<

«Валіза без ручки» для держави чи скарб для інвестора: Нововолинську шахту №10 знову хочуть передати на приватизацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:24 | 3.12.2019 / Нововолинськ, Статті / , /
Перегляди
186
/ коментарі 2

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель підписав доручення, яке стосується приватизації шахти №10 «Нововолинська». Об’єкт незавершеного будівництва передати на приватизацію мають до 27-го грудня 2019 року.

У документі значиться, що доручення ґрунтується на результатах позапланового аудиту діяльності Державного підприємства «Дирекція по будівництву об’єктів» та Державного підприємства «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» за період з 1-го січня 2018-го року по 30-те вересня 2019-го року, проведеного на виконання наказу Міненерговугілля від 2 жовтня 2019-го року.

Отож, як можна логічно подумати, результати аудиту виявилися невтішними.

У бюджеті 2019-го року з горем гроші на утримання копальні знайшли. Проте ще з січня шахта не здійснює гірничопрохідницькі роботи через відсутність фінансування.

Два роки поспіль передбачаються рекордно малі кошти, що забезпечують лише утримання об’єкта у безаварійному стані, сплату платежів за електроенергію та виплату зарплат. Про добудову шахти влада не говорила.

Наприкінці вересня 2019-го року колишній директор шахти Григорій Бар зазначив, що для того, щоб продовжити роботи з будівництва копальні, потрібно передбачити у бюджеті 2020 на шахту №10 близько 600 мільйонів гривень. Щоб просто утримувати її – 70 мільйонів.

Шахту будують з 1989-го року. Її запаси вугілля оцінюються в 37 мільйонів тонн. Шахта розрахована на 40 років експлуатації.

Ступінь готовності новобудови шахти №10 «Нововолинська» сягає 85%. Розповідають, що введення в експлуатацію копальні забезпечить створення 1500 нових робочих місць та забезпечить видобуток вугілля близько 900 тисяч тон в рік.

Віддати на приватизацію «десятку» планують не вперше

Про можливість приватизації копальні почали говорити і в минулих роках. В середині 2018-го року Фонд держмайна України вніс шахту №10 “Нововолинська” до переліку об’єктів приватизації об’єктів.

А раніше, в кінці 2017-го року, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив думку про необхідність добудови шахти №10 “Нововолинської” з боку держави.

“Шахту №10 “Нововолинську” – добудовуйте. Я так розумію, там є доцільність: потрібно добудовувати. 400-500 млн – отже, беріть і добудовуйте. Але дайте Україні нормальне якісне вугілля”, – сказав він, звертаючись до міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика на засіданні уряду 27-го грудня.

Шахту планувалося включити в створюване ДП “Національна вугільна компанія”.

Проте грошей на подальше зведення не знайшлося. Питаня про те, що робити з недобудовою, на яку потрібні сотні мільйонів, перейшло до нового президента та уряду.

Реалії недобуду

Вугільна галузь, що належить державі, не цікава міністерству енергетики та захисту довікілля. Тому вугілля завозять з Африки, маніпуляції з вугіллям з країни-агресора проводять на Червоноградській збагачувальній фабриці, а держшахти Львівсько-Волинського вугільного басейну залишаються збитковими.

Новий керівник копальні Олександр Стойловський, який приїхав до Ноововолинська з Донбасу, 18-го листопада під час свого прдставлення колективу розповів “що не буде розкривати всіх карт” щодо робочих планів. Він озвучив і суму, яка потрібна на добудову копальні – півтора мільярди гривень.

Хто-зна, чи входили до карт плани з підготовки шахти до приватизації, проте саме це скоріше і відбудеться. І це не такий вже й поганий варіант, адже приватний власник, як ніхто, буде зацікавлений у виведенні копальні на прибутковий рівень.

А це значить, що з’являться робочі місця для працівників відпрацьованих лав шахт №9 та «Бужанська». Дев’ятку, нагадаємо, хотіли закрити ще у 2018-му році.

Кому потрібна недобудована шахта?

Відкритим на сьогодні залишається питання, кому дійсно потрібна буде недобудована шахта, в яку потрібно ще вкласти півтора мільярди гривень, аби вона запрацювала. І реально потрібна вона може бути одному олігарху.

У шахті №10 Нововолинська добуватимуть вугілля марки Г, яке конче необхідне для ТЕС Західного регіону.

Шахти хоч і державні, та залежать від ДТЕК Ріната Ахметова. Бізнесмен станом на 2015-ий рік контролював 80% приватних шахт та 70% ТЕС по всій Україні. Зокрема, і дві теплоелектростанції – Бурштинську і Добротвірську, на які працював увесь регіон.

Проте шахти не вічні, а єдина, яка сьогодні будується в Україні – це Нововолинська «десятка».




коментарів: 2
  1. Ніхто ту нещасну шахту купляти не буде! І добудовувати її ніхто не збирається! Немає сенсу! Зараз за кордоном значно дешевше якісне вугілля купляти , ніж тут шахту добудовувати та видобувати. Собівартість дуже великою виходить

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер