<

Естонія поверне в Україну викрадену з музеїв колекцію скіфського золота та монет грецького періоду Криму

05:37 | 30.01.2024 / Новини / , /
Перегляди
66
/ Коментарі відсутні

Естонія відреставрувала конфісковану у латвійця у 2018 році викрадену з музеїв окупованих Криму та Херсона колекцію українського скіфського золота та монет грецького періоду Криму. Викрадені речі планують повернути в Україну.

Про це у фейсбуці повідомила дружина заступника помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії, дипломата Джорджа Кента Веліда Китаїна, яка допомагає українським переселенцям та біженцям та має кримськотатарське коріння, пише Суспільне.

“Естонія відреставрувала речі і планує повернути їх в Україну!”, — наголосила вона.

Як повідомляє Естонська громадська телерадіомовна компанія (ERR), у 2018 році естонські прикордонники конфіскували у латвійця Іванся, який прибув з росії, медикаменти, колекцію українського скіфського золота та монет грецького періоду Криму, які датовані 500 років до н.е.. Коштовності були викрадені та розграбовані з музеїв в окупованому Криму та Херсоні.

Підозри у прикордонників виникли через те, що латвійський контрабандист намагався провезти у своїй вантажівці Scania сім кілограмів м’яса. Після детального огляду було виявлено загалом 274 старовинні золоті та срібні прикраси, монети, посудину для пиття, кінський головний убір та інші артефакти.

Історичний музей встановив, що вік одних монет перевищує 2000 років, і вони відносяться до часу колишнього царя Фракії Лисимаха.

Українські археологи довели, що знахідки здебільшого відносяться до старожитностей на сході та півдні України, включно з окупованим Кримом, який також був розграбований під час війни. Існує безліч свідчень того, що “чорні археологи” вивезли на територію РФ аналогічні скіфські та сарматські золоті прикраси.

Радник з археології Ради з охорони спадщини Неле Кангерт заявив, що з 2014 року окупанти провели у Криму сотні археологічних розкопок. Але в українців немає огляду та результатів цих знахідок, позбавивши можливості “визначитися зі своєю історичною спадщиною”.

У березні 2023 року латвійських водій Іванс визнав провину в контрабанді, суд засудив його до штрафу в 500 євро. Про його кураторів нічого не відомо, а помічник прокурора припускає, що Іванс був лише аферистом, якого використовувала організована злочинність.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця