<

Верховна Рада відправила Авакова у відставку: він був міністром МВС сім років

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:04 | 15.07.2021 / Новини / , /
Перегляди
424
/ 1 коментар

Верховна Рада на своєму засіданні 15-го липня погодила відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Він пробув на цій посаді понад 7 років — з 2014-го.

За таке рішення проголосували 291 народний депутат. Проти проголосували лише 4 позафракційні депутати та троє представників «Батьківщини», – повідомляє Громадське.

Аваков подав заяву про відставку 13-го липня, не вказавши причину такого рішення. На сайті МВС оприлюднили його заяву, де Аваков подякував команді МВС «за роки спільної праці».

Зеленський запропонував замінити Авакова на посаді нинішнім очільником комітету з питань правоохоронної діяльності, депутатом від «Слуги Народу» Денисом Монастирським.

Чому Аваков мав піти?

Справа Шеремета — одна з тих, розслідування яких викликало багато запитань. Але була й низка не менш резонансних справ за час головування Авакова в МВС. Це стрілянина у Княжичах (2016)вбивство Катерини Гандзюк (2018), вбивство поліцейським 5-річного Кирила Тлявова (2019), зґвалтування поліцейськими жінки в Кагарлику (2020) та інші. А втім, жодна з цих справ не спонукала Авакова піти з посади.

Відставки Авакова неодноразово вимагали різні політичні сили та громадські активісти. Наприклад, 5 червня 2020-го у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Ініціаторами проєкту постанови тоді були 55 народних депутатів, зокрема від фракцій «Голос» та «Слуга Народу».

«Ми ініціювали це тому, що завжди є точка неповернення. І Кагарлик, і те, що сталося в Броварах, — це була точка неповернення. До цього вже були звернення на поліцейських в Кагарлику, ніхто на них не реагував. Вони 9 годин перебували у відділку, інші поліцейські чули, що відбувається, там стріляли, ґвалтували, тих людей катували. Жодна людина не виступила проти, а це означає, що це система, яка “кришує” і покриває, коли катують людей», — пояснила тоді журналістам депутатка від «Голосу» Олександра Устінова.

Але тоді народний депутат від «Слуги Народу» Олександр Качура розповідав, що більшість фракції проти відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Він також додав, що в Зеленського є домовленість з Аваковим.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер