<

Що робити з безпритульними собаками у Нововолинську

11:09 | 25.02.2024 / Нововолинськ / /
Перегляди
1092
/ коментарі 3

Проблема безпритульних тварин у Нововолинську існує не один рік. На вулицях міста їх є чимало. Влада намагається розв’язувати цю проблему шляхом стерилізації, вакцинування та чипування. Проте це не дуже допомагає у випадку агресивних собак.

Не тільки у Нововолинську, а й в Україні існує ця проблема. А після повномасштабного вторгнення собак в місті ще побільшало. Основна причина це – безвідповідальність власників, які допускають неконтрольоване розмноження, викидають щенят та дорослих тварин, не стерилізують їх. Також люди виїжджали за кордон, а тварин залишили напризволяще. У результаті багато собак-безхатченків, є серед них і породисті, бігає на автозаправках, складах, у дворах будинків і продовжують розмножуватись.

Основним заходом щодо подолання проблеми безпритульності тварин є стерилізація, як домашніх, так і безпритульних. Адже згідно із Законом про захист тварин інших гуманних методів немає. А за відстрілювання, вивезення, отруєння тварин можна потрапити за ґрати. Передбачається законом і евтаназія, усипляння дуже агресивних або невиліковно хворих собак. Це крайній метод, а також складна морально та документально процедура. Її може здійснювати ветлікар безболісними препаратами, але на це мають бути виключно покази, заключення від ветлікарів про хворобу або звернення постраждалих від укусів до поліції.

Стерилізація

Уже кілька років за кошти міського бюджету у Нововолинській громаді проводиться стерилізація безпритульних собак. Наразі цим займається КП «Ласка» з Луцька. Договір з ними заключило ВУКГ. КП «Ласка» собак відловлює, стерилізує, вакцинує від сказу та чипує биркою з індивідуальним номером. Після відновлення тварину повертають на попереднє місце перебування. Як результат, бродячі собаки не можуть розмножуватись та стають менш агресивними, особливо у період «собачих весіль».

У ВУКГ можна повідомити про агресивних собак, їх стерилізуватимуть насамперед. Заявки з адресою та фото тварини треба надіслати на вайбер приймальні ВУКГ – 067 986 29 61.

Але, на жаль, є черга, тварин багато та й повністю змінити поведінку собаки ця процедура не може.

Притулок

Звісно, в ідеалі – потрібно безпритульних тварин відловлювати та поселяти у притулок. Та чи реально це зробити й утримувати його з міського бюджету? Щей у період воєнного стану? Тваринам потрібно забезпечити нормальні умови, які передбачені законом. Про це ми запитали на брифінгу у міського голови Нововолинська Бориса Карпуса. Він відповів, що проблема не нова, але безпритульних собак у місті стало більше під час повномасштабного вторгнення. Голова громади дав доручення вивчити ситуацію з притулком, визначити скільки буде коштувати його будівництво та обслуговування. Результати повідомимо згодом.

Ймовірно йдеться про дуже значну суму, адже притулок повинен вмістити достатню кількість собак. Плюс їх всеодно потрібно буде стерилізувати, вакцинувати, а також годувати, мають бути забезпечені нормальні умови для тварин, треба наймати працівників.

Також не потрібно забувати, що всі вільні кошти громади, а за два роки це майже 100 мільйонів гривень, було виділено на допомогу військовим.

Що може зробити кожен для поліпшення ситуації з тваринами у місті

Кожен з нас може поліпшити ситуацію у місті. Для цього передусім пильнуйте за своїми улюбленцями та дбайте про них:

  • підтримайте стерилізацію своїх домашніх тварин;
  • не викидайте тварин та їхній приплід на вулицю, а прилаштуйте;
  • поширюйте інформацію про важливість стерилізації серед своїх знайомих та сусідів;
  • розгляньте можливість прийняття вуличної тваринки замість купівлі;
  • розповідайте дітям про важливість правильного ставлення та поводження із тваринами — своїми та безхатніми. 

Проведення освітніх заходів та кампаній є також надзвичайно важливим кроком у розв’язанні проблеми безпритульних тварин. Багато мешканців можуть не розуміти важливості цієї проблеми, тому ці кампанії спрямовані на підвищення свідомості громадян щодо відповідального утримання та усиновлення тварин.

Чому в європейських країнах майже немає бездомних тварин?

У європейських країнах активно розробляються законодавчі акти, що регулюють стосунки з тваринами. У Німеччині права тварин захищені на рівні держави, позаяк прописані у Конституції з 2002 року. З офіційних даних відомо, що за викидання домашніх тварин на вулицю тягне за собою штраф до 25000 євро або навіть можливість ув’язнення на строк до 3 років. Крім того, в цій країні навіть існує професія “Захисник тварин” і галузь “Права тварин”. Також в Європі проводять суворий контроль за домашніми тваринами, вони мають чіпи та зареєстровані, є обов’язкова стерилізація.

У Нововолинську на Шахтарському мікрорайоні собаки напали на жінку.

Знову на Шахтарському мікрорайоні у Нововолинську безпритульні собаки кинулися на людину.




коментарів: 3
  1. У США їх відловлюють і всіх агресивних через два тижні якщо не знайдеться той хто хоче їх забрати, їх просто усипляють. Пора і в нас так робити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя