<

На шахті біля Нововолинська почали працювати близько 20 ув’язнених

19:17 | 10.12.2023 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
4310
/ коментарів 11

На шахті «Бужанській» у Поромівській громаді працюють 19 в’язнів. Незабаром кількість таких робітників може зрости до 200. Принаймні про це говорять самі гірники.

Чутки про те, що на волинських шахтах працюватимуть засуджені, ширилися давно. Через це люди навіть пікетували під ДП «Волиньвугілля», на території якого мали облаштувати гуртожиток для в’язнів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс», – пишуть Волинські новини.

Як стало відомо, на шахті «Бужанській» уже працюють 19 засуджених з Дрогобицької колонії.

Перший заступник директора шахти «Бужанської» Владислав Гонсу коментує:

«До нас приїжджають працівники – не в’язні, а працівники, навчені люди, які пройшли всі нормативні акти, які пройшли всі медогляди, які пройшли попереднє навчання. У нас в’язнів немає. У нас – працівники… Мало що пишуть. На парканах теж пишуть».

Заступник директора з виробництва Юрій Мікульський розповідає: «Вони зараз проходять практику як учні. Щоразу їх привозять на автобусі, щоразу є конвой, який їх супроводжує сюди».

Він додає, що ув’язнені не отримуватимуть таку ж заробітну плату, як шахтарі. Також серед тих, хто працюватиме на копальнях, немає засуджених за тяжкі злочини.

«Із них будуть вираховувати за дорогу, за харчі. За все з них будуть вираховувати. Якщо думають, що їх возять безплатно, то це не так. Є люди, які не платили аліменти. З їхньої заробітної плати будуть забирати ці гроші. Треба зрозуміти: вони будуть просто сидіти в тюрмі і держава на них гроші витрачатиме? Або в них є шанс просто працювати на державу. Напевно, краще обрати другий варіант. Якась частина грошей буде їм залишатися», – каже Юрій Мікульський.

Засуджені на час роботи живуть у Сокальській виправній колонії. Їх щодня привозять у копальні автобусом. Працюють у дві зміни.

Своєю чергою, гірники з шахти №9 «Нововолинська» переживають, що і їх можуть замінити на в’язнів з українських тюрем. Зараз за шахтарів із цієї копальні активно взявся військкомат.

«У мене є інформація, що в Сокалі на місці колишньої колонії, яка згоріла близько восьми років тому, облаштовують місця для проживання 200 зеків. І будуть їх возити сюди», – зазначає голова місцевої організації НПГУ Нововолинська Сергій Макаров.

Він додає, що натомість шахтарям систематично вручають повістки.

«Днями була облава на шахту, хоч усі шахтарі заброньовані. Поліція разом із ТЦК ходять по підприємству і вручають повістки», – каже Сергій Макаров.

За його словами, зараз на шахту №9 чинять тиск. Часто на підприємстві з’являється комісія контрольно-ревізійного управління.

«Нарахували на 450 мільйонів якихось збитків, коли шахта всього мала 120 мільйонів руху коштів. Знову поліція. Кримінальні справи з незрозумілого приводу. Бідного директора пресують», – каже Сергій Макаров.

Він стверджує, що бажання замінити шахтарів на копальнях в’язнями можна зрозуміти: засуджений не вийде страйкувати через те, що йому не виплачують зарплату, не буде протестувати, якщо на керівні посади призначатимуть «своїх».

Однак в’язні колоній не є спеціалістами в гірничій сфері, а праця в шахті має високий рівень небезпеки. Працювати потрібно з вибуховими пристроями і зі складними технічними приладами.

Нагадаємо, раніше БУГ писав, що на Бужанську шахту щодня возитимуть засуджених з Львівщини.




коментарів: 11
  1. Слава Україні!

    відносно вибл*дка гонсу: напишіть йому на паркані перев вікнами шо воно там просить

  2. На зо дивляться державні мужі? Чи знову язики в дупу позапихали і бояться щось сказати? Питання до служби Держпраці на що вони дивляться. Це получається зеків фінансує держава за їх утримання, та ще буде платити за роботу на шахті, за перевезення, проживання і т.д.? А болото-вугілля яке видобудуть зеки спільно з шахтарями продасть смотрящий Венгрін. Класна схема. Держава 100 процентів платить з бюджету шахтарям та зекам, а куди діваються гроші з реалізвції болота?

  3. Таке враження що аверс і залежна профспілка волинця працює на кремль. 9 шахту мали закрити до кінця року і ця банда їі вщент розікрала. Звісно там мільйоні крадіжки.Тепер хочуть розхітати ситуацію під приводом що їх хочуть замінити на зеків. В країні війна а на 9 залишились одні злодії і ухилянти яки пороблять собі групу і чкурнуть за кордон до голоти. Ось чому це кубло так зашевелилось.

    • Це ще хто працює на кремль? Може ви там на бужанці і працюєте тільки не на кремль а на смотрящого Венгріна, який вклав пару копійок в ту шахту, і то з державних коштів. Зарплату платить держава а де ж вугілля державне? От тепер і подумай «Костик» хто працює на кремль? 99 .9 процентів дотації від держави це не злочин? Ви ж там вугілля добуваєте, де гроші зрелізації на зарплату, в кишені в керівництва? А щодо розкрадання на шахті є правоохоронні органи. Чи ви так за комбайн кцтг переживаєте? Все одно х….. вам достанеться а не комбайн. Як молотком довбали так далі і будете довбати на дядю разом з зеками

    • Макар щось дуже невнятне говорить. Треба йому менше спілкуватись з Гурою і Волинцем

    • Під час ревізії на складах та дільницях ДП «Волиньвугілля» аудитори виявили нестачу основних засобів (обладнання) загальною вартістю понад 13 млн грн.
      Так що ти там за 9ту пишеш?

      Крім того, вугледобувне підприємство допустило нецільове використання бюджетних 31,8 млн грн, – повідомила пресслужба Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області.

  4. Покажіть мені чергу бажаючих працювати на шахті. Як не військомату ховаються, то в Польщі сидять. А вугля саме не вилізе

    • Таке вугілля як там видобувають з золою 70 в котлах людей нехоче горіти. Його ще треба сушити як фермери кукурудзу. З нього кажуть коники добре ліпити))))

  5. Кубло кажеш? А в дуже волиньбезвугілля назви хоч одного робітника без групи якщо на те пішло? Думай що пишеш дурік. Гендиректор який горів тонув і т.д з своїм першим заступником та крикунами типу стецюка вже дорогу заїздили в сторону Павлівка. Не підкажеш чого? За них чого не пишеш Баран?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця