В Україні стало у 8 разів більше іноземної свинини
Імпорт свіжого, охолодженого і мороженого м’яса свиней за січень-серпень 2018 року склав 15,7 тис. тонн, що в 7,5 разів більше в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.
Про це повідомили у прес-службі галузевого об’єднання Асоціація свинарів України з посиланням на дані Держстату та ДФС.
Згідно з підрахунками, у вартісному вираженні імпорт свинини з початку року склав майже $30 млн.
При цьому за три літніх місяці було імпортовано 10,5 тис. тонн, що в 8 разів більше, ніж за відповідний період минулого року.
“Зараз спостерігаємо пожвавлення надходження свинини з-за кордону і скромний експорт (за січень-серпень 2018 на зовнішні ринки – переважно Гонконг, В’єтнам і Грузію – направили 1,3 тис. тонн, що на 3 тис. тонн менше ніж за відповідний період 2017 року).
Причиною такого зростання стало більш слабке пропозицію свинини всередині країни, ніж в минулому році і близькість внутрішніх цін до європейських, вважають в об’єднанні.
У той же час, за оцінками українських та міжнародних аналітиків, внутрішнє виробництво забезпечує потреби вітчизняного ринку в свинині більш ніж на 90%.
“Це означає, що споживачі будуть споживати переважно вітчизняне м’ясо свиней. А основними реципієнтами” зарубіжної “свинини виступають м’ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину”, – додають в об’єднанні.
Нагадаємо, що в 2017 році Україна імпортувала свинину на загальну суму $9,9 млн, в той час як експорт склав $10,5 млн.