<

Бюджет 2015 року: повний абгрейд економіки України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:10 | 6.01.2015 / Володимир / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Чого чекати районам та областям нашої держави від бюджету-2015, що саме зміниться для Володимир-Волинського району, які новаторські підходи закладені у найважливішому фінансовому документі України та за що ще доведеться додатково платити громадянам нашої держави журналісти “БУГу” поцікавилися у начальника управління фінансів Володимир-Волинської райдержадміністрації Олени Бондарук.

Застала головного фінансиста Володимир-Волинського району за кіпою паперів, повністю поглинуту у вивчення нового документа, на якому базується робота її управління. Олена Григорівна каже, що бюджет нардепи прийняли, однак роз’яснень до нього досі немає. Фактично уся фінансова діяльність району проводиться по стандартах минулого року.

Доходи бюджету-2015 сягнуть 475 млрд. грн., що на 26% більше від 2014 року. Планується скорочення промислового виробництва більше ніж на 10%.

Не врізали нардепи і видаткову частину. Вона залишилася такою ж як і в проекті закону. Витрати державної казни сягнуть більше 527 млрд. грн. Найбільше бюджетних коштів отримає Міністерство внутрішніх справ (33 млрд. грн.), Міноборони (40 млрд. грн., з яких 14 млрд. грн. піде на розвиток озброєння) та Мінсоцполітики (близько 98 млрд. грн. Найбільша частина коштів піде на покриття дефіциту Пенсійного фонду).

Доречі, шквал нарікань викликала і зникла з остаточної редакції бюджету норма про обмеження розміру заробітної плати нардепів і членів Кабміну. “Говорільня” про те, що внесення таких змін до бюджету заборонена ще у 2008 році Конституційним судом України дуже схожа на чергову “відмазку” можновладців.

Прожитковий мінімум на одну людину у січні-листопаді 2015 року становитиме 1176 грн., а в грудні сягне аж… 1330 грн. Мінімальна зарплатня законсервована до грудня 2015 року в розмірі 1218 грн. А ось наприкінці року шалено виросте до 1378 грн. Середньовиважений курс – 17 грн./дол. Як на мене – коментарі зайві…

В першом кварталі цього року Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунпослуг, повинна переглянути ціни на газ. Хоча в попередній редакції бюджету цієї норми не було.

Окрім того, новий бюджет обтяжить українців додатковими податками. Один із них – це податок на нерухомість. Відтепер усі, хто володіє квартирою, більшою за 60 м кв., або будинком, більшим за 120 м кв., повинен буде сплачувати податок за кожний квадратний метр свого помешкання. Максимальна планка – 24 грн./1м кв. Одначе, рішення пророзмір податку покладений на місцеве самоврядування. Кожна рада села чи міста вирішуватиме суму податку самостійно. Які критерії повинні бути враховані, чи надаватимуться пільги для сімей зі складними умовами життя та інших категорій населення – не зрозуміло. Пояснень до цього пункту немає…

Новим буде і акцизний збір. Закон передбачає встановлення ставки акцизного податку з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива у розмірі 5% від обсягу реалізації. Арсеній Яценюк підкреслив, що ці кошти будуть зараховуватись до місцевих бюджетів. Загалом перелік підакцизних товарі значно збільшено. Підвищено ставки акцизного податку на: сигарети без фільтра, цигарки; нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне; автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей; мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з допоміжним мотором, з колясками або без них.

Фінансисти на місцях – в області та районах перебувають у шоковому стані. Що зумовлює такий стан речей, цікавимося у Олени Бондарук:

– Цьогоріч усе в бюджетному законодавстві нове – нові підходи, нові розподіли доходів, нові податки. Раніше усе було дуже централізовано. Нам давали методику розрахунків і ми по ній рахували. Вся держава рахувала за єдиними правилами. А тепер іде децентралізація,нас до цього не готовили. Нам довели до відома суму базової дотації району, освітню субвенцію, куди входить тільки загальна освіта (дошкілля, позашкілля сюди не включається, воно йде в окремому розрахунку), і працюйте як хочете. А як і на що витрачати закладені державою кошти – наразі невідомо. Хоча за підручники та харчування у школах батькам доведеться платити і далі.

Начальник управління фінансів Володимир-Волинського району оптимістично дивиться на бюджет 2015 року. Гірше, каже Олена Григорівна не буде, однозначно, буде краще. Економіка та планування в нашій державі зазнала катастрофічних руйнувань в останні роки правління Януковича. Усе було неправдивим та роздутим. На сьогодні головний фінансовий документ країни має більш-менш реальні обриси. Раціональність та ефективність використання коштів буде відтепер вирішувати місцева влада.

В основу розрахунку рівня життя населення буде кластися кількість новостворених робочих місць, укрупнятимуться мережі установ – сільських клубів, бібліотек та інших культурних закладів по селам. Це на часі, каже Олена Бондарук, оскільки на сьогодні штати в селах роздуті. Приймати рішення фінансування закладів культури у селах переходить відтепер на районний рівень.

Сума базової дотації для Володимир-Волинського району у 2015 році встановлена у сумі 7 млн. 919 тис. грн. Вираховується вона відтепер на абсолютно нових принципах. Сільським радам дотація не передається – вони працюють як місцеве самоврядування, на власних повноваженнях. Передаватися вона буде виключно об’єднаним територіальним громадам, окремим – ні. Це абсолютне нововведення – розповідає Олена Григорівна.

Підхід до обрахунку податкоспроможності також радує фінансистів – відтепер він чіткий та простий, доступний кожному громадянину.

Ще одне питання – це страхова медицина. На жаль, зобов’язати українців сплачувати ще один податок держава не може. Олена Григорівна каже, що перехід на офіційну оплату в лікарняних закладах заважає тіньова зарплата. Тому на 2015 рік в Україні офіційно медицина лишається безкоштовною.

Чимало ще нового і цікавого таїть у собі бюджет 2015 року. Одначе, деталі обіцяють розповісти, коли наші урядовці роз’яснять принципи робити на місцях. а наразі ситуація схожа на грузинський анекдот – “права купиль, ездить не купиль…”

Радує одне – гірше не буде, можливо, це тому, що вже нема куди?




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер
1 Травня, Середа