<

Що можуть побачити туристи в Прибужжі: ДОТи часів Другої світової біля Устилуга

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:32 | 28.08.2022 / Володимир / , , /
Перегляди
2633
/ 1 коментар

Володимирський район охоплює місця з тисячолітньою історією. Проте є не менш цікаві новіші пам’ятки і локації, які зацікавлять туристів. До прикладу – оборонні споруди часів Другої світової війни біля прикордонного Устилуга.

До слова, Агенція регіонального розвитку Прибужжя, Туристично-інформаційний центр Володимира, історики, активісти та представники органів місцевого самоврядування розпочали роботу зі створення туристичних маршрутів регіоном. Розповідатиме про родзинки краю, які варто відвідати туристам – БУГ.

Один ДОТ часів Другої світової війни знаходиться на в’їзді в Устилуг з боку Володимира. Загалом, на території району, їх є 14.

ДОТ на гуглкарті тут.

Довгочасна вогнева точка, скорочено: ДОТ – капітальна залізобетонна фортифікаційна споруда для прикриття артилерійської зброї, її обслуги та для довготривалої оборони. Біля громади Устилуга їх побудували перед Другою світовою війною.

На вході в одну з охоронних точок є діра, в яку провалювались вороги, проте місцеві знали, як її обійти. Зараз вона перекрита й не несе небезпеки.

Основну частину цих ДОТів будували ще поляки з 1928р. по 1929р. для захисту свого кордону. Вона тягнулась від білоруського міста Ліда до с.Цумань Волинської області. Це 430 км і 660 ДОТів.

В 1940-1941рр. броньовані куполи ДОТів було демонтовано і перевезено до Рави-Руської та Перемишля. Там будувалась “лінія Молотова”. У перші дні німецько-радянської війни ці доти використовувались і прийняли на себе удар німецьких військ. Оскільки вони були неукомплектовані, неозброєні, бійниці направлені не в ту сторону більшість з них стали братськими могилами радянських солдатів.

ДОТ на трасі Устилуг-Володимир-Волинський один з найкраще збережених.

Директорка ТІЦу Ірина Ковальчук вважає, що ці споруди можна облаштувати як частину майбутнього квесту на воєнну тематику.

Можливо, це буде велосипедний квест, однією з локацій якого будуть ДОТи, де треба буде знайти підказку на продовження маршруту.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок