухівку.

Про це повідомляють анонімні телеграм-канали, – передають Волинські новини.

У терориста є також брат. Його покійний батько в минулому відомий вчений. Кривош Степан Максимович був одним з винахідників засобів виготовлення колектора електричної машини і методу загартування кільцеподібних деталей.

У липні 2013 року у “Тихого”, як саме себе називає зловмисник, загинула мати і це може бути якимось поштовхом до подальших дій у житті терориста.

Як повідомляють сусіди, сім’я була інтелігентна, проте батько на фоні зловживання спиртним почав себе дивно поводити. Брат терориста теж сидів в тюрмі. 6 років тому вони продали квартиру на бульварі Дружби Народів за близько 40 тисяч доларів та поділили гроші.

16:44 Брифінг Міністра МВС Арсена Авакова для ЗМІ.

Аваков зазначив, що терорист не перебував на лікуванні у психлікарні, ця інформація не відповідає дійсності.

Під прицілом виписало основні тези міністра МВС.

“У нас є контакт з людиною, яка захопила людей, переговори йдуть. Як він повідомив люди у нормальному стані. Ми вважаємо, що зможемо стабілізувати ситуацію.

Також прошу усіх бути коректними та обачними стосовно висловлювань в соцмережах з приводу цієї події, адже ви можете нашкодити заручникам.

Ми спілкувалися з дружиною, родичами та друзями заручників. Ми спробуємо усі методи для того, аби питання вирішилося мирно. Працює спеціальна група – перший заступнгик СБУ, представник Офісу Президента та працюють спеціалісти”, – зазначив Аваков.

Він додав, що у чоловіка є смартфон через який він читає та бачить усі коментарі.

16:32 Із Луцької автостанції №1, що на вулиці Конякіна, евакуйовували відвідувачів через повідомлення про підозрілий предмет, – пишуть Волинські новини.

На місці події працювали поліція, пожежники, вибухотехніки та швидка. Як розповіла речниця волинської поліції Ольга Бузулук, підозрілий предмет виявився частиною системного блоку комп’ютера.

Наразі автостанція працює у штатному режимі.

16:25 Куля терориста поцілила у вікно будівлі поліції, жителів прилеглих будинків до центру у Луцьку евакуйовують.

У Луцьку евакуювали мешканців будинків, біля яких сталось захоплення автобусу з заручниками. Одна з куль вже поцілила у вікно будівлі ГУНП у Волинській області. ЗМІ поширили інформацію, що стріляли по приміщенню, коли там перебував очільник МВС Арсен Аваков, проте ця інформація неправдива – постріли пролунали ще вранці, – пишуть Волинські новини.

Відомо, що терорист декілька разів відкривав вогонь з автобуса по вікнах. Декілька з них – прострілені. Одна з куль потрапила у вікно приміщення головного управління поліції області, яке знаходиться за кілька десятків метрів від захопленого автобуса.

Мешканців сусідніх будинків евакуювали. Про це в ефірі «24 каналу» розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

16:19 Зеленський зазначив, що силовики ведуть переговори з луцьким терористом

Над звільненням громадян, які перебувають у захопленому автобусі в Луцьку, працюють професіонали, ведуться переговори з людиною, яка захопила заручників. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ у Києві.

Відповідаючи на запитання журналістів, Глава держави зазначив, що знає про всі деталі розвитку ситуації із захопленням автобуса в обласному центрі Волині.

«Працюють професіонали. Робимо все, щоб звільнити заручників. Зараз ведуться переговори з людиною, яка захопила заручників, тому не можу говорити про деталі», – сказав Президент.

16:05 З’явилося відео того, як терорист Максим Плохой потрапив в автобус у Луцьку

У мережі з’явилося відео того, як терорист Максим Плохой на зупинці, ніби звичайний пасажир, заходить у автобус. При собі майбутній захоплювач заручників мав великий похідний рюкзак і сумку, – пише Канал 24.

Зовні нічого не вказує, що чоловік має терористичні наміри та хоче взяти салон із пасажирами в заручники. У великій сумці та рюкзаку, вочевидь, він мав зброю.

Чоловік одягнутий у довгу темну сорочку, джинси та чорну кепку. Він останнім заходить у салон автобуса та зачиняє після себе двері.

15:42 Оновлена інформація від Волинської поліції щодо захоплення заручників у Луцьку

На місці події перебувають Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та перший заступник голови СБУ – керівник Антитерористичного центру при СБУ Руслан Баранецький задля координації дій усіх залучених структурних підрозділів правоохоронних органів.

Поліцейські допомагають співробітникам Служби безпеки України під час проведення ними спецоперації зі звільнення заручників, забезпечуючи правопорядок на місці надзвичайної події. Окрім того, вибухотехніки ГУНП у Волинській області знешкодили одну гранату, яку викинув зловмисник. Його особу встановлено, це – 44-річний мешканець Рівненської області.

Територія середмістя Луцька залишається перекритою задля забезпечення безпеки громадян. Правоохоронці звертаються до містян із проханням не наближатися до місця події та не нагнітати обстановку в соцмережах.

15:20 У центрі Луцька пролунали три вибухи.

У центрі Луцька, де на Театральному майдані Максим Кривош (Плохой) захопив заручників, – інформує кореспондент ВолиньPost з місця події. Попередньо повідомили, що підірвалися три вибухові пакети. Окрім того, з місця надзвичайної ситуації час від часу чути постріли.

15:18 Атовець з Луцька запропонував терористу себе в обмін на будь-якого заручника. Про це він написав у фейсбуці.

” Я готовий поміняти на себе одного з заручників, жінок, дітей, на будь-кого. Хто зі мною? Переговірники МВС та СБУ запропонуйте йому це”, – йдеться у дописі.

14:53 У коментарях до стріму Суспільного Волині зазначають, що у Луцьку знову лунали постріли

14:51 за даними СБУ, в захопленому рейсовому автобусі «Берестечко – Краснилівка» перебуває близько 10 заручників, даних про потерпілих немає.

14:49 Підозрюваним у захопленні заручників Кривош Максим народився у Росії в Оренбурзькій області, але має українське громадянство. Народився 6-го листопада 1975 року. Раніше двічі судимий і відбув покарання у вигляді позбавлення волі сукупним терміном близько 10 років у виправних установах за скоєння низки тяжких злочинів

14:40 Поліція просить журналістів в цілях безпеки не проводити прямі трансляції того, що відбувається на Театральному майдані в обласному центрі Волині заради збереження життя заручників.

14:24 На місці події у Луцьку перебувають журналісти Громадського, які поспілкувалися й з родичами заручників.

14:06 Трансляція з місця подій від 24 каналу. Журналісти очікують на брифінг Авакова та інших силовиків

13:52 За інсайдерською інформацією в Луцьк прилетів міністр МВС України Арсен Аваков

13:43 Максим Плохой – псевдонім терориста. Його справжнє ім’я – Кривош Максим Степанович.

13:28 Син одної із заручниць передав аудіозапис розмови із заручником

13:27 Головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив, що йому подзвонив чоловік, який захопив в Луцьку автобус. Про це Бутусов повідомив у фейсбуці.

«Тільки що мені дзвонив чоловік, який захопив автобус з людьми в Луцьку «Максим Плохой». Каже, що має в своєму розпорядженні зброєю і вибухівкою. Люди в автобусі, з телефонів яких він здійснює дзвінки, сприймають його загрозу цілком серйозно. Він вимагає від журналістів поширення його вимог, які викладені в зверненні. Його вимоги опубліковані.

Сказав, що хоче, щоб усі журналісти до нього приїхали. Я відповів, що готовий приїхати, якщо він в обмін на мене відпустить жінок і дітей в автобусі. Він сказав, що підозрює, ніби я співробітник поліції, і кинув трубку. Ось, пишу на своєму акаунті, я дійсно з вами говорив, Максим, готовий виїхати, в обмін на частину заручників», – написав Бутусов.

Луцький терорист передав журналістам свої вимоги і заявив, що замінований не тільки автобус, але також заклав вибухівку в Луцьку.

13:05 Журналістам Першого вдалось поспілкуватись через заручницю із терористом. Текст розмови:

12:59 В соцмережах викладають інформацію, що на даху ЦУМа зайняли позицію снайпери, а на дорогах з’явилася бронетехніка, – пише Т1.

12:57 “Тримаю під особистим контролем” – Зеленський прокоментував ситуацію у Луцьку.

12:34 Пряма трансляція з місця події від Говорить Львів

12:31 Поліція відкрила кримінальну справу.

Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 147 (Захоплення заручників) Кримінального кодексу України. 

Начальник Головного управління Націполіції у Волинській області Юрій Крошко зазначив, що особу зловмисника встановлено. Правоохоронці ведуть переговори із ним. Чоловік на контакт не йде, а його вимоги не містять ніякої конкретики. 

«Зараз проводяться оперативні заходи, прибув спецназ, є співробітники поліції, які здатні виконати завдання щодо знешкодження злочинців», – додав очільник ГУНП. 

12:15 Ситуацію прокоментував Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко та зазначив, що міністр МВС Арсен Аваков полетів до Луцька.

У Луцьку захоплений автобус із заручниками. У ньому перебуває близько 20 осіб. Злочинець заявив про те, що він озброєний і автобус замінований.  Поліцією введена спеціальна операція «Заручник». Проводяться переговори. Правоохоронці роблять все необхідне для того, щоб ця кризова ситуація завершилася звільненням заручників. Пріоритетом є діалог з особою, яка захопила заручників. Особа, яка захопила заручників, зателефонувала в 9:25 в поліцію і представилася ім’ям Максим Плохой», – повідомив він. 

У мережі за авторством Максим Плохой є книга «Філософія злочинця», де він описує перебування в місцях позбавлення волі та свої погляди на життя.

Ось типовий уривок з цієї книги: 

«Мене 15 років виправляють, але я не виправився, а скоріше навпаки – я ще більше став тим, ким я є. Чому? Тому, що я справляюся з самим собою і тому не виправляюся іншими. Тому, що я не продаю себе страхом. Мене можна вбити, але це не виправить. Я – це завжди Я, бо – Я можу. Я можу, тому що є лише одне, чого я не можу-не бути Злочинцем. Я можу, тому що вирішую все сам і живу по-своєму. Я можу, тому що я Один. І я не боюся. Злочинець – це глибина і не може не бути їм той, у кого вона є. Особа Бога – в дзеркалі … »

12:00 Близько місця події знаходиться мешканець Володимира-Волинського Андрій Семенчук. За його словами Театральний майдан у Луцьку перегородила поліція і силовики. Їх дуже багато. Людей не пропускають. Як виглядає майдан станом на 12:00 дивіться у відео.

11:46 Стало відомо ім’я терориста та його вимоги. Чоловік, який захопив заручників, представився, як Максим Плохой. https://bug.org.ua/news/onovleno-zakhoplennia-zaruchnykiv-u-luts-ku-vymohy-terorysta-ta-sytuatsiia-na-mistsi-447844/

10:19 Зокрема, скло у вікні транспортного засобу – з пошкодженнями від пострілів, – повідомляє ВолиньPost.

Відтак, Театральний майдан перекрили повністю, а на місці події працюють усі відповідні структури.

Людей просять залишити територію біля ЦУМу.

Як розповів Суспільному начальник обласного управління поліції Юрій Крошко до операції залучили антитерористичний центр СБУ. З його слів у автобусі забарикадувався чоловік, який і здійснював постріли. При собі він має зброю та вибухівку. Кількість заручників встановлюється.

Наразі відомо, що чоловік висунув правоохоронцям свої умови. З ним ведуться перемовини. Із захопником зв’язуються телефоном. Як встановили у поліції на своїй сторінці у соцмережах чоловік постійно пише про дослівно: “Невдоволення системою в Україні”.

Майдан оточили спецпризначенці з автоматами. Зі слів речниці правоохоронців Ольги Бузулук, людей просять дотримуватись правил безпеки.

Бійці спецпідрозділу патрульної поліції “ТОР” підтвердили кореспонденту Суспільного, що на площу поступив виклик.

Наразі центр міста оточений спецпризначенцями. Рух транспорту заборонений. Територія огороджена стрічкою.

Згодом на фейсбук-сторінці поліції Волині повідомили, що вранці 21-го липня надійшло повідомлення на лінію 102 про те, що у центрі Луцька чоловік захопив автобус із близько 20 заручниками, при собі має вибухівку та зброю.

В області введений оперативний план «Заручник». Територія центру міста перекрита задля забезпечення безпеки громадян. На місті працюють усі служби поліції.

Як повідомляють Волинські новини, чоловік захопив пасажирський автобус, що курсував за рейсом Берестечко-Краснилівка. Власник цього маршруту підприємець Яцишин.

На вікнах автобуса видно сліди від пострілів.




коментарів: 2
  1. “Невдоволений ладом в україні”
    Ну тепер ще й сидітиме надовго.
    Шкода лише люди стрес переживають

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця