<

«Береженого Бог береже. Але де та межа, щоб не допустити захворювання» – Валерій Онищук

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:54 | 16.03.2020 / Володимир / /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

За словами представника Волинського лабораторного центру МОЗ Валерія Онищука, в державі варто вжити жорсткіших заходів щодо закладів громадського харчування та ряду інших, де спостерігається скупчення людей. Також варто обмежити можливість контакту з людьми, хворими на будь-які респіраторно-вірусні захворювання. Людина, котра захворіла будь-чим, повинна пам’ятати, що впливає на поширення вірусу чи інфекції, а також несе моральну відповідальність.

Валерій Онищук, у минулому керівник санепідемстанції у Володимирі, фахівець зі стажем. Сьогодні – завідувач Володимир-Волинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» 

Про рекомендації щодо запобігання коронавірусу він розповів у відеоінтерв’ю АТМ Володимир. Про це повідомляє видання «БУГ».

«Як ви знаєте, на сьогоднішній день міською владою прийняті певні заходи, які би повинні були прийматися більш жорстко на державному рівні, але в місті поки що епідситуація є котрольованою.

З тих підозрілих хворих, яких ми мали на сьогоднішній день, діагноз по коронавірусу не підтверджено. Підтверджено тільки грип типу В, який може давати такі самі клінічні ознаки, як і коронавірус.

Відрізнити інфекцію можна повністю тоді, коли в ході обстеження виявиться, що особа перебувала в тісному контакті з хворою людиною. Друге – це повинно бути лабораторне підтвердження.

Але для того, щоб його провести швидко, мають бути надані тест-системи, які повинні були би придбати, на мою думку, за державний кошт.

Закупляти тест-системи, не знаючи фірм, які дозволено, і за кошти місцевих органів – це є недосконало. Тут повинна бути задіяна державна система охорони здоров’я.

Усі хворі, що мають ознаки ГРВІ, які побували в тісному контакті із хвороми, що ймовірно мали гострі респіраторно-вірусні інфекції, у тому числі і коронавірус, не мали би приходити на прийом до лікаря. Треба викликати швидку медичну допомогу.

Якщо доставляти транспортним засобом, то повинні бути відкриті вікна, хворий повинен надягнути маску, і в такому випадку, той, хто транспортує, є у числі контактних.

Є вислів: береженого Бог береже. Але де та межа, щоб не допустити захворювання… Тут доволі важко її знайти.

І просив би людей, якщо доведеться розказувати лікарям про те, з ким був у контакті, то не таїти відомостей, бо повинно бути просте людське усвідомлення, що вірус досить швидко поширюється. Тому є необхідність у такому випадку дати правдиву інформацію. Треба думати про збереження здоров’я оточуючих. Ще ніхто не дав право посягати на них.

Про християнську мораль. Ту особу, яка побувала в контакті, не треба вважати повністю хворою. Не можна застосовувати щодо неї заходи, які не передбачені законодавством.

Якщо особа побувала в близькому контакті з хворим, то треба самоізолюватися. Це означає: не виходити за продуктами, обмежити своє пересування і знаходитися в одному приміщенні, не ходити по під’їзду, по сусідах, не рухатися в транспортних засобах, тому що ви зробите прикру помилку.

Людина від моменту контакту з хворим вже рахується заразною. Не від моменту прояви клінічної симптоматики, а від моменту контакту.

Так як введений карантин, він дає певні результати. Але в окремих випадках батьки не дотримуються цих заходів, бо не можуть усвідомити серйозності, та й самі не хочуть його дотримуватися. Сьогодні багато дітей збираються на подвір’ях, по під’їздах розгулюють. Це є недобре.

Повинен бути обмежений контакт між людьми. Усіма, які мають підозру на захворювання гострими респіраторно-вірусними інфекціями, простим грипом. Хворі не повинні виходити без потреби за межі будинку.

Я би просив дослухатися до рекомендацій.

Продуктовий ринок, який є перевантажений, повинен бути призупинений. Щодо закладів громадського харчування, то всім потрібно передивитися робочий час, забезпечити милом і дезінфікуючими засобами, обмежити доступ клієнтів з розрахунку 2 метри квадратних на одного пацієнта.

Я не побоюся цього сказати: жодного закладу громадського харчування у місті не має, в якому би кубатура приміщення відповідала кількості посадочних місць. Тому певні міри мусять вживатися”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Травня, Середа