<

Стерилізація однієї тварини – 2,5 тис. грн: виловом безпритульних тварин в Іваничах займатиметься КП «Ласка»

15:33 | 7.03.2024 / Іваничі / , , /
Перегляди
412
/ Коментарі відсутні

Виловлювати безпритульних собак на вулицях Іваничівської громади буде КП «Ласка». Стерилізація однієї тварини обійдеться місцевому бюджету в 2,5 тисячі гривень. Хоча зооволонтери роблять це в половину дешевше.

Останнім часом на вулицях Іванич значно збільшилася кількість бездомних собак. Їх викидають місцеві мешканці, прирікаючи на голод і небезпеку. Та й чисельність вуличних псів збільшується через природну популяцію. Адже собака здатна народжувати кожні пів року. Потім цуценята виростають і так само народжують нікому не потрібних нащадків. Зграї бродячих собак можуть бути небезпечними для перехожих. Оскільки вуличні пси можуть бути заражені хворобами, в тому числі сказом, що є загрозою життю людини.

Проблема з безпритульними в Іваничах виникла вже давно. На цю ситуацію неодноразово звертала увагу місцева активістка Марина Юраш. Вона звернулась з відповідним зверненням до голови громади Лідії Томашевської, у якому наголосила на важливості стерилізації та виділення на ці цілі коштів з місцевого бюджету. В селищній раді звернення активістки зареєстрували, а потому спочатку 31-го серпня провели засідання робочої групи, під час якої напрацювали пропозиції до Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на території селищної ради на 2023-2025 роки. Пізніше пункти цієї програми розглянули та погодили члени виконкому на засіданні 25-го вересня. А остаточно затвердили депутати на сесії 29-го вересня. На виконання цієї програми виділили з місцевого бюджету 30 тисяч гривень.

Однак під час чергової сесії 29-го лютого стало відомо, що ці кошти так і не використали. А програму регулювання чисельності безпритульних тварин досі не реалізовують. На цьому акцентував депутат Володимир Сарабуна. Він звернувся до начальника Виробничого управління житлово-комунального господарства Олександра Істоміна і поцікавився, чому кількість безпритульних собак не зменшується, а навпаки збільшується.

Істомін пояснив, що договір щодо вилову безпритульних тварин на вулицях Іванич уклали між управлінням житлово-комунального господарства та КП «Ласка». Однак минулого року підприємство, мовляв, не встигло освоїти кошти і взятися за виконання своєї роботи. Однак він запевнив, що ці 30 тисяч гривень не пропали, їх перекинули на цей рік. А КП «Ласка» зможе приїхати в Іваничі лише через два місяці.

Згідно з договором, після проведення стерилізації, вакцинації та кліпсування, тварини повертаються на попереднє місце проживання під час наступного виїзду на вилов. Задля візуальної ідентифікації усім виловленим тваринам буде проведено кліпсування бірками жовтого кольору із зазначенням порядкового номера та написом «ВВ».

Цікавим є те, що стерилізація однієї собаки вартуватиме місцевому бюджету аж 2,5 тисячі гривень. Хоча, як наголосив Володимир Сарабуна, це можна зробити в половину дешевше.

“Днями я стерилізував два коти і собаку. То заплатив за трьох тварин лише тисячу гривень”, – зауважив депутат.

За його словами, начальнику ЖКГ варто було б налагодити співпрацю з місцевою зооволонтеркою Мариною Юраш. Адже вона теж активно займається стерилізацією вуличних собак. Й до того ж вже має налагоджену співпрацю з ветеринарами. І платить за їх послуги значно менше коштів.

До слова, у коментарі БУГу Марина зазначила, що поки КП «Ласка» надумає приїхати в Іваничі, то вже не буде кого ловити і стерилізувати. Бо ж наразі вона завдяки фінансовій допомозі небайдужих активно відловлює бездомних собак й відвозить їх на стерилізування.

“Люди, які проживають в пʼятиповерхівці біля базарчика, організовували збір коштів. Небайдужі прикрили собак на ніч і ми завезли їх на стерилізацію у Володимир. Жителі цього будинку показали приклад, як зменшити кількість безпритульних тварин в нашому селищі”, – зазначила активістка.

Марина каже, що за 2,5 тисячі гривень можна стерилізувати 10 собак вагою до 10 кілограм, або ж 8-5 собак, які мають вагу до 20-30 кг.

Тож, як бачимо, місцева влада замість того, щоб об’єднати зусилля з активістами й волонтерами й заодно зекономити кошти бюджету, які можна спрямувати на стерилізацію більшої кількості собак, знову все робить на власний розсуд. Адже об’єднуватись і співпрацювати не вміє, або ж не хоче.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця