<

«Шалені патріоти» з Нововолинська передали на передову понад десяток автомобілів, які рятують життя військовх

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:44 | 19.12.2022 / Інтерв'ю, Нововолинськ / /
Перегляди
2726
/ коментарі 2

Яна – голова ОСББ у Нововолинську. Ще до повномасштабної війни їй вдалося об’єднати співмешканців будинку, щоб працювати разом для покращення якості проживання у власних оселях. Нині ж вона разом із сусідами та друзями забезпечують наших захисників теплими речами, амуніцією, смаколиками та так необхідними на передовій автомобілями.

Як розповідає Яна, ще 23 лютого вони з друзями сперечалися, чи буде вторгнення, однак, прокинувшись зранку, зрозуміли, що росія вторглася не тільки на територію Луганська і Донецька, пише Місто Вечірнє.

“Далі два тижні ми не бачили ні сну, ні їжі. На четвертий день у месенджері я отримала повідомлення від дівчат, які виїхали в Німеччину. Вони запропонували через мене передати допомогу. Це був перший такий дзвоник. Але від самого початку ми з сусідами почали збирати продукти, консервацію і взагалі все, що мали, і відвозили це нашим хлопцям”, – розповідає пані Яна

Відповівши на пропозицію дівчат з-за кордону волонтери привезли дванадцять бусів різних речей і продуктів, які згодом дівчата з ОСББ фасували і роздавали внутрішньо переміщеним особам.

“Ми навіть в нашому ОСББ поселяли декого із переселенців. Вони до нас приходили зі слізми і ми їх обіймали, видавали продукти, подушки, рушники і все, що мали, і поселяли. Навіть було таке, що в одній квартирі певний час проживало сімнадцять людей”, – пригадує Яна Никитюк.

Загалом команда на чолі з Яною видали такої допомоги понад півтори тисячі сім’ям.

Як зазначає Яна, із їхнього будинку 13 чоловіків від початку вторгнення вирішили стати на захист нашої країни, а також її двоюрідний брат, який нині на жаль перебуває у полоні.

“У нас лишилися деякі речі, що нам переслали з Німеччини, то ми їх передали. Потім нам ще привезли амуніцію, рацію і турнікети. І все присилали зовсім не знайомі мені люди. Згодом вияснилося, що це жінка одного із солдатів, яка за кордоном організувала нашу діаспору і збирала допомогу для України”, – розповідає волонтерка.

Перший збір коштів, який оголосила Яна у соцмережах – збір на тепловізор для підрозділу, який дислокувався в Черкаській області і в якому служив її двоюрідний брат. Але дівчина постійно думала, що ще потрібно й автомобіль придбати для хлопців, бо у них не було чим вивозити поранених.

“Я випадково знайшла у фейсбуці мера Черкас, написала йому з пропозицією допомогти цій військовій частині, пояснивши усю ситуацію. Він мені допоміг з коштами, за які ми з подругою Мариною Єлевоюпридбали автомобіль “Кіа Сорента”, за допомогою якої хлопці врятували 17 поранених”, – розповідає Яна Никитюк.

Після цього волонтерська робота закрутилася, зібралася команда активних друзів, серед яких Тарас Біляк, Антон Кіщук та Олександр Коритко, які себе назвали “Шаленими патріотами”. Бо, як вважає Яна, шаленіших за них немає.

Загалом команді волонтерів за час війни вдалося передати військовим понад десяток автомобілів, безліч тон речей, продуктів і амуніції, на які скидали кошти безліч людей, серед яких жителі Нововолинська, люди, що виїхали за кордон, працівники Благодійної їдальні, священник із прихожанами храму, підприємці, рідні солдат і депутати міської та облради. Бувало так, що навіть незнайомі люди привозили допомогу чи перераховували гроші на карту Яни.

“Також нам дуже допомагають майстри, які безкоштовно лагодять і фарбують автомобілі для військових.За що ми їм вдячні. Та й усім, хто долучається до наших зборів і допомоги, адже кожен із нас тепер волонтер”, – розповідає Яна. –

Також “Шалені патріоти” придбали автоклав, за допомогою якого консервують харчі, щоб передати на передову. Сергій Філоненко з дружиною та Ігор Лаговець постійно виготовляють каші з м’ясом у бляшанках. А ще волонтери періодично самостійно шиють теплі речі, зокрема й флісові шапки, щоб нашим Героям у холодну пору року було тепло

Як зазначає волонтерка, кожна поїздка до хлопців на передову – це щоразу задоволення від їхніх усмішок та радості навіть попри те, що там практично блага цивілізації відсутні. І що наші відключення світла, відсутність води чи тепла – це ніщо у порівнянні з тим, в яких умовах перебувають наші захисники.

Найскладнішим для Яни у волонтерській діяльності – відповідальність за ті кошти і речі, які довірили люди. Адже хочеться правильно всім розпорядитися, придбати те, що дійсно потрібне, і привезти захисникам якісні речі, справний автомобіль чи іншу техніку. І вважає, що найлегше – просто скинути гроші, хоча і це також важливо.

“Хоч якби важко не було, із втомою чи пригніченням допомагають справлятися щоденні дзвінки військових, які телефонують, щоб подякувати, порадитися чи навіть просто поговорити. Певно, вони ще більше підтримують нас тут, ніж ми їх там. Також дуже допомагає бути в строю наша команда. Хоч ми всі різні, проте всі один одного підтримуємо. Кожен має свої обов’язки і спільно робимо одну справу, як єдине ціле”, – каже волонтерка.

Родина Яни дуже переживає за неї, а особливо мама. Усі знають, що Яна віддається своїй справі на повну. Це не лише стосується поїздок на передову, а й роботи на місці. Як зазначає волонтерка, зараз їй доводиться поєднувати роботу і допомогу військовим. Часто навіть зароблені гроші доводиться віддавати, щоб закрити збір на ті чи інші потреби військових. Проте усі її підтримують.

Через таку шалену діяльність іноді людей спіткає вигоряння, стан, коли опускаються руки і сил щось робити вже немає. Проте Яну Никитюк від цього рятує прогулянка на природі, а також книжки, які допомагають сконцентруватися і заспокоїтися.

“Я емоційно сильна людина, і мене важко зламати.Хоча за цей рік я декілька разів плакала, коли вже не було сил стримати емоції. Найважчий момент був, коли ми поїхали у київську лікарню, де лікувалися поранені наші бійці. Тоді ми їм завозили візки. Та ще важче втрачати друзів…” – розповідає Яна.

Через такі моменти люди змінюються. Як зазначають люди, змінилася й сама Яна. Адже все пережите, всі знайомства і втрати пропускає через своє серце.

Проте це й спонукає Яну та її “Шалених патріотів” працювати ще більше, щоб наблизити Перемогу і щоб врятувати кожного солдата, який на передовій захищає нас, бо кожен військовий – це брат, якого треба забезпечити усім необхідним.

Кожен охочий може долучитися до роботи цієї шаленої команди, перерахувавши кошти на картку: 5168752017115208 – отримувач Яна Никитюк.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер