<

Роз’яснення Теплокомуненерго щодо сум у платіжках мешканців Нововолинська: пояснили, чому тарифи відрізняються

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:42 | 12.02.2021 / Нововолинськ / , /
Перегляди
129
/ коментарів 5

Мешканці Нововолинська отримали січневі платіжки за комунальні послуги. Обурення у людей викликали більші суми, порівняно з груднем. І надалі виникають нерозуміння у різниці тарифів між будинками міста. Теплокомуненерго дало роз’яснення.

Як зазначив директор КП “Нововолинськтеплокомуненерго” Олександр Мотика, тарифи є різними для всіх будинків. Це залежить насамперед від типу будинку: відповідно до норм витрата тепла на опалення одно-, двоповерхових будинків є втричі більшою, ніж питома норма п’ятиповерхових будинків. Тариф також залежить від того, як будинок може зберігати тепло (стан дахів, дверей, вікон).

Головний економіст КП “Нововолинськтеплокомуненерго” Світлана Жура дала роз’яснення як визначається тариф.

Обсяг спожитого тепла в Нововолинську нараховують двома способами: за приладом обліку теплової енергії, а у будинках, де лічильник не встановлено, плата за централізоване опалення справляється з розрахунку за квадратний метр опалюваної площі квартири та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим.

У будинках, де встановлено лічильник, оплата розраховується шляхом множення затвердженої вартості однієї гігакалорії тепла (1872,6 грн/Гкал) на кількість гігакалорій, які спожив весь будинок. Ці тарифи залишаються незмінні з 15 листопада 2018 року.

Суми в платіжках нововолинців виходять різні, бо кожен будинок використовує різну кількість тепла, достатню для утримання необхідного температурного режиму.

Причиною різниці в тарифах є певні фактори: опалювальна площа будинку, стан зовнішніх стін, даху, тобто можливість зберігати отримане тепло. Чим холодніше на вулиці – тим більше тепла використає будинок. А основна причина високого споживання тепла будинком – це його втрата. Тарифи менші в будинках, стіни якого повністю утеплені, встановлені енергозберігаючі вікна, щільно перекритий дах тощо.

У будинках, де немає лічильника, встановлена плата за послугу з централізованого опалення для населення в розмірі – 42,90 гривні за 1 кв. метр опалюваної площі.

Але це не означає, що щомісячна плата за опалення буде такою і однаковою протязі опалювального періоду. Розмір щомісячної плати визначається підприємством за формулами, наведеними в п. 40 – 43 згаданих правил, з урахуванням довідки Волинського обласного центру з гідрометеорології, щодо середньої добової температури зовнішнього повітря в місяці, який є розрахунковим.

Фактична середня температура зовнішнього повітря становила у грудні 1,4 градуси тепла, у січні – мінус 2,1 (морозу. Це відповідно зумовило і різницю в оплаті за квадратний метр опалювальної площі у розрізі місяців.

Тобто, в місяці, коли фактична температура зовнішнього повітря була нижче нормативної, плата за послуги була більшою в порівнянні із встановленим тарифом і навпаки, коли температура зовнішнього повітря була вищою – тариф на послуги з централізованого теплопостачання в будинках без лічильників коригувався в сторону зменшення.

Прикладом раціонального використання теплової енергії, зазначає директор Теплокомуненерго, є будинки за адресами Генерала Шухевича, 3, бульвар Шевченка, 26 та мікрорайон Шахтарський, 23. Там встановлені індивідуальні теплові пункти, що дозволило скоротити витрати на опалення в межах 10-15%. А будинок на бульварі Шевченка – повністю термомодернізований: ізольовано стелю та стіни. Вартість за тепло скоротилася вдвічі.

Як пояснив головний інженер підприємства Михайло Савченко, при клаптиковій теплоізоляції будинку, збереження тепла буде мінімальним і лише точковим. Це не дасть можливості значно зекономити на опаленні.

На фото червоним кольором показано, де тепло повністю виходить з будинку.

Нововолинськтеплокомуненерго просить з розумінням віднестися, адже підприємство керується політикою Уряду щодо встановлення тарифів. Коли мешканці не платять за тепло, підприємство в свою чергу не може виконати зобов’язання перед Нафтогазом.




коментарів: 5
  1. це знущання над мешканцями.геноцид над народом!!як заплатити пенсіонеру 4тгр за комунальні послуги,при пенсії 2100???

  2. Колись три бабці звернулись до колишнього мера з так питанням, то він їм відповів, а ви дві квартири продайте, а в одну з’їдьтеся і вам і на комуналку вистачить і на харчі. Ні чого не змінилось.

  3. У мене тариф 54,58грн за кв.м
    В статті пишуть тариф без лічильника 42,90грн.
    Чому тоді в платіжках такий тариф?

  4. Ви хоч самі зрозуміли що сказали? Та хоч будинок буде чисто зі скла, як утеплення стін впливає на тариф? Котельня подає по графіку воду з відповідною температурою до будинку. А те як утеплений будинок, то вже не ваша справа, хоч вікна повідркивай і випусти ваше мізерне тепло. Існував і існує температурний графік, по якому подається відповідне тепло і який паном Гаврилюком, за часів незалежності ніколи не дотримувася. ( до речі, колишній директор Гаврилюк так і залишився працювати в Теплокомуненерго на іншій посаді, і цим самим і далі управляти через Мотику своїми справами) Підприємство тепла не додає температуру до норм, а бере оплату як за використані норми. Були часи на котельнях, що велися два журнали обліку, в одному оператори писали ту температуру, яку наспраді подавали котли, тобто нижчу ніж треба, а в інших – температуру,яку треба було подавати по законним правилам. І саме такий ліповий журнал пред*являли для провірок. Мешканців дурять вже багато років, беручи з них оплату за те тепло, яке ніколи так і не дійшло до їх осель. І вартість гіокалорії таки була меншою. Про це свідчать акти прийому-передачі теплової енергії, які є в кожному будинку, де встановлений лічильник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця