<

Голова Волинської ОДА вперше відвідав Нововолинськ та шахту №10: Погуляйко та Сапожніков знайшли спільний «язык»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:15 | 17.01.2020 / Іваничі, Нововолинськ / , , /
Перегляди
39
/ коментарів 7

16-го січня до Нововолинська вперше з візитом прибув голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко.

Голова ОДА відвідав місцеві підприємства, лікарню, ліцей №1, а також побував на зустрічі з керівниками і профспілками вугільних підприємств. Зокрема, відвідав шахту №10 «Нововолинська», яка «будується» вже 30 років і на яку в 2020 році не передбачено досі будь-якого фінансування.

Нагадаємо, місцева влада області була проти кандидатури Погуляйка, який донедавна був на посаді першого заступника голови Луганської ОДА, на посаду голови Волинської ОДА. Своє невдоволення після його призначення висловлювали і сотні представників організацій, що об’єднують учасників бойових дій на Сході України.

Голова ОДА після поїздки підприємствами та установами Нововолинська прибув на “десятку”. Головний інженер Віктор Ковтун показав Погуляйку, який був у супроводі мера Віктора Сапожнікова та заступника міського голови Андрія Сторонського, територію будівництва копальні. Розповів і про перспективи шахти, які на жаль, не підтримує влада, бо не фінансує.

Дається в знаки те, що Погуляйко приїхав зі Сходу, адже спілкувався він під час екскурсії шахти з присутніми здебільшого російською мовою. Сапожніков також переходив на російську при діалозі з головою ОДА. Це звучало дивно, адже посадовець виконавчої влади України таки володіє українською мовою, хоч і не ідеально, і відповідно, розуміє її.

Після короткої прогулянки територією “десятки”, голова Волинської ОДА провів розмову із керівництвом недобуду, директорами Волиньвугілля та шахт №9 і Бужанська та керівниками профспілок.

Звичайно, позиція Погуляйка незмінна від поглядів його попередників – шахту потрібно добудувати. Однак не всі вірять, що новий очільник ОДА Волині зможе допомогти.

Фінансування «нуль», а проєкт на будівництво потрібно переробляти

Головний інженер ДП «Передпускова дирекція шахти №10» Ковтун розповів, що замовник – «Дирекція по будівництву об’єктів». Вже два роки через відсутність коштів генпідрядник «Укрзахідвуглебуд» не виконує жодних робіт.

“Тільки несе охорону об’єкта, а ми утримуємо шахту в безваварійному стані. На це йде близько 5 мільйонів, сюди входить зарплата, електроенергія, виплати на експлуатацію машин та механізмів. Є ще такий нонсенс: за експлуатацію обладнання одне державне підприємство платить іншому ДП 4 млн грн в місяць. Була пропозиція безоплатно передати нашому підприємству ( ДП «Передпускова дирекція шахти №10» – ред) обладнання, будівлі та споруди, та вона безрезультатна.

Зараз дійшли до межі – немає коштів на утримання. І треба терміново коригувати проєкт, а поки – далі утримувати шахту в безаварійному стані”, – розповів головний інженер Погуляйку.

До слова, нещодавно призначеного керівника “десятки” Едуарда Кукуяшного на зустрічі не було. Кажуть, він взагалі з’являється рідко.

«Обіцяю – будемо разом працювати та добиватися правди»

Голова ОДА, заслухавши стан справ зазначив, що буде створена група з 5-6 людей для зустрічі з Міністром енергетики та захисту довкілля.

“Треба 10-ту шахту. Я про неї багато чув, зустрічався з досвідченими працівниками вугільної промисловості, які кажуть всі, що треба добудувати. Обіцяю, будемо разом працювати і добиватися правди.

Зустрічався з Венгриним (знаєте такого?). Він каже “я все зроблю так і так”… Ні, я вам як приклад навів одну людину, який там… Для мене він спеціаліст, він в багатьох областях працював: у Луганській і в Донецькій, зараз не знаю де працює.

Я не підтримую, що шахту треба закривати – її треба запускати. Будемо звертатися до чехів, до поляків, бо наші інвестори відразу хочуть прибуток. Зберемося і поїдемо до міністра чи до прем’єра”, – говорив перед шахтарями Погуляйко.

«На моїй пам’яті ви четвертий, який приїздить сюди»

Голова місцевого осередку НПГУ Сергій Макаров зазначив, що звернення до міністра нічого не дасть.

Макаров: Ви вже на моїй пам’яті четвертий, який приїздить сюди.

Погуляйко: Знаю зарання, що ви будете зараз говорити

Макаров: Якщо ви хочете їхати до міністра, то немає сенсу. Міністр нам сказав – будемо дороги будувати. Він не бачить 10-ої шахти.

Погуляйко: Ми і до президента попросимося.

Макаров: Перед цим Савченко приїздив, ми просилися – зробіть нам зустріч.

Погуляйко: Савченко – це представник того президента, я представник Володимира Зеленського.

Загалом, свою позицію голові Волинської ОДА ще висловлювали голова незалежної профспілки шахти №9 Василь Гура та голова Волинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості став Роман Юзефович, який до цього обіймав посаду голови первинної профспілки шахти № 10 «Нововолинська». А про стан справ на шахтах ДП «Волиньвугілля» розповів гендиректор Володимир Юрків.




коментарів: 7
  1. Це вже наградує анекдот. Папєрєдніки Савченко, коли приїздив на шахту казав точнісінько теж саме. І папереднік папередніка те саме казав. І народні депутати те саме кажуть вже багато років, і голови облради, і пан мер теж саме каже. Буде новий губернатор і він то саме буде казати

  2. Вірно як що знаєте Венгрина то верніть його нам. І тоді знову шахти запрацюють. І люди знову будуть мати достойні зарплати!

  3. Мозгівв тобі вернути. А не венгріна. Губернатор забери свого “дАсведченого” венгріна і валіть до дому.

    • Врєдітєль шахт обізвався. Так звані продажні профсоюзи, чи профі з Волиньвугілля?!

      • Треба здихатись тих шахт,бо то тільки висоска грошей з держави.Одні платять податки ,а другі їх прочитають на тих шахтах одні лодирі залишились що робити нехочуть.Бо нормальний мужик давно знайшов би роботу,а то раді стажу і регресу сидять штани протирають

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця