<

Що можуть побачити туристи в Прибужжі: меморіальний музей В’ячеслава Липинського у Затурцях

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:15 | 5.09.2022 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
561
/ Коментарі відсутні

Володимирський район охоплює місця з тисячолітньою історією. Проте є не менш цікаві новіші пам’ятки і локації, які зацікавлять туристів. До прикладу – музей Вячеслава Липинського у Затурцях.

«Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути», – відомий вислів, що належить В’ячеславу Липинському, який народився у селі Затурці. Тут і розташований меморіальний музей, який є однією із найяскравіших пам’яток садибної архітектури Волині. 

Садиба родини Липинських була збудована у 1871 році, саме тут у  1882 році народився український історик та політолог В’ячеслав Липинський. Навколо споруди квітне та милує око відвідувачам фантастичний сад. Після реставрації будинку, у 2011-му році тут було відкрито меморіальний музей.

З біографією видатного політичного діяча можна ознайомитись у відео, журналісти інтернет-видання «БУГ» побували у будинку Липинських та щиро рекомендують усім відвідати меморіальний музей, відчути атмосферу років життя родини Липинських.

В’ячеслав Липинський – один з організаторів Української демократично-хліборобської партії та «Українського союзу хліборобів-державників», посол України в Австрії. Вважав, що принципи етики та людської солідарності є універсальними для всіх людей у ​​світі, незалежно від їхньої національності, мови чи релігії.

Родинний будинок дворян Липинських – одна з найдавніших будівель у Затурцях. Закладення фундаменту відбулось у 1871 році. Під час Першої світової війни тут велись позиційні бої, внаслідок чого маєток було спалено й поруйновано. У 1927-1931 роках на фундаментах старого дому молодий господар Станіслав Липинський споруджує гарний двоповерховий палац.

В одній з кімнат цього будинку 1-2 липня 1931 року стояла домовина з тілом покійного В’ячеслава Липинського. Під час війни у 1944 році дерев’яний другий поверх будівлі згорів. У середині 1990-х років розпочалась реставрація споруди, і над нею знову було зведено другий поверх з «ламаним» дахом під черепицею.

Як розповіла завідувачка музею Віра Чопко, 1995 року Волинським обласним управлінням культури було видано наказ, аби на базі садиби організувати Меморіальний музей В’ячеслава Липинського. Урочисте відкриття музею відбулось у 2011-му році. 

У музеї відтворено кімнати, які належали родині українського історика, а саме гостина та кабінет В’ячеслава Липинського. Навколо садиби зведено парк, який вважається пам’яткою садово-паркового мистецтва. Місце, де зародився творчий націоналізм та патріотизм можна відвідати усім охочим гостям Волинської області.

Агенція регіонального розвитку Прибужжя, Туристично-інформаційний центр Володимира, історики, активісти та представники органів місцевого самоврядування розпочали роботу зі створення туристичних маршрутів регіоном. Раніше, вони відвідали ДОТ часів Другої світової війни, що знаходиться на в’їзді в Устилуг з боку Володимира. 

Пропонуємо переглянути більше світлин з туристичної поїздки від інтернет-видання «БУГ»:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця