<

Волинські прикордонники розповіли, як працює заборона виїзду депутатам і чиновникам

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:32 | 8.02.2023 / Новини / /
Перегляди
414
/ Коментарі відсутні

Наприкінці січня 2023 року уряд України суттєво обмежив право виїзду за кордон для народних і депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів та інших держслужбовців. Відтак вони можуть виїжджати до інших країн лише в рамках службових відряджень.

Відповідні зміни Кабмін прийняв 27-го січня. «Сила правди» з’ясувала, чи запрацювали уже нові обмеження на українсько-польському кордоні.

Від початку оголошення в Україні воєнного стану і дотепер чоловікам віком від 18 до 60 років виїзд за кордон заборонений. З 27-го січня 2023 року такої можливості позбавили й пенсіонерів, людей з інвалідністю та жінок, які є депутатами і депутатками Верховної або місцевих рад, держслужбовцями, суддями, керівниками і керівницями центральних органів виконавчої влади, їх заступниками і заступницями. Виїхати з України вони можуть лише з наступних підстав:

  • службові відрядження;
  • відвідування за кордоном неповнолітніх дітей (для жінок та чоловіків, які є одинокими батьками);
  • супровід неповнолітніх дітей для виїзду за кордон (для жінок та чоловіків, які є одинокими батьками);
  • лікування за кордоном, яке підтверджується відповідними документами та листом від Міністерства охорони здоров’я про перелік осіб від іноземних держав, яких вони приймають. Виїзд таких осіб дозволяється у супроводі одного з членів сім’ї;
  • у разі смерті за кордоном одного з членів сім’ї першого або другого ступеня споріднення. 

Журналісти звернулися до речниці Луцького прикордонного загону Маргарити Вершиніної, аби з’ясувати, чи запрацювали нововведення.

“Ще ми на стадії уточнення деталей щодо цієї постанови в дії. У ній не розмежовуються пенсіонери, чи люди з інвалідністю, якщо ти депутат, то ти – депутат.

Стосовно дозволу, то відповідні установи, де депутати працюють, складають відповідні списки на виїзд та надсилають їх до адміністрації Державної прикордонної служби, згодом особи вносяться в бази даних. В нас на кордоні ніяких списків не буде. Ми лише перевіряємо документи та умови для виїзду за кордон: вносимо паспортні дані і якщо база спрацьовує, то перевіряємо усі підстави для виїзду і тоді уже приймається рішення щодо пропуску, або відмови у пропуску. На наших ділянках ще спрацювань цієї бази не було, так просто ми не можемо подивитися, кого туди внесли. Відмов у виїздах через депутатство також ще не було”, – повідомила Маргарита Вершиніна. 

Депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як уже написала заяву про складання своїх повноважень, щоб і надалі перебувати зі своєю дитиною у Шотландії, куди вона виїхала від початку війни. У коментарі журналістам вона розповіла, що вважає цей документ абсолютно дискримінаційним, адже у місцевих радах є чимало жінок, які волонтерять, а тепер думають про складання повноважень. 

“Ця постанова напряму стосується обмеження прав депутатів виїздити за кордон. Вона стала вагомою причиною для того, щоб я вже остаточно вирішила скласти повноваження депутата, адже думала про це й раніше. Для мене безпека моєї дитини є найголовнішим. Я вважаю, що цей документ є абсолютно дискримінаційним, у місцевих радах є чимало жінок, і ми, до слова, не отримуємо заробітної плати, а багато хто з депутатів місцевих рад забезпечує гуманітарний тил, а ті, хто вже за кордоном, – допомагають нашим співвітчизникам, які змушені були залишити Україну через війну.

В мене до цього документу дуже багато питань. Я вважаю, що він призведе до чималих труднощів в системі належного функціонування органів місцевого самоврядування: в радах чимало жінок мають наміри складати свої повноваження. Я сама виховую свою дитину, мій чоловік помер минулоріч. Якщо вчитатися в постанову, то там пише, що я маю право супроводжувати свою дитину для виїзду за кордон, а хто має бути з нею в іншій країні? Мені незрозуміло, як в час війни, можна займатися такими речами. Ніби немає інших проблем в країні. Уряд точно розумів, які наслідки це рішення матиме”, – наголосила Ольга Максим’як. 

А ось депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко вважає, що мандат – не привілей, а лише більша відповідальність. 

“Друзі. Готуйтеся, якщо ви ще не готові. Зрозумійте, що це, на жаль, марафон і розраховуйте свої сили на етапи, які будуть різними і, очевидно уже, що пересидіти не вийде нікому. Бо хлопці та дівчата, які там, втомлюються…і коли чують такі питання говорять –- передай їм, щоб прокидалися, бо треба воювати. Я не знаю чим чоловік з мандатом має відрізнятися в війну від інших українських чоловіків, які в окопах. Завжди наголошую на тому, що мандат –- не привілей, а більша відповідальність.

По жінках, інше питання, бо в країні не оголошена жіноча мобілізація. Але особисто знаю, що ті дівчата, які поряд мене, при такій потребі, без будь-яких зволікань стануть в стрій. І ще – я категорично проти політичного туризму. Та закликаю до дії одних правил на всій території України”, – написала у Facebook Юлія Вусенко.

До слова, чоловіки-волонтери можуть їздити за кордон в гуманітарних цілях. Можливість виїзду для чоловіків-волонтерів є також через систему “Шлях”. Дозвіл на перетин кордону видає військова адміністрація для водіїв, які перевозять автівки для потреб ЗСУ, або ж гуманітарну допомогу, медичні вантажі. Дані про цих людей вносять у систему “Шлях”. Щоправда, іноді це призводить до корупційних зловживань. На волині уже неодноразово затримували ділків, які за гроші пропонували послуги виїзду за кордон з допомогою системи “Шлях”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер