<

Вуглевидобувні підприємства України, в тому числі нововолинські, боргують за електроенергію 13,2 млрд грн

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:10 | 22.12.2021 / Нововолинськ / , /
Перегляди
249
/ Коментарі відсутні

Загалом по Україні вуглевидобувні підприємства винні постачальнику ДП «Регіональні електричні мережі» за спожиту до першого січня 2019-го року станом на 1-ше грудня – 13,2 млрд грн. Наразі прийнято лише один закон який сприяє погашенню (списанню) цих заборгованостей. На черзі ще три законопроекти, прийняття яких уможливить вирішення проблеми.

Про це повідомили у відповідь на запит щодо погашення заборгованості вугледобувних підприємств Волинської області перед ДП «Регіональні електричні мережі» у Міністерстві енергетики України.

Станом на перше грудня 2021-го року заборгованість вугледобувних підприємств за спожиту електричну енергію перед постачальником «останньої надії» ДПЗД «Укрінтеренерго» складає 776,8 млн гривень. Заборгованість вугледобувних підприємств перед ДП «Регіональні електричні мережі» за спожиту до першого січня 2019-го року електричну енергію станом на перше грудня 2021-го року складає 13,2 млрд гривень.

У міністерстві повідомляють, що в умовах функціонування нового ринку електричної енергії забезпечення безперебійним електропостачанням вугледобувних підприємств можливе виключно за умови повних поточних розрахунків за спожиту електричну енергію та погашення заборгованості попередніх періодів.

Зазначають, що президентом вже підписано закон “Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» від 17 червня 2020-го року.

Він спрямований на впровадження комплексу необхідних заходів та остаточне врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості за результатами роботи оптового ринку електричної енергії станом на перше липня 2019-го року (дебіторська заборгованість ДП «Енергоринок» складає – 29,3 млрд грн, кредиторська – 26,9 млрд грн).

Закон передбачає наступні механізми погашення заборгованості:
– проведення взаєморозрахунків;
– погашення (списання) заборгованості;
– відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов’язанні.

Проте реалізація механізму проведення взаєморозрахунків та механізму погашення (списання) заборгованості, потребує комплексного підходу, а саме: внесення змін до Податкового кодексу України, Бюджетного кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства.

На сьогодні актуальним є питання схвалення Верховною Радою України проєктів законів України:

— «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії)» (реєстр. No 2390 від 06.11.2019), який 03.09.2020 направлено Верховною Радою України на повторне друге читання;
— «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії» (реєстр. No 5399 від 19.04.2021), який 20.04.2021 направлено на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики;
— «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел
формування спеціального фонду» (реєстр. No 2388 від 06.11.2019), який 07.11.2019 направлено на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Прийняття парламентом цих проєктів Законів та забезпечення відповідного фінансування в рамках державного бюджету України дозволить забезпечити погашення (списання) заборгованості державних підприємств ПЕК, в результаті чого буде погашена заборгованість вугледобувних підприємств, у тому числі Волинської області, в сумі 13,2 млрд гривень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя