<

«Вийшло непорозуміння» – головний лікар Центру ПМСД пояснила інцидент з відмовою робити рентген у поліклініці Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:49 | 10.01.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
52
/ коментарів 16

Головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Попіка розповіла, що в Нововолинській центральній міській лікарні роблять рентгенографію за направленням сімейного лікаря і що інцидент з відмовою в обстеженні, про який розповіли «БУГу»– це непорозуміння, яке вже обговорили з головним лікарем НЦМЛ.

Як пояснила Попіка, Наказом Міністерства охорони здоров’я від 19.03.2018 № 504 “Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги” затверджений перелік лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень, що здійснюються у межах медичних послуг з надання первинної допомоги. Зокрема, це:

  1. Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.
  2. Загальний аналіз сечі.
  3. Глюкоза крові.
  4. Загальний холестерин.
  5. Вимірювання артеріального тиску.
  6. Електрокардіограма.
  7. Вимірювання ваги, зросту, окружності талії.
  8. Швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити.

Для проходження інших обстежень сімейні лікарі дають направлення до закладів охорони здоров’я з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги до спеціаліста. Спеціаліст же дає направлення на обстеження (наприклад, УЗД чи рентгенографія).

“У Нововолинську немає спеціаліста-пульмонолога, тому фактично виходить так, що немає кому виписати направлення на проходження рентгенографії. Та ці моменти ми погодили з керівництвом НЦМЛ і за направленнями від сімейного лікаря обстеження роблять. З жінкою вийшло непорозуміння, щось не так мабуть зрозуміли”, – розповіла Ольга Попіка.

Вона також додала, що з початку року за направленням з амбулаторій рентгенографію пройшло 106 пацієнтів, з них 31 – пільгові категорії

“Виходить така ситуація, що між наказами і діючою системою є нестиковки. З 1-го липня має вводитися послуга «Безкоштовна діагностика». Національна служба здоров’я України оплатить чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг (має бути 54). А поки що певні послуги, в тому числі й рентгенографію легень, роблять безплатно пацієнтам амбулаторії, бо це погоджено з головним лікарем НЦМЛ”, – пояснює ще раз головний лікар Центру ПМСД.

Нагадаємо вкотре, згідно медичної реформи, змінилася система надання медичної допомоги. Сімейні лікарі та педіатри приймають пацієнтів у амбулаторіях Центру ПМСД, вузькопрофільні спеціалісти – в поліклініці НЦМЛ. Це є два окремих заклади, якими керують різні головні лікарі.

Впровадження медичної реформи триває. Багато незрозумілих моментів лишається, вочевидь і для лікарів також. Прохання до читачів: якщо ви маєте запитання чи зауваження з приводу надання медичних послуг у Нововолинську, лишайте ваші коментарі.




коментарів: 16
  1. Пульмонолог є тільки в обласній лікарні. А згідно вимог медичної реформи більшість поширених захворювань повинен діагностувати та лікувати саме сімейний лікар.

  2. Надайте перелік всіх 54 безкоштовних послуг. І поясніть, що таке безкоштовна послуга… приходиш на рентген з купленою(власною) плівкою, як з ранковою сечею?

      • Ви Попіка, чи Костючик? Можу і інше запитати, наприклад-скільки коштує крісло п. Попіки? Ніяк не дочекаюсь відповіді, не допоможете? Чи чому в амбулаторії біля бані після РЕМОНТУ лінолеум дірявий, тих сотень тисяч гривень мало виявилось? Хоч посаду свою оприлюднити, раз беретесь коментувати за головлікаря.

        • Катерина Костючик, журналіст інтернет-видання БУГ. Посаду вам напишу. Далі… Ви пишете під матеріалом БУГа, щоб надали список послуг, про які в ньому йдеться, а я вам відповідаю, що коли вони будуть, то розповімо читачам. Список є в нормативних актах, але новина не про список. Якщо дуже цікаво – можете знайти ті послуги на просторах інтернету. Що не так, шановний? Далі. Попіка не має відношення взагалі до цих 54 послуг. Вони будуть надаватися в поліклініці, де інший головний лікар. А ви, якщо ставите питання конкретній людині, а не коментуєте статтю, то пишіть, до кого звертаєтеся.

          • Дуже приємно, а я – інтернет-критик і по сумісництву інтернет-опозиціонер влад всіх рівнів, диванний порохобот, ще щось можете самі придумати… Я не знаю де так вчать на “журналістів інтернет – видань”, але недостатки відчуваються-більш схоже на колишнє радіо ОБС.

          • вас ніхто не ображав і не збирався. ви запитали-вам відповіли. всього хорошого.

  3. Моєму батькові теж відмовили в рентгенографії легень, хоч і мав направлення від сімейного лікаря. Як ви це поясните, теж не правильно зрозумів? Попробує ще завтра сходити туди. Побачимо, що буде далі.

  4. Коментар п. Попіки : ” У Нововолинську немає спеціаліста-пульмонолога, тому фактично виходить так, що немає кому виписати направлення на проходження рентгенографії” не відповідає наказу МОЗ України ” Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги”, яким затверджено Перелік
    медичних послуг з надання первинної медичної допомоги до яких відноситься : – Проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів.
    – Взаємодія з надавачами вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з метою своєчасного діагностування та забезпечення лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів з урахуванням особливостей стану здоров’я пацієнта.
    То прошу п.Попіка організовуйте діагностику, лікування найбільш поширених хвороб і травм та забезпечте взаємодію з міською лікарнею.

  5. Вони вже є Просто не морочте людям голови В Нововолинську практично “прикрили” лабораторію Тепер аналізи будуть робити у платній лабораторії ( окрім “заохочення”-це загальний та розгорнутий аналіз крові , а решта-ПЛАТНІ) Зміни аж ніяк не на користь населення Результати лабораторії низької якості Лабораторії, які розплодились в місті -низькопробні Результати -жахіття Їх просто висміюють в Луцьку та Львові Чому Мороз не зацікавлений у розвитку нашої міської лабораторії? Чому заключає договора з сумнівними закладами? Питання напрошується саме собою так само як вибори Попік

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер