<

«Великодні барви»: в музеї Іванич відкрили пасхальну тематичну виставку

16:08 | 17.04.2024 / Іваничі / , , /
Перегляди
134
/ Коментарі відсутні

Напередодні Великодніх свят в історичному музеї Іванич відкрили пасхальну тематичну виставку «Великодні барви». Першими її експонати оглянули учасники танцювального колективу «Ладоньки» Центру культури та дозвілля разом зі своїм керівником Лілією Васагою.

Як повідомила директорка Іваничівського музею Лариса Куль, на виставці представлена колекція писанок місцевих майстрів з фондів закладу, що нараховує близько 100 одиниць. Експозиція доповнена вітальними листівками, тематичними малюнками та буклетами на пасхальну тематику. Інформаційні стенди знайомлять з основними етапами написання писанки, техніками розпису, символами та значенням кольорів під час розпису великодніх яєць.

“Традиція писати писанки сягає своїм корінням в сиву давнину, коли людина була неподільна з природою. Упродовж століть звичай розписувати і розмальовувати яйця переріс у народне мистецтво, секрети якого передаються від одного покоління до іншого. Писання писанок – дуже цікаве заняття, яке не лише виховує у людині художника, майстра, творця, а й дає урок добра і любові”, – зазначила Лариса Куль.

Під час екскурсії в музей, учасники танцювального колективу «Ладоньки» Центру культури та дозвілля та їхній керівник Лілія Васага дізналися, як в давнину в українських родинах готувалися до великоднього свята і як написати писанку, зокрема, що означають символи розпису писанкового орнаменту, які є сучасні техніки декорування великодніх яєць: крапанки, шкрябанки, декупаж, аплікація та ін..

Дітям особливо сподобалися авторські писанки майстрині з Іванич Світлани Опекан, які представлені в музеї, як «експонат місяця квітня». А також писанки майстрині Лідії Бойко з села Лугове.

Пасхальна виставка діятиме в музеї до 10-го травня.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок