<

Не дамо поховати вугільну Волинь – нововолинські шахтарі протестують

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:42 | 23.12.2014 / Нововолинськ / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

Сьогодні на місцевому Майдані Незалежності у Нововолинську шахтарі відстоювали свої робочі місця та вугільну промисловість Волинської області. 

Попереджувальний страйк також пройде у Червонограді, з метою недопущення знищення їхніх шахт. Адже до 2019 року по планам Кабінету Міністрів у Львівсько-Волинському вугільному басейні залишається лише одна шахта № 10 “Нововолинська”.

Відповідні звернення у письмовому та усному вигляді були передані державній владі України та профільним уповноваженим установам.

Зі своїми пропозиціями перед шахтарями виступили: радник голови ОДА Сергій Кошарук, міський голова Віктор Сапожніков, генеральний директор ДП “Волиньвугілля” Михайло Гарбузюк, голова ТЕРКОМу Юрій Калістратов, помічник народного депутата Андрій Бокоч, директор ДП шахти № 10 “Нововолинська” Петро Солоп, директор державного підприємства “Дирекція по будівництву об’єктів” Віктор Дук, представник шахти №1 Микола Іванович та представник шахти №10 Григорій Васильович.

Було зазначено основні проблематичні вектори нововолинських шахт, визначено напрямки роботи для вирішення проблеми та узгоджено звернення з вимогами до вищого керівництва держави.

Шахтарі вимагали не переводити шахту №1 у 3 групу, що означає фактичне закриття, фінансування для шахти № 10 на 2015 рік та повернення заборгованості по зарплатах.

Сергій Кошарук зазначив, що позиція Президента України про енергетичну незалежність зрозуміла, але позиція Уряду у виконанні цієї стратегії сумнівна. Люди маю допомогти Уряду почути і зрозуміти потреби міста Нововолинськ, тому потрібно об’єднувати власні зусилля. Радник голови ОДА зазначив, що волинське вугілля за своїми якостями тотожне тому, яке видобувають у Польщі. Тому наше вугілля може допомогти волинському краю підтримати енергетичну безпеку. “Волинське вугілля є конкурентноспроможним. І ми хочемо щоб в стратегії енергетичної безпеки країни писалися не в кабінетах а були почуті знизу. Вугільна промисловість є стратегічною для Волинської області. Ми сьогодні готуємо ряд стратегічних документів через які ми хочемо дати можливість фінансувати цю галузь. Це питання вирішує Володимир Гучик у Києві “ – зазначив Сергій Кошарук.

вапо00013

Із вуст міського голови Віктора Сапожнікова прозвучала інформація, що є надія на те, що зарплати працівникам шахти № 10 виплатять, так як було підписано лист про виділення 12 млн. гривень на фінансування замість необхідних 36 млн. Шахтарі сприйняли таку інформацію зі сміхом та іронією, адже це крапля в морі.

Перед присутніми виступив помічник народного депутата Андрій Бокоч, який  наголосив на тому, що Ігор Гузь був присутній на зустрічі із керівником комітету паливо-енернгетичного Миколою Мартиненком, на якій обговорювали питання волинських шахт. Сьогодні також планується зустріч із міністром Володимиром Демчишиним, на якій нардеп буде наполягати на закритті боргу у сумі 36 млн. гривень до кінця року.

риопдерто00001

Генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Михайло Гарбузюк зазначив, що для запуску шахти № 10 потрібно 500 млн. гривень. А вже на робочу 10-ту шахту можна було б перевести працівників із першої, яку планують закрити. Завтра у Києві директор буде вирішувати питання заборгованості по електроенергії шахтами та вибиватиме зарплату працівникам. Наскільки це увінчається успіхом буде видно.

ропрто00001

Директор державного підприємства «Дирекція по будівництву об’єктів» Віктор Дук розповів про досягнення по будівництві шахти № 10, це навіть тоді коли фінансування припинили. При цьому заборгованість по зарплатах сягнула 11 млн. гривень. Але працівники обурені, адже шахту будують уже 26 років, і ті суми які виділені на її будування це космічні цифри. “Вугілля врятує Україну, якщо Україна врятує вугілля” – зазначив Віктор Дук.

роперто00001

Для шахтарів було зачитано звернення до органів державної владі від імені шахтарів нововолинська. Мітингарі внесли доповнення – у разі невиконання цих вимог працівники шахт перекриватимуть автошляхи державного значення уже завтра.

До слова визвалась песніонерка, представниця спілки пенсіонерів Волині. Яка зазначила, що на шахті № 1 є третій горизонт, який ніхто не розробляє. А це не малі запаси вугілля. Шахтарі оплесками вітали виступ пенсіонерки.

На завершення було зачинато звернення до місцевого та державного керівництва від учасників акції протесту представників працівників ДП “Волиньвугілля” із терміном на реагування у три дні, інакше шахтарі перекриють автошляхи державного значення. Шахтарі хотіли продовжувати акцію і виступати перед колективами, але мікрофон виключили, що спричинило обурення і штовханину біля входу у Палац Культури.

Шахтарі стверджують, що їх чують тільки тоді, коли починають протестувати, тому, якщо ця проблема не вирішиться на їхню користь обіцяють радикальні дії.

вапо00003

вапо00004

вапо00012

риоперто00001




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер