<

Розповіли про походження назв і довжину вулиць Володимира-Волинського

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:42 | 10.10.2020 / Володимир / /
Перегляди
105
/ Коментарі відсутні

Багато вулиць мають свої особливості. Так, вулиця Соборна у Володимирі-Волинському – це вулиця, на якій розташований головний храм міста – Свято-Успенський кафедральний собор. Найдовша вулиця у місті – Луцька. ЇЇ довжина сягає 5445 метрів.

Про це розповіла Ольга Гуменна-Адамович, – йдеться на сайті Володимира-Волинського.

Довгі також інші вулиці – Ганни Жежко (3261м), Ковельська (3166м), Сагайдачного (2555м), Устилузька (2390м), Володимира-Великого (2238м), Привокзальна (2134м) та інші.

Найстаріша вулиця міста – Соборна. Найкоротшою (за даними відділу земельних ресурсів) є вулиця Стубилевича, її довжина 40 метрів.

Історія походження вулиці Соборної (теперішня назва). Нинішня назва вулиці пов’язана з тим, що тут розташована найдревніша пам’ятка архітектури та історії – Успенський собор (собор Успіння Пресвятої Богородиці), або, як ще його називають «Мстиславів храм», споруджений у 1157-1160 рр. князем Мстиславом Ізяславичем.

Вулиця Прикордонна (стара назва). Є два варіанти, які в тій чи іншій мірі пояснюють назву вулиці Прикордонна. Перший: можливо, назва вулиці Прикордонна зумовлена тим, що в одному із приміщень Домініканського монастиря (тепер навчальна майстерня ВПУ), яке розташовувалось на розі вулиць Устилузької і колишньої Катедральної, був штаб 90-го Володимир-Волинського прикордонного загону.

Вулиця Катедральна (давня назва). Цю назву вулиця носила до встановлення радянської влади. В перекладі із грецької мови слово katedra – означає сидіння ( тобто місце, де хтось сидить, працює).

Згідно із встановленим у християнстві порядком в тому місці, де було багато храмів, один з них називався «головним» або «соборним», а в тих містах, де жили архієреї, головні або соборні храми, призначені для постійного архієрейського богослужіння, називалися «кафедральними».

Оскільки в нашому місті головним соборним кафедральним храмом був Успенський собор, то й вулиця, на якій він розташовувався, була названа Катедральною. На вулиці розташовані понад двадцять об’єктів різноманітного призначення.

Можливо, вам відома інформація про історію походження вулиць древнього міста, надсилайте на електронну адресу: vvcultura@ukr.net.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця