<

Ігор Гузь пропонує запровадити використання земель оборони під сільськогосподарські угіддя

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:22 | 17.07.2015 / Новини / /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

Народний обранець скерував депутатський запит Прем’єр-міністру України, закликавши Яценюка невідкладно ініціювати підготовку постанови про Порядок використання земель оборони для іншого цільового призначення, зокрема сільськогосподарського, та прийняття її Кабінетом Міністрів України.

Гузь зазначив, що статтею 4 «Використання земель оборони в господарських цілях» Закону України «Про використання земель оборони» визначено, що військові частини за погодженням з органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади і в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, можуть дозволяти фізичним і юридичним особам вирощувати сільськогосподарські культури, випасати худобу та заготовляти сіно на землях, наданих їм у постійне користування, – повідомляє сайт нардепа.

Однак, порядку щодо врегулювання відносин між юридичними та фізичними особами, які бажають взяти землі оборони в оренду для сільськогосподарського використання, та військовими частинами, які можуть надати їх в оренду за погодженням з органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади, не встановлено.

Більша частина сільськогосподарських угідь земель оборони раніше використовувалася військовими радгоспами, а після припинення їх існування передача цих земель в оренду суб’єктам господарювання неможлива через відсутність механізму передачі, що призводить до погіршення якості землі та заростання її чагарниками.

Як приклад, на території Володимир-Волинського району Волинської області землі оборони сільськогосподарського призначення площею 1939 га, що перебували в користуванні колишнього військового радгоспу, на даний час не використовуються.

До слова, у 2012-2013 роках за використання земель військової частини В-0259 (колишня А-2331) площею 320 га ТзОВ «Прогрес» розрахувало та сплатило до місцевих бюджетів відповідних сільських рад 187 700 гривень, а також надало матеріальну допомогу військовій частині на суму майже 84 000 гривень.

13
23




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок