<

БУГу 8 років: ми зібрали найрезонансніші події, що сколихнули громадськість

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:32 | 8.09.2022 / Іваничі, Володимир, Нововолинськ / , /
Перегляди
1905
/ Коментарі відсутні

Інтернет-видання «БУГ» працює уже 8 років, щоб оперативно повідомляти про події регіону, країни та світу. Ми писали різні історії, хороші новини та не дуже. Разом з вами, ми пережили й проживаємо багато подій, які важко було уявити в сучасному світі, серед них: війна з росією та коронавірус. Чим видання запам’яталося нашим читачам за період роботи?

Журналісти БУГу промоніторили новини, опубліковані протягом восьми років. Повз нас пройшли сотні людей, подій, скандалів та здобутків Нововолинської, Володимирської та Іваничівської громад, а також Любомльського краю. Давайте згадаємо, про важливі події!

2014 рік

Новина, яка шокувала всю Україну та й світ і стала неофіційним початком бойових загарбницьких дій росіян на Сході України та торкнулася безпосередньо нашого району, став розстріл бійців тодішньої 51-ої, нині 14-ої, бригади під Волновахою. В результаті чого загинули 17 військовослужбовців 51 ОМБр. Нововолинськ попрощався із місцевим мешканцем Павлом Поповим, Володимир – із Миколою Бондаруком із села Заріччя та іншими Героями. Після трагедії, командира 51-ої бригади Володимира Яцківа відсторонили від командування, хоча бійці і волонтери “стояли за нього горою”.

У листопаді Нововолинці виходили на народне віче у першу річницю Євромайдану, на якому були присутні й самі євромайданівці.

Наркоманія у Нововолинську. Однією з найболючіших тем молодого міста досі є наркоманія, як продаж, так і вживання. Ще у 2014 році БУГ розповідав про Ірину Я. на прізвисько “Матахара”, яка, за словами сусідів, реалізовувала наркотичні речовини у будинку на вулиці Чайковського. На жаль, дана проблема актуальна і не вирішена у Нововолинську й у 2022 році.

Протест біля прокуратури у Нововолинську. Грудень 2014 нововолинцям запам’ятався акцією протесту під місцевою прокуратурою. Люди вимагали відставки прокурора Олександра Шпота та всієї його команди. Звинувачували його у затягування справ, мешканці жалілися на часті випадки крадіжок. Активісти акцію протесту продовжили й 22-го грудня, оскільки не вдалося досягнути змін.

Протести гірників проти закриття шахт. У грудні шахтарі перекривали трасу між Нововолинськом та Володимиром, вимагаючи продовжити роботу копалень, виплатити заборгованість по зарплаті та добудувати шахту №10.

З цими ж проблемами через декілька днів шахтарі пішли пікетувати ошатний будинок тодішнього мера Нововолинська Віктора Сапожнікова. Знову перекривали трасу, протестували на місцевому Майдані Незалежності, де відстоювали свої робочі місця та вугільну промисловість Волинської області. Після цього збиралися їхати на Київ.

У Нововолинську замалювали останній «колорадський» символ. Ще у 2014 році в Нововолинську розпочались процеси декомунізації та дерусифікації, які тривають і досі. У місті замалювали стрічку на плакаті біля міської ради у “колорадських” кольорах.

Повернення полонених 51-ої бригади. Перед Новим роком полонені військовослужбовці повернулись у Володимир-Волинський. Справжнім новорічним подарунком для усієї Волині стало повернення 21 бійця 51-ої бригади, які впродовж чотирьох місяців були у полоні в терористів.

2015 рік

Найрезонансніші події 2015 року ми уже виокремлювали у новині до 5-річчя БУГу. Серед них знову були протести шахтарів, аварії та інші трагічні випадки, на дороги вийшла Інспектор Ляля, запрацювала приймальня народного депутата Ігоря Гузя, почався суд над бійцями 51-ої бригади, відбулися місцеві вибори та багато іншого.

2016 рік

2016 рік запам’ятався читачам БУГу аваріями, серед яких не посипана зимою сольовою сумішшю траса між Володимиром та Нововолинськом, затриманням на хабарі прокурорів у Володимирі. Також обшуками в помешканнях та на підприємствах міських та районних депутатів й тодішнього мера Володимира-Волинського Петра Саганюка і його родини рівненською поліцією. Декількаразовим закриттям магазинів з контрабандою тютюну та цигарок, скандальновідомим асфальтуванням вулиці Ковельської у Володимирі фірмою “Аміла”.

У Нововолинську вбили Катерину Литкіну, люди згуртувалися та вимагали дій від поліції та влади, горіли автомобілі, продовжували торгувати наркотиками, трапився вибух у багатоквартирному будинку, гопота тероризувала учнів ПТУ №11.

В Іваничах медики протестували проти зарплати головної лікарки, звільнили директорку ліцею-гімназії, головою Іваничівської РДА стала Лілія Кревська. На Любомльщині жителі сіл, в яких школи підпадають під оптимізацію, протестували проти закриття їхніх закладів освіти та переведення дітей на індивідуальне навчання, А жінка, яка, за її словами, купила водійські права, погрожувала поліції “кришею”.

2017 рік

Серед подій, що найбільше запам’яталися у 2017-му році були протести нововолинців під міською радою щодо криміногенної ситуації у місті, адже повідомлялося, що в Нововолинську розгулював маніяк. Тема наркоманії, нікуди не зникла, дитина проколола ногу використаним шприцом. Підприємець Андрій Сиротюк викупив приміщення колишнього кінотеатру, щоб збудувати там сучасний ТРЦ, а інший підприємець погрожував себе спалити під міською радою. Не обійшлося без жахливих ДТП зі смертельними наслідками. Активісти з’ясували, що на боці ДНР воює уродженець Нововолинська Віталій Савюк. Місцеві магазини перевіряв Ревізор.

Інспектор Ляля продовжувала досліджувати ями на вулицях, у Володимирі пройшла “Княжна”, зі Сходу України зустрічали бійців новосформованої 14 бригади. У Володимирі запрацювали вуличні камери, місцеву школу-інтернат хотіли закрити, а поліція відпустила злодіїв, які обкрадали автівки, їх затримали місцеві жителі.

В Іваничах між Кревською та Бадзюнем відбувалися постійні баталії. Неповнолітні діти отруїлися алкоголем. Депутата Іваничівської селищної ради звинувачували у насильстві та водінні авто нетверезим. БУГ шукав цікаві історії у проєкті «Хто тут живе». У жовтні в Іваничівській об’єднаній територіальній громаді пройшли вибори голови на яких переміг діючий голова Федір Войтюк. Розповідали й про місцевого жителя, який вітром обігрівав оселю.

На Любомльщині у селі Згорани другий рік поспіль відбувся фестиваль “FEST.Like”. Більше читайте у матеріалі:

2018 рік

Новорічна ніч у Володимирі запам’яталася сварками, бійками та алкоголем. Протягом однієї новорічної ночі до Володимир-Волинського відділу поліції надійшло 27 повідомлень.

У селі Охнівка, Оваднівської ОТГ, 14-го січня трапилася трагедія, під час якої студент вистрелив із мисливської зброї у школяра. Останній загинув на місці пригоди. Матір загиблого через БУГ добивалася справедливості.

У 2018 році розпочали ремонтувати трасу між Володимиром та Нововолинськом. Народний депутат Ігор гузь на державному рівні добивався виділення коштів на цей проєкт.

Тогочасну голову Володимир-Волинської РДА Наталію Василець застукали в робочий час у ресторані з алкоголем. У мережі інтернет з’явилося відео, на якому автор стверджує, що голова Володимир-Волинської РДА Наталія Василець у робочий час в барі «Маяк» розпиває алкоголь.

Святкування 1030-ї річниці заснування міста Володимира закінчилося неочікувано, адже прихожани та священики Успенського Собору обурилися на вірш Шевченка та покинули заходи.

Того ж року у вересні в П’ятиднівській школі на уроці фізкультури померла першокласниця. А двоє школярів володимирської гімназії допомогли розкрити крадіжку.

У Нововолинську 18-го лютого на той світ пішла відома на все місто наркодилерка Анжела на прізвисько Гавана. Місцеві наркомани щодня ходили за “дозою” до її будинку, який знаходиться на центральній вулиці Нововолинська по бульварі Шевченка.

Хлопець в мережі “Instagram” хизувався краденим та викладав фото, в яких “дякував магазинам за халяву”.

Чоловік декілька разів бив автівку та трощив квітковий магазин своєї колишньої жінки. На нього не могли знайти управу.

Віталік «збунтував» проти мера. 15-го вересня, під будівлею Нововолинської міської ради два брати у нетверезому стані влаштували так званий мітинг проти мера міста Віктора Сапожнікова.

9-го жовтня близько 11:00 в Нововолинську в районі Шахтарського мікрорайону собака, яку вигулював власник, відкусила палець жінці. У листопаді Нововолинськ сколихнуло звіряче вбивство: поки чоловік різав свою куму, вдома була маленька дитина. Нападника помістили в психіатричну лікарню.

Сім’я з Нововолинська виграла путівку у Париж. А інша мешканка виграла в лотерею 250 тисяч гривень.

Іваничі прославив у 2018 році простий хлопець, який відкрив власну піцерію в Римі та судить кулінарні змагання.

У тому ж році, в селі Поромів проводили ремонтні роботи з асфальтування вулиці. Місцеві мешканці збунтували проти бракоробства працівників та продемонстрували, як щойно покладений асфальт знімається руками.

Журналісти БУГу отримали стенограму від виклику швидкої мешканки Іваничівщини. На жаль медики проігнорували дзвінок жінки, який можливо коштував їй життя.

У листопаді на пункті пропуску «Устилуг» стався справжній транспортний колапс. Міст через річку Буг заблокували з української сторони. Так стартувало розмитнення Євроблях.

2019 рік

На початку 2019 році перша церква в Нововолинську, після отримання ПЦУ Томосу, відреклася від московського патріархату та перейшла до новоствореної церкви.

Внаслідок отруєння чадним газом ввечері 30-січня у квартирі на мікрорайоні Шахтарському знайшли мертвими 35-річну жінку та 1,5-річного хлопчика.

Депутат Нововолинської міської ради Віктор Ярема загинув у ДТП.

Модель з Нововолинська Діана Шабас прославила місто, ставши фіналісткою конкурсу «Міс Україна-2019». Після чого дівчина поїхала представляти Україну на конкурс «Міс Земля-2019».

У Києві під кригою знайшли тіло хлопця з Володимира Вадима Бізюкова, якого розшукували довгий час.

Поблизу Володимира-Волинського трапилась смертельна ДТП за участю мінівена Рено трафік та мотоцикла. За кермом авто перебував директор володимирської гімназії Микола Романюк. Слідство по справі досі триває, справу ще не передали до суду. Брат загиблого оббиває всі пороги та шукає справедливості.

Заступника міського голови Володимира-Волинського Олега Свідерського затримали на хабарі у 10 тис грн. Зазначається, що посадовець вимагав від підприємця 10 тисяч гривень неправомірної вигоди за надання дозволу на розташування на території міста малої архітектурної форми без дозвільних на це документів.

У липні в Устилузі у Володимир-Волинському районі знайшли закопаною новонароджену дитину. 20-річна матір-прикордонниця, яку підозрюють у вбивстві, своєї провини не визнавала, їй допомагала рідна сестра.

Нардеп Ігор Гузь знову виграв на парламентських виборах від 19 виборчого округу.

Новообраний президент України Володимир Зеленський своїм указом звільнив Лілію Кревську з посади голови Іваничівської районної державної адміністрації Волинської області.

2020 рік

2020 рік нам запам’ятався тим, що пройшли місцеві вибори і на зміну старим мерам Борису Сапожнікову та Петру Саганюку, які десятиліттями сиділи у свої стільцях, прийшли молоді, амбітні міські голови Борис Карпус у Нововолинську та Ігор Пальонка у Володимирі, їх підтримував народний депутат Ігор Гузь. В Іваничах, на зміну Федору Войтюку, прийшла колишня представниця Партії Регіонів Лідія Томашевська.

Водночас всіх сколихнула звістка про страшну, досі не відому хворобу, COVID-19, яка забрала життя тисячі українців. У навчальних закладах та на підприємствах почалися карантини, ввели масковий режим.

У Луцьку терорист Кривош захопив пасажирський автобус і цілий день протримав у ньому пасажирів, в якості заручників.

У Нововолинську спіймали п’яного прокурора Миколу Троцюка. Уродженка Нововолинська Юлія Сологуб загинула в авіакатастрофі в Ірані. Уродженка міста вирішила змінити стать з жіночої на чоловічу.  Не обійшлося без моторошних дтп та інших трагічних випадків. Тренерка фітнес-клубу «Актив» Тетяна Фіськович здобула 5-те місце у фіналі лідерів у номінації фітнес-бікіні. Більше про життя у Нововолинську читайте за посиланням.

У Володимирі у 2020-му році за сприяння Ігоря Гузя відкрили оновлений парк на Риловиці. Дизайнером проєкту був Андрій Гнатюк. Відбувся королівський бал. Ютуб-блогер з Володимира-Волинського подарував своєму шкільному вчителю авто. У бусі знайшли 17,5 тисяч пачок цигарок. Горів ТЦ на Заріччі, в центрі Володимира вибухнув автомобіль УВКГ.

Більше читайте у новинах:

2021 рік

У 2021 році мешканців Волині занепокоїло обміління найбільшого озера України – Світязя. Резонансною подією стало затримання волинського митника, який віз у Київ 700 тис. доларів хабаря. Було відкрито ринок землі.

У Володимирі прийняли історичне рішення про перейменування міста. Обвалився столітній будинок колишньої “аптеки Бражнікова”. Поліція не могла вплинути на водія Mitsubishi «2222». Біля міської ради утворилося провалля. Жінка народила в автомобілі. Депутати проголосували за припинення ТЦ “Роксолана”. Знову трапилось декілька моторошних ДТП. Працівниця банку привласнила 400 тисяч гривень.  Жінка займалася сексом з чоловіком прямо у під’їзді на сходовому майданчику. Відремонтували вулицю Устилузьку, розпочали ремонт Зимнівської та інше.

Нововолинськ: Декілька разів виявляли вантажівки, які незаконно вивозили породу із териконів шахт. У лютому у селі Нововолинської громади трапилася бійка з різаниною, під час якої підрізали поліцейського, що прибув на виклик. Андрія Сторонського звільнили із займаної посади тимчасово виконуючого обов’язки директора лікарні, новим керівником став Володимир Шипелик. На шахті №9 постраждали 8 людей. У Нововолинську затримали уродженця колишнього СНД, який працював на шахті «Бужанська».
Чоловіка та ім’я Тигран затримали з обвинуваченнями у сепаратизмі. Прокурор, якого виявили п’яним за кермом, подав до суду на поліцейського, який його затримував. У Нововолинській громаді почали працювати два шерифи. Сапожніков, хоч і перестав бути мером Нововолинська, але лишив промишляти свого протеже Павла Троцковця.

Вчителька математики з Нововолинського ліцею №7 Наталія Венгрин підкорила TikTok. У школах почали впроваджувати нове харчування від Клопотенка. А мешканець Нововолинська, який брав участь в розіграші автомобіля Hyundai Accent від компанії «Нова будова» у Києві, виграв головний приз. З новим мером нововолинці побачили, яким має бути справжня святкування дня міста.

В Іваничах, нарешті, провели капітальний ремонт траси до Нововолинська. Водночас мешканці селища скаржились «червоний снігопад» від елеватора. 13-річна дівчинка народила дитину від свого вітчима. Хлопець займався сутенерством.

Анастасія Алпєєва з Іванич здобула золото на Чемпіонаті світу з вільної боротьби. А фермер облаштував з небайдужими мешканцями зони відпочинку на озері Татарка та в місцевому лісі.

2022 рік

Рік, що триває запам’ятається усім українцям, як один з найжахливіших, через повномасштабне російське вторгнення у ніч на 24-те лютого. Близько 5 години ранку 24-го лютого по центрах військового управління у Києві та Харкові завдали ракетних ударів. В Україні ввели воєнний стан. Росіяни планували захопити Київ за три дні. Але не розраховували на такий опір українців. Ми не злякалися, мобілізувалися та стали мужньо обороняти нашу рідну землю. Героїзмом України вражений весь світ, ми вдячні нашим іноземним партнерам за допомогу. ЗСУ уже демонструють значні успіхи на тимчасово окупованих територій. Тож віримо, що перемога незабаром обов’язково буде за нами!

На жаль, ми маємо втрати у цій війні, чи не щотижня наші громади зустрічають загиблих воїнів та проводжають їх в останню путь з шаною, як справжніх Героїв. Багатьох військових нагородили орденами та почесними відзнаками, на жаль, деяких, посмертно. БУГ висловлює щирі співчуття родинам загиблих Героїв, вічна їм слава і пам’ять!

Підлий напад росіян вплинув і зворотно на нашу свідомість, стрімкого розвитку зазнала й культура, релігія. Майже пів тисячі релігійних громад на Волині вирішили розірвати зв’язки із російською церквою та перейти до ПЦУ. Серед них і віряни храму Кирила та Мефодія у Нововолинську, релігійні громади сіл Лудин, Павлівки. А от настоятель храму Петро Кубінський у Бортнові обманув своїх парафіян, які висловились про перехід до ПЦУ. Він спочатку заявив, що переходить разом із громадою, проте згодом підпільно провів збори, де сказав, що лишається у ПЦУ московського патріархату.

З огляду на ситуацію, і з метою пришвидшення процесів розірвання усіх зв’язків з росією, яка є пропагандистським рупором у церквах УПЦ, БУГ розробив карту переходів.

Разом із переходами церков, активно розпочалися, хоча останнім часом і “затихли” процеси дерусифікації та декомунізації. По всій країні розпочалися демонтажі радянських пам’ятників. Відтак у Володимирі в центрі демонтували тумби із радянськими зірками та зображенням кремля. Забрали пам’ятник танку, що був направлений на Польщу на вулиці Устилузькій, знесли пам’ятник НКВД-сту. Свого часу ще чекає обеліск на площі у центрі міста.

В Нововолинську прибрали цифри, що символізували початок Великої вітчизняної війни, “1941” із пам’ятника і замінили їх на початок Другої світової війни “1939”. Проте, ще досі нічого не зробили із радянським мозаїчним панно на будинку у центрі. На жаль, в Іваничах радянський танк досі стоїть на п’єдесталі, і тамтешня голова, яка вочевидь ностальгує за радянським минулим, Лідія Томашевська категорично відмовляється його зносити. Військовий 14 бригади висловився так з цього приводу: “Який сенс солдатам проводити дерусифікацію на Сході, якщо Волинь досі «червона»?”. Також у районі триває на стадії громадських обговорень процес перейменування вулиць.

Ми розмовляли із лікарями-переселенцями, які приїхали з Луганщини, Бучі, Маріуполя, і нині працюють у ТМО Володимира. Розповідали про лікаря, який три тижні працював у Маріуполі під обстрілами.

Неабиякі обговорення викликала новина про черги, які утворилися на пункту пропуску “Устилуг” з автомобілів, які не встигли розмитнити за пільговими тарифами до 1-го липня.

Колишнього мера Нововолинська Віктора Сапожнікова звільнили із посади заступника голови Володимирської РДА. Із власних джерел БУГу стало відомо, що звільнення пов’язане із махінаціями з гуманітаркою. Хоча сам Сапожніков заявляє, що звільнився, ніби то через хворобу.

Також БУГ розповідав про схеми навколо цементного заводу в Литовезькій громаді, про кримінального інвестора з фірмою у квартирі, маніпуляції Касянчук та довгу руку Сапожнікова.Історія намагань Сонарсену побудувати цементний/нецементний завод неподалік Нововолинська тягнеться вже роками і пронизана брехнею, маніпуляціями, бажанням Віктора Сесюка все ж отримати бажане та прагненнями активістів йому цього не давати через великий перелік причин, який – читайте у розгорнутій статті.

Неабияк сколихнула громадськість у цьому році й смерть ексмера Володимира Петра Саганюка. Серце Петра Даниловича раптово перестало битися 6-го серпня у дорозі, в своєму авто. Декілька сотень людей прийшли, щоб провести колишнього очільника Володимира в останню путь.

Проблеми шахтарів не втрачають актуальності. На 9 шахту Міністерство енергетики призначило нового керівника Геращенка, проти якого відкрили кримінальне провадження. Але гірники задоволені Юрківом, тож згуртувалися та не впустили нового директора на підприємство. Водночас директора “Бужанки” Онупрієнка затримали п’яним, його тимчасово відсторонили від роботи. А на ДП “Волиньвугілля” призначили нового керівника Миколу Шикера. Тим часом Кабмін виділив кошти на розробку проєкту щодо дослідження недоцільності добудови 10 шахти.

Попри все пережите, були у цьому році й хороші події. Україна виграла конкурс Євробачення, а обкладинкою до переможної пісні Калуша стало фото викладачки та писанкарка з Володимира Лесі Мартинюк.

Журналісти БУГу дослідили таємничий острів на Світязі. Показали, яким може бути сучасний та європейський двір у Нововолинську, якщо про нього дбатимуть самі мешканці. Виявили унікальне творіння колишнього художника із села Древині на Іваничівщині Миколи Левчука, який оздобив вишивкою із пластикових кришечок свою хату, побували на лавандовому полі неподалік Володимира, яке висадило подружжя з Луцька. Неабияке враження на нас справив спуск у шахту №9, з якої планують створити музей.

Крім того, ми долучаємось до волонтерських ініціатив для наших захисників. Підтримали ініціативу Ігоря Гузя «Фронтовий пікап», в рамках якої захисникам передали 112 автомобілів. Також, разом з капеланами та іншими активістами нам із вами вдалося зібрати кошти на сонячні станції підзарядки, тепловізори, планшети, генератори, рації, квадрокоптери, інструменти й запчастини для автомобілів, що уже доставлені нашим захисникам на передову.

То ж ми дякуємо, вам, що, читаєте БУГ, спасибі за довіру і продовжуємо працювати разом для пришвидшення перемоги над ворогом та покращення життя у наших громадах!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця