<

Процес придбання автоцивілки: вибір необхідного варіанту та рекомендації щодо перевірки страхового покриття

12:08 | 7.05.2024 / Статті / /
Перегляди
59
/ Коментарі відсутні

Сьогодні кожен водій в Україні знає, що регулярне переоформлення поліса ОСЦПВ є необхідністю, тому що без такої страховки виїзд на дороги країни заборонений, що може призвести до штрафу. Але не це повинно заохочувати водіїв купувати автоцивілку. Фактично ОСЦПВ є дуже вигідним документом для всіх учасників дорожнього руху.

Відомо, що дорога завжди несе ризики: це місце, де доволі часто трапляються аварії, зіткнення автомобілів, і, на жаль, нерідко травмуються люди. Громадяни України мають дотримуватися закону, за яким винуватець дорожньо-транспортної пригоди несе повну відповідальність за свої дії та зобов’язаний компенсувати всі збитки постраждалій стороні.

На що звернути увагу в процесі вибору автоцивілки

Коли потрібна страховка на авто, ціна може бути ключовим фактором при виборі. Люди прагнуть знайти найдоступніший та найвигідніший варіант, порівнюючи пропозиції різних компаній, шукаючи акції та знижки. Проте важливо пам’ятати, що вартість поліса обов’язкового автострахування регулюється на державному рівні, вона практично однакова в різних страхових компаніях. Загалом ціна на автоцивілку залежить від типу автомобіля чи регіону реєстрації. Значне зниження вартості страховки має стати сигналом, що поліс пропонує компанія з низькою репутацією, а отже, існує ризик відмови у виплатах компенсації.

Під час пошуку доступного й вигідного автострахування рекомендується дотримуватися наступного алгоритму дій:

  • порівняти пропозиції декількох компаній, що можна зробити на їхніх офіційних сайтах або на спеціальних сайтах-агрегаторах;
  • розібратися в тому, що означає франшиза (сума, яку потрібно буде виплатити самостійно в разі страхового випадку) та вибрати поліс з оптимальним її розміром. Найвигіднішим варіантом для водія може бути поліс із нульовою франшизою. Наявність франшизи виправдана, наприклад, у тому разі, якщо автомобіль використовується доволі рідко або в малонаселеному районі;
  • дізнатися, чи пропонує компанія пряме врегулювання. Це можливість отримати компенсацію після аварії безпосередньо від своєї страхової організації. Якщо обидві компанії є учасниками такої програми, водій може звернутися безпосередньо до свого страховика, а не до компанії винуватця події. Такий підхід, наприклад, пропонує СК «УНІКА»;
  • перевірити, чи ви не належите до категорій осіб, яким надається знижка 50% на придбання поліса ОСЦПВ. Це можуть бути пенсіонери, люди з інвалідністю другої групи або учасники війни;
  • вибрати надійну страхову компанію, яка має стабільний фінансовий дохід, успішно працює протягом багатьох років та має достатньо ресурсів для виплати компенсацій своїм клієнтам у разі потреби.

Виконавши ці дії, ви зможете купити автоцивілку (https://uniqa.ua/private/auto/avtograzhdanka/) та відчувати себе впевнено.

Як перевірити страхове покриття

Якщо водій має автоцивілку, то відповідальність за виплату компенсації усім потерпілим у ДТП бере на себе страхова компанія. Це вигідно не тільки для тих, хто постраждав, але й для самого власника поліса, оскільки йому вже не треба шукати гроші на компенсацію. Залишається питання, як перевірити, чи є чинним ваш поліс ОСЦПВ та чи мають його інші учасники ДТП.

Знайти таку інформацію можна на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України. Цьому вебресурсу варто цілком довіряти, тому що МТСБУ регулює діяльність усіх страхових компаній у напрямі обов’язкового автострахування. Перевірити чинність страховки ОСЦПВ можна у відповідному розділі за номером поліса або за номером автівки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *