<

Концепція реконструкції площі Героїв у Володимирі, яку обрали для реалізації, є застарілою, – Андрій Гнатюк

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:04 | 2.10.2020 / Володимир / , /
Перегляди
125
/ коментарів 5

У Володимирі – дисонанс із реконструкцією площі Героїв. Тендер на ProZorro виграв проєкт одного архітектора, а жителі міста на масштабному онлайн-голосуванні перевагу віддали іншому. Андрій Гнатюк – автор концепції, яку вподобали володимирчани, вважає, що робота його колеги є сирою, стилістично застарілою і не прийнятною містянами.

Нагадаємо, не перший рік у місті актуальним є питання осучаснення площі Героїв, ця тема і сьогодні активно обговорюється громадськістю та у соціальних мережах.

Андрій Гнатюк прагнув зробити площу більш відкритою, у  центрі мала б бути зона відпочинку з пішохідним фонтаном, лавочками й декоративними деревами, сторону від обеліска Слави хотів відмежувати пішохідною алеєю, вздовж якої запропонував висадити високорослі дерева,  які б робили затінок для відпочиваючих, та захищали від протягів.

Серед змін, які запропонував Заслужений архітектор України, лауреат Державної премії в галузі архітектури Андрош Бідзіля, – озеленення, фонтан та капличка на площі. Його концепція передбачає громадський простір для відпочинку із зеленими зонами, місцем для розміщення сцени та ялинки.

І саме його проєкт реконструкції площі Героїв буде реалізовуватися у Володимирі. Адже фірма Андроша Бідзіля ТзОВ «Архітектурне бюро Спецпроект» виграла торги на ProZorro й виготовлятиме проєктно-кошторисну документацію.

Наразі тендер завершений і вже підписаний договір із замовником, а це Управління житлово-комунального господарства і будівництва. Послуги з інженерного проєктування Площі Героїв обійдуться у 425 тисяч 324 гривні.

Однак, на думку жителів міста, проєкт облаштування центральної площі кращий в іншого архітектора – Андрія Гнатюка. Про це свідчать результати голосування, проведеного місцевим Інтернет ресурсом «Твій Володимир».

Загальна кількість респондентів, яка проголосувала, – 3966. З них 83% віддали перевагу концепції, яку для міста безкоштовно розробив урбаніст Андрій Гнатюк. Проєкт Андроша Бідзіля підтримали 17%.

У коментарі журналістам БУГу Андрій Гнатюк зазначив, що вважає, що ідея архітектора-переможця – стилістично застаріла. А людям наразі більш до вподоби сучасні бачення. Саме про це й свідчать, на його думку, результати голосування.

За словами Гнатюка, спочатку потрібно було провести конкурс проєктів візуалізації, а вже потім на концепцію переможця провести замовлення робіт і замовити інженерні креслення.

«Дуже багато людей проголосувало, а це означає, що тема хвилююча і дуже важлива для них і для нашого міста. Це опитування показало, що проєкт, замовлений міськрадою, є сирим і недолугим. Місто його не сприймає.

Треба шукати сучасні підходи, не варто жити архаїзмом. Той архітектор, який його готував, з досвідом, Заслужений і має низку нагород, але він є людиною своєї певної епохи, бо йому вже за 70 років. А зараз йдуть сучасні вимоги до площі й сучасні бачення.

Я думаю, що мою роботу більше вподобали й відчули мешканці, бо вона більше підходить до усіх вимог сучасності», – зазначив Андрій Гнатюк.

Він зауважив, що наразі потрібно зробити висновок і підготувати нову концепцію реконструкції площі, який буде сприйнятий громадою міста.

«Проект та візуалізація – це дуже об’ємна робота. І треба дати достатньо часу,  щоб якісно підготувати проект. Бо я свою концепцію розробив за 9 днів.

Ми запізно взнали про презентацію і обговорення варіантів облаштування центральної площі. Й у мене на роботу було замало часу, тому вона трошки сиро ще поки виглядає. Й багато є деталей, які потрібно допрацювати, доповнити, удосконалити й поправити. Але це все займає час», – запевнив архітектор.

Андрій Гнатюк наголосив, що  помилки допущенні у розбудові та плануванні міста можуть дорого коштувати для бюджету  міста, тому, аби «захищати» подібні проєкти і сучасне бачення в сфері розвитку міста, допомагати з їх реалізацією, вирішив балотуватися у депутати міськради.

До слова, незабаром планують відкрити рекреаційну зону на острові річки Риловиця у Володимирі, проєкт якої розробив Андрій Гнатюк.




коментарів: 5
  1. “зона відпочинку з пішохідним фонтаном”- це як? Я особисто був саме за це варіант який виграв. Що до голосів , і не зрозумілих і відповідно непрезентабельних рейтингів і голосувань- історія нам показала ,і не раз, що не завжди більшість має рацію. Бо поняття “вкусовщина, завжди притаманна “простим людям”. Останній приклад в Україні театр на Андрієвському спуску.

  2. Марнотратство бюджетних коштів!Це приблизно як голодна людина купує дорогий годинник.Хоча, Володимирчани мабуть вельми заможні,це видно по заторах транспорту у місті,можуть собі позволити таку площу,доречі дуже вчасно ,коли інші збирать кошти на протези захисників .

  3. А муляжі з радянською символікою та №№ військових частин НКВД СССР, котрі “визволили” нас від хліба і сала, передбачено залишити? Чому всі обминають це питання?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця