<

Показали, як виробляють цукор на Гнідавському заводі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:10 | 12.10.2021 / Новини / /
Перегляди
1198
/ Коментарі відсутні

Додати цукру у чай чи каву – звична справа для кожного. Роблячи це, ми рідко задумуємося про те, як же цей цукор з’являється.

Журналісти 12 каналу показали, як виготовляють цукор на Гнідавському заводі.

Перша інстанція, яку проходять буряки з поля – миття. Після – транспортерами відправляється в бункер для різки.

“Наше завдання: максимально очистити буряк від бур’яну, трави і землі, щоб був чистий буряк. З нього одержати потім сік”, – каже директорка з виробництва Гнідавського цукрового заводу Людмила Стемковська.

Людмила Стемковська все життя присвятила переробці буряків у цукор. Вона і показує кожен з етапів виробництва. Після миття і нарізання з бурякової стружки відбирають солодкий сік. Це відбувається за допомогою двох шнеків і спеціально підготовленої води з температурою 65 градусів. Вони рухаються на зустріч один одному.

Процес проникнення цукру у воду називається дифузією. А бурякова стружка, з якої відбирають цукор, – це жом. До слова, з тонни буряків – 20% жому.

Наступна станція – сатурації. Тут сік, який добули з буряків і отримали на завдяки дифузії, – очищується. Це роблять з допомогою вапнякового молока.

Отриманий газ і суміш соку з вапном вступають у реакцію. В результаті утворюється осад, який фільтрують. Тут же з соку забирають нецукри, тобто все зайве. Якщо цього не зробити – цукор просто не звариться.

Очищений сік потрапляє у бочки. Тут до потрібної густини вариться сироп.

На першому етапі варіння вже можна спробувати згущений сироп. Це ще не цукор, але близько.

У вакуумних апаратах відбувається розрідження температура кипіння 72-75 градусів. Це для того, аби сахароза не карамелізувалася.

І таке згущення відбувається в кілька етапів. На кожному відсоток цукру росте. Щоби досягти такого результату – варіння триває 10 годин.

На центрифузі востаннє відділяється сироп. Вода його промиває і лишається сам цукор. Отриманий білий цукор відправляється на сортування і фасування.

Усі ці тонни цукру скоро поїдуть до замовників. Щоб виконати усі замовлення, каже директор Василь Муха, потрібно встигати скрізь і всюди.

Основна задача, наголошують, на цукровому заводі – дати клієнтам вибір. Тому, працюють над фасуванням не тільки цукру у 50-кілограмові і кілограмові мішки. А виготовляють ще цукор в кубику та стіках. Виробляють природній та коричневий цукор.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота