<

Київщина, Запоріжжя, Херсон: нардеп Ігор Гузь спільно з литовською делегацією подолали 3000 км Україною

21:10 | 11.04.2024 / Новини / , , /
Перегляди
106
/ Коментарі відсутні

Упродовж п’яти днів нардеп Ігор Гузь супроводжував, як співголова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків із Литвою, литовську делегацію Україною. Спільно вони подолали 3000 кілометрів, провели багато зустрічей, побували у місці дислокації наших військових на південному фронті.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці народного депутата Ігоря Гузя.

Нагадаємо, 2-го квітня у Володимир, перед поїздкою на фронт, завітала делегація із Литви на чолі із віцеспікером Сейму Литовської Республіки Паулюсом Саударгасом.

Поїздка тривала упродовж п’яти днів. Першого дня відбулася надважлива зустріч з керівництвом та фахівцями державної компанії-виробника озброєння та військової техніки АТ “Укроборонопром”. У складі литовської делегації були представники Асоціації військової промисловості Литви, компаній, які виготовляють дрони. Це була зустріч про міжнародну співпрацю у сфері виготовлення обладнання, зокрема і дронів, які необхідні нашим захисникам, співпрацю між секторами оборонної промисловості України та Литви.

Також Гузь разом з литовською делегацією на чолі з віце-спікером Сейму Литви Паулюсом Саударгасом зустрілися з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та його першим заступником Олександром Корнієнком.

Однією із ключових тем була співпраця між Україною та Литвою у сфері оборони та безпеки. Розглянули питання підтримки наших захисників та їх підготовки, обміну досвідом, а також — реабілітації ветеранів. Обговорили підтримку українських громадян, які живуть у Литві. Важливою темою була також економічна співпраця між нашими країнами та підтримка України у процесі відбудови. В цей день також провели зустріч з членами депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Литвою, співголовою якої є нардеп.

Іншого дня Литовська Республіка відвідала нещодавно відбудовані ліцей та садочок у Київській області, які були майже вщент зруйновані російськими окупантами. Йдеться про школу у Бородянці та дитячий садочок в Ірпені.

Гузь разом з литовською делегацією оглянули роботи, які вартували Литві мільйони євро. Це одні з перших об’єктів, які вдалося відновити повністю завдяки закордонній підтримці. І в цій справі литовці від самого початку були з нами.

У будівлі ліцею у 2022 році були вибиті вікна, двері, пошкоджені опорні конструкції, стіни. Кілька кабінетів вигоріли вщент. Повністю була знищена матеріально-технічна база ліцею. До війни тут навчалися понад 500 дітей. Роботи з відбудови навчального закладу завершилися у березні 2024 року.

Садочок в Ірпені був відновлений ще торік. До російського вторгнення дошкільний заклад “Рута” відвідували близько 400 дітей. Через бойові дії будівля була зруйнована на 75%. При реконструкції до корпусу добудували третій поверх, будівельники зробили ремонт у приміщеннях, облаштували нову кухню, привели до ладу укриття. Тепер садочок зможе прийняти 500 вихованців.

Також відвідали Запоріжжя та Херсон разом з литовською делегацією на чолі з віце-спікером Литовського Сейму Паулюсом Саударгасом. Провели у цих містах низку зустрічей, зокрема з очільниками ОВА, лікарями, соцпрацівниками, волонтерами, військовими.

Під час зустрічі в Запорізькій ОВА обговорили потреби в підтримці регіону та населення. Зокрема, облаштування безпечних укриттів у навчальних закладах Запоріжжя, адже діти чимало часу проводять саме в укриттях через часті тривоги. Також обговорили питання допомоги комунальною технікою для регіону. Адже такої техніки сьогодні місту та області бракує, через цю нестачу виникають проблеми з вивезенням сміття.

Питання підтримки регіону і населення обговорили і з керівництвом Херсонської ОВА. Херсон сьогодні – це фронтове місто, яке весь час під обстрілами. Російські окупанти цілять в місто не тільки ракетами, але й артилерією і навіть танками. Повінь, що вразила місто після підриву Каховського водосховища, залишила по собі негативні наслідки для міста.

Це прифронтовий регіон, який опинився у дуже важкій ситуації і потребує постійної гуманітарної допомоги. Вони завітали до місцевої лікарні, учасники литовської делегації передали медичні засоби до пологового будинку, де діти народжуються під землею. Аби убезпечити пацієнтів, місцеву лікарню також розбудовують вглиб під землю. Адже неможливо забезпечити медичні послуги в будівлях міста, які під обстрілами.

Окрім цього, литовські друзі доставили на фронт дрони та обговорили з військовими потреби у різновидах БпЛА.

Гузь з командою та разом з литовською делегацією зустрівся з військовослужбовцями 14 окремого полку ЗСУ, 124-тої окремої бригади територіальної оборони на прифронтовій території та з воїнами 20 окремого батальйону спеціального призначення.

Військові мали змогу обговорити з литовськими фахівцями з виробництва дронів і озброєння характеристики дронів, які потрібні їм. Такі дрони згодом литовська сторона планує виготовити та передати українським захисникам.

За словами віце-спікера Литовського Сейму Паулюса Саударгаса, надати допомогу українським захисникам — це перша ціль, з якою вони приїхали сюди. Ще одна, не менш важлива, мета візиту — отримати досвід задля посилення оборони своєї країни. Адже сусід у них зі сходу той же, що і в нас.

Також вони мали зустріч з помічником-консультантом нардепа, українським націоналістом, військовослужбовцем і лідером думок Євгеном Карасем, який поділився думками, щодо особливостей ведення війни дронів. До речі, напередодні у Києві Євген показав литовській делегації школу пілотів дронів.

Литовська делегація привезла з собою і передала дрони для військовослужбовців 14 окремого полку ЗСУ і 20 Окремого батальйону спеціального призначення. Ще частину безпілотників та 4 EcoFlow передали 124-тій окремій бригаді територіальної оборони та бійцям розвідки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок