<

Декомунізація у Волинській області: скільки радянських пам’ятників ще потрібно демонтувати

07:08 | 15.06.2023 / Володимир, Нововолинськ / /
Перегляди
1123
/ коментарів 5

У Волинській області в період з 24 лютого 2022 року по червень 2023 року демонтували 14 радянських пам’ятників, погрудь, зірок, меморіальних дошок, серпів та молотів,.

Про це розповів Суспільному громадський діяч і співзасновник проєкту “Деколонізація. Україна” Вадим Поздняков.

Учасники проєкту розробили мапу, де позначили усі об’єкти та елементи радянської спадщини на території України.

Що потребує знесення на Волині

Згідно з мапою, яку розробили в рамках проєкту “Деколонізація. Україна”, у Волинській області наразі є два об’єкти, які напряму підпадають під дію закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Перший розташований у селі Заріччя Володимирської громади. Там 1987 року встановили пам’ятний знак на честь секретаря сільської ради Антона Стемпковського. За офіційною версією, – зазначають учасники проєкту, – він був вбитий вояками УПА.

Ще один об’єкт, який на мапі позначили “червоним” – радянські мозаїчні панно на фасадах будинків у центрі Нововолинська.

Нагадаємо, 3-го листопада на сесії Нововолинської міськради прийняли рішення про демонтаж двох радянських панно на фасаді будинків у центрі міста та пам’ятного знаку оборонцям 2-го укріпрайону.

Загалом по області учасники проєкту відмітили декілька десятків об’єктів та елементів, що потребують знесення. Серед них і ті, які місцеві органи самоврядування уже демонтували.

Як триває процес декомунізації на Волині

Зі слів Вадима Познякова, на Волині повільно позбуваються об’єктів радянського періоду через те, що багато з них напряму не підпадають під дію закону про декомунізацію.

“Я більш ніж впевнений, що якщо провести інвентаризацію всіх пам’ятників Другої світової війни і всіх будинків культури на наявність серпів, молотів, орденів з Кремлем, написів про радянську батьківщину, велику вітчизняну війну і їм подібне, то ми знайдемо мінімум 200-300 об’єктів, яких по-хорошому треба прибрати. Я вже мовчу за пам’ятники радянським солдатам”, – говорить Вадим Поздняков.

Як зазначив Вадим Поздняков, найкращі показники по демонтажу пам’ятників Радянщини від лютого 2022-го до червня 2023-го років показали Закарпатська (88) та Львівська (64) області.




коментарів: 5
  1. Фото моє. На інформаційний запит про демонтаж двох панно на майдані Незалежності, я отримав, від тільки-що свіжоспеченого заступника мера Миколи Пасевича, гарантійного листа про їх ліквідацію. Зі вказанням конкретного терміну. Проте, цей іваничівський, вочевидь, брехун, як вбачається, не дотримав слова. Ми обираємо міських голів, згідно їхніх передвиборчих популістичних меседжів, у надії на покращеня свого життя, а обрані нами голови шукають собі заступників та інших місцевих посадовців за ознакою особистой відданості. Хоча, особиста відданість мерів та їхніх заступників повинна застосовуватися, тільки і виключно, в інтересах членів громади. Згідно даної присяги їй на вірність, а не особистим шкурним інтересам.

    • На ньому сапожніков з сторонським зображенні, і ше якийсь третій чувак.
      Може нехай буде?
      Хоч крива, але історія міста як не як

  2. А зачем им история? Им этого не нужно. Мне стыдно перед строителями нашего прекрасного, когда то, города. За то что делается сейчас

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя