<

Стерилізуватимуть, однак назад не повертатимуть: в Іваничах прийняли Програму регулювання чисельності безпритульних тварин

08:12 | 5.10.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
1643
/ коментарів 8

В Іваничах затвердили Програму регулювання чисельності безпритульних тварин на території селищної ради на 2023-2025 роки. Основне нововведення – бездомних котів і собак забиратимуть на стерилізацію, однак назад їх вже не повертатимуть. Куди діватимуть – наразі не зрозуміло.

Проблема з безпритульними тваринами в громаді назріла вже давно. Останнім часом їх кількість лише збільшувалась. Причому на вулиці викидали не лише дорослих котів і собак, а й зовсім маленьких. На цю ситуацію звернула увагу місцева активістка Марина Юраш.

Вона звернулась з відповідним зверненням до голови громади Лідії Томашевської. Адже вважає, що таке поводження з тваринами є наслідком незадовільної роботи голови селищної ради та депутатів в питанні постійного інформування й роз’яснення місцевим мешканцям про необхідність відповідального й гуманного ставлення до домашніх тварин і важливості стерилізації та виділення на ці цілі коштів з місцевого бюджету.

В селищній раді звернення активістки зареєстрували, а потому спочатку 31-го серпня провели засідання робочої групи, під час якої детально оговорили проблему з безпритульними тваринами. Тоді члени групи: начальник відділу земельних відносин, комунального майна та екології апарату селищної ради Лілія Брись, староста Соснинського старостинського округу Лариса Дердюк, помічник лікаря епідеміолога Нововолинського відділення Володимирського районного відділу ДУ “Волинський ОЦКПХ МОЗ” Людмила Книш, начальник Виробничого управління житлово-комунального господарства Олександр Істомін та староста Мишівського старостинського округу Надія Стежко на чолі із секретарем селищної ради Володимиром Сарабуною напрацювали пропозиції до Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на території селищної ради на 2023-2025 роки.

Її основою стали рекомендації Марини Юраш, викладенні в її зверненні.

Пізніше пункти цієї Програми розглянули та погодили члени виконкому на засіданні 25-го вересня. А остаточно затвердили депутати на сесії 29-го вересня.

Відтак, як зазначено в Програмі, її основним завданням є розроблення і впровадження системи масової стерилізації безпритульних тварин.

Однак жодних нюансів про те, як саме і хто це робитиме, не уточнили. Але, вказали, що головними шляхами реалізації Програми є:

  • планування та вжиття щорічних протиепізоотичних заходів, а саме: обов’язкова вакцинація домашніх тварин, що випускаються на волю, від сказу;
  • створення відповідної інфраструктури регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами шляхом їх вилову, стерилізації, ідентифікації, вакцинації, профілактичних обробок та повернення їх на місце вилову;
  • проведення інформаційно-просвітницької роботи в напрямку гуманного поводження з безпритульними та домашніми тваринами, влаштування безпритульних тварин, пропагування стерилізації домашніх тварин тощо.

Окрім цього, зауважили, що програма направлена на зменшення кількості безпритульних тварин на основі гуманного та відповідального ставлення до них. Однак, на засіданні профільної комісії, яка передувала сесії, вирішили прийняти уточнення, що безпритульних тварин виловлюватимуть, забиратимуть на стерилізацію, однак потім назад в громаду вже не повертатимуть.

Однак, знову ж таки, в програмі не уточнили, хто саме буде цим займатися. Так само не відомим лишається й те, куди діватимуть цих тварин. Адже притулків для тварин поблизу Іванич немає. До того ж у програмі не вказали, хто контролюватиме це завдання. І чи контролюватиме взагалі. Лише зазначили, що договірним регулюванням чисельності безпритульних тварин займатиметься Виробниче управління житлово-комунального господарства.

Тож, на думку Марини Юраш, є чималий ризик того, що тварин не стерилізуватимуть, а просто усиплятимуть. А це, мовляв, дуже жорстоко.

“У своєму зверненні Томашевській я просила укласти на постійній основі договір з Луцьким комунальним підприємством «Ласка» про надання послуг виловлювання, стерилізації та повернення на місце безпритульних тварин громаді. Однак в селищній раді вирішили зробити по-своєму. Як завжди, не так, як треба”, – зазначила активістка.

Також на сесії депутати внесли зміни до Правил утримання домашніх тварин на території громади. Зокрема, відтепер власникам домашніх тварин забороняється годувати у громадських місцях безпритульних собак чи котів, або собак чи котів, які мають інших власників, але які бродять без прив’язі. А реєстрація домашніх собак та котів тепер здійснюватиметься Виробничим управлінням житлово-комунального господарства за письмовою заявою власників тварин.

На виконання Програми регулювання чисельності безпритульних тварин депутати виділили з місцевого бюджету 30 тисяч гривень.

До слова, як повідомили БУГу в селищній раді, над впровадженням прийнятої Програми в життя будуть працювати. І ще будуть вирішувати з ким саме підписувати договір про стерилізацію безпритульних тварин.




коментарів: 8
  1. В Іваничах вже всі власники тварин із мішечками ходять та гів..о після своїх улюбленців прибирають. Насмішили ви тими своїми рішеннями. Знаки не забудьте встановити про заборону корміння в громадських місцях, і саме головне кошторис відповідний – старт зі 100 тис. грн. за 5 знаків – це стандарт для вашої громади, тринькати кошти безглуздо і в нікуди. Але не забудьте, що на дозволи встановлення знаків теж кошти треба.
    А на дрони для ЗСУ скільки коштів передбачили? Собак бездомних на передок відправите?

  2. Думаю якщо стерелізуватимуть там тварин то мають повернути назад.Якщо пропадатимуть то керівника на мило.Бо дозволяти вбивати тварин яких наші захисники вивозять з пекла як мінімум негуманною і незаконно.

  3. Всі знають шахрайську схему відмивання грошей Новарчук– Ткачук- Гарт,може Томашевська теж хоче з нею * співпрацювати*?

  4. А депутати та голова розуміють, що приймаючи рішеня заборонити людям підгодовувати безпритульних тварин, вони порушують Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження”? Мабуть їм варто почитати цей Закон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя