<

Теракт у Відні: у центрі столиці Австрії з кількох точок стріляли по людях, відомо про п’ятьох загиблих

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:56 | 3.11.2020 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Біля синагоги у центрі Відня ввечері 2-го листопада невідомий відкрив стрільбу. Згодом інші стрілки почали атакувати людей в інших місцях у центрі австрійської столиці. Влада Австрії вже заявила про теракт. Офіційно відомо про 4 загиблих мирних громадян (двох чоловіків і двох жінок) та одного нападників, але кількість жертв може бути значно більшою. Також повідомляють про щонайменше 18-тьох постраждалих.

Про це повідомляє Канал 24.

Трагедія сталася поблизу площі Шведенплац. На місці події працювали поліцейські. Відразу 6 вулиць у центрі Відня було заблоковано. Зловмисників розшукували у районі набережної Дунаю.

Налякані очевидці чекали, доки їм дозволять піти. Поліція стримувала людей, оскільки була імовірність, що нападники стрілятимуть у натовп.

Станом на 9:00 3-го листопада поліція Відня оприлюднила такі дані:

  • Усього було щонайменше 6 локацій теракту. Діяли декілька нападників, щонайменше 6. Один із них міг мати на собі пояс з вибухівкою.
  • Перші постріли пролунали 2-го листопада приблизно о 21:00 (за київським часом) – атакували синагогу. 
  • Поліція ліквідувала 1 стрілка. Голова МВС Австрії Карл Нехаммер повідомив, що він був прихильником “Ісламської держави”. Ще один імовірний нападник перебуває у бігах.

Один з терористів попав у камеру очевидця.

Станом на ранній ранок 3-го листопада операція у Відні тривала. Центр австрійської столиці перекрила поліція. До охорони деяких об’єктів залучили навіть військовослужбовців. У МВС, зі свого боку, порекомендували дітям не йти до школи та жителям міста не виходити на вулицю.

Також Австрія посилює контроль на кордонах. Теракт у Відні: Австрія посилює контроль на кордонах. Відомо, що розслідування теракту проводитимуть контррозвідники та кримінальна поліція.

Канцлер Австрії Себастьян Курц назвав інцидент терактом. Трагедія сталася перед початком локдауну в Австрії через епідемію коронавірусу.

Точну кількість нападників поки не називають. Водночас австрійські ЗМІ показали кадри із затримання 4 імовірних стрільців. Ще одного нападника теж затримали правоохоронці, але в іншому місці, а шостий зловмисник підірвав себе, пише видання Kronen Zeitung. Втім, наразі ця інформація не є офіційною і її не підтвердили правоохоронні органи Австрії.

Портал SITE Intelligence Group, що стежить за інформаційною активністю бойовиків, повідомив, що до нападів у Відні можуть бути причетними джихадисти. На переконання останніх, атаки стали “платою за участь Австрії” в очолюваній США коаліції з боротьби з “Ісламською державою”.

Зауважимо, що Австрія приєдналася до коаліції з боротьби з ІД у вересні 2014 року. Тоді канцлер Себастьян Курц заявив, що участь країни буде мати політичний, а не військовий характер. Тобто, Австрія, дотримуючись нейтралітету, буде переважно надавати гуманітарну допомогу релігійним меншинам, таким як християни та єзиди в Іраку і Сирії. Як пояснював Курц, боротьба з ІД – це не релігійний конфлікт, а “боротьба з екстремістами, які переважно вбивають мусульман”.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа