<

Як школяру із Зимного вдалося здобути перемогу на Всеукраїнській олімпіаді з філософії від МАН

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:07 | 25.02.2020 / Володимир / , , /
Перегляди
29
/ 1 коментар

На VI Всеукраїнській олімпіаді з філософії для школярів 2-ге місце виборов учень 9-го класу Андрій Жаловага із села Зимне Володимир-Волинського району. Хлопець також поїхав на обласний етап Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій, де здобув перемогу.

ІІІ (обласний) етап Всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій проходив у Луцьку, 8-го лютого. Учень 9-А класу ООЗ НВК “ЗОШ І-ІІІ ст.” села Зимне Андрій Жаловага здобув перемогу, посівши 1-ше місце.

7-го лютого школяр міг поїхати до Києва, на урочисте нагородження призерів Всеукраїнської олімпіади з філософії для школярів від Малої Академії Наук, де він отримав диплом ІІ ступеня, а також, як і всі призери, одноразову стипендію.

Окрім цього, для переможців конкурсу від МАН проходив дводенний тренінг “Школа з філософії”, де для школярів організували майстер-класи, лекції, і, звичайно, філософські бесіди.

Так Андрій Жаловага став першим в області у інформаційних технологіях серед школярів та по сумісництву, другим в Україні у філософії серед школярів. До слова, Міжнародний етап олімпіади з філософії відбудеться в столиці Португалії, Лісабоні.

Галина Жаловага, вчителька Андрія та по сумісництву, його мама, розповіла, що ідея взяти участь в олімпіаді виникла спонтанно, до того ж, хлопець лишень з 8-го класу почав ними цікавитись:

“Я побачила оголошення у соцмережі, Андрія зацікавила олімпіада з філософії, це щось нове для нього, і він вирішив спробувати. І реєстрація, і відбір, і подальший процес відбувався вже в онлайн-режимі. З 21-го листопада по 20-те грудня пройшли усі три етапи олімпіади.”

У першому етапі завданням було опрацювати роботи відомих філософів, на основі якого писали контрольну роботу. У другому етапі хлопець повинен був написати есе на тему “Особистість”. Як розповіла мама Андрія, він обрав тему “Чи може впливати один індивід на іншу особистість?” Найкращі есе після захисту допускали до третього етапу, де оцінювали всю роботу комплексно.

Фото: instagram.com/andrii_zh_/

Галина Жаловага розповіла, Андрій любить навчатися, є активним та відповідальним.

“Минулого року він зайняв в обласному етапі олімпіади з інформаційних технологій 2-ге місце, а цьогоріч – уже перше. Також цьогоріч посів друге місце на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу читців “Посміхнемось щиро Вишні”.

Мені пощастило з ним, що він творчий і готовий до нового, старанний і до навчання, і до обов’язків. В дитинстві він любив малювати, а також грав на піаніно – тепер все це на комп’ютері.

Фото: instagram.com/andrii_zh_/

Вже читає науково-популярну літературу, щось сучасне, актуальне. Час від часу і новини дивиться, як ідемо разом до школи, ділимося інформацією. Ми завжди говоримо і стараємось товаришувати”, – зізнається жінка.

Сам Андрій каже, що в олімпіаді взяв участь, бо потім хоче цим займатися:

“Дуже великий вклад в мою підготовку зробила моя вчитель інформатики Юлія Степанюк. Ми з нею багато працюємо, вона скидує мені завдання, а я виконую їх. Якщо щось не розумію – вона завжди доступно пояснить. З дитинства мені була цікава комп’ютерна тема.”

Андрій Жаловага із Юлією Степанюк/Фото:zymneosvita.at.ua

Як школяр-спеціаліст в інформаційних технологіях, Андрій радить своїм одноліткам наступне:

“Я для спілкування обираю додаток Іnstagram, а коли треба знайти щось цікаве та пізнавальне – це Youtube. Там можна знайти багато інформації, навіть більш правдивої, ніж транслюють на телебаченні. Окрім цього, я є у Viber, Facebook, проте не завжди туди заходжу.

Фото: instagram.com/andrii_zh_/

Рекомендую пробувати для себе різні програми, які цікавлять, не боятися нового. Наприклад, фото я редагував Picsart, але зараз перейшов на Photoshop – там набагато більший функціонал.

Головне – навіть якщо ти просиджуєш час в соцмережах – просиджуй паралельно з користю, там завжди можна знайти щось цікаве і пізнавальне”, – радить хлопець.

Андрій Жаловага зізнався, аби здобути високі показники, найважче було в моральному плані:

“В один момент ти усе робиш, готуєшся, автоматично вирішуєш завдання, а в інший – приходить паніка, що ти нічого не встигаєш, мало лишилося часу і коли згадуєш, скільки то ще тої роботи…

Великий об’єм інформації, яку потрібно було опрацювати, та й терміни короткі. З філософії мені дали матеріали, які потрібно було опрацювати за 2 тижні. Ще 2 тижні я опрацьовував трактати та роботи, і на основі цього – контрольна робота онлайн.

Я зовсім не надіявся зайняти якесь місце, якщо чесно”, зізнався школяр.

Андрій розповів, що у класі багато хто бере участь в конкурсах на постійній основі та активні на олімпіадах, всі дружелюбні:

“Восени ми знімали фільм “Сам у школі”. В нас традиція: ми з класом думаємо, що робитимемо на Новий рік. Були пропозиції зняти за сценарієм з Інтернету, але ми вирішили зробити свій фільм про свою школу.

І тоді я ще думав, що ж ми так рано розпочинаємо, в запасі аж 3 місяці! Проте, нам і цього часу взагалі не вистачало.

Фото: instagram.com/andrii_zh_/

Спочатку писали дії, потім коли розписали фрази – збиралися двічі, але в нас нічого не вийшло. Уже в процесі ми імпровізували. Знімали на шкільний фотоапарат. Ми за день могли зняти два кадри, прям “по-кіношному” робили.

Лишались після уроків, так, власне, і було по нашому сценарію. Монтувати вмів тільки я. Була шкільна прем’єра, яка пройшла на ура”, – згадує він.

Наразі Андрій Жаловага подав заявку до Школи Успіху в Києві, та, за його словами, відпочиває від олімпіад, набирається сил для здобутків нових перемог.

Фото: instagram.com/andrii_zh_/




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок