<

Жителі Іванич відзначили Маковія та Перший Спас: фоторепортаж

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:46 | 14.08.2022 / Іваничі, Таблоїд / , /
Перегляди
3273
/ Коментарі відсутні

14-го серпня в Україні відзначають Медовий Спас, або ж у народі Маковія, що походить від імені семи мучеників Старого Завіту – маковіїв. У цей день християни освячують мед, воду та мак. А ще – букети квітів. В Іваничах більшість мешканців на освячення зібралися в Свято-Покровському храмі.

Під час урочистої служби, яку провели митрофорні протоієреї, настоятелі храму отці Андрій та Василь пояснили, що у церковному календарі свято називається як Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Також ще його називають днем семи мучеників Маковія, які прийняли мученицьку смерть за віру.

До слова, свято прийшло до нас із Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем для “відвертання хвороб” та очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку.

Загалом слово Спас – це коротка форма від слова спасіння чи спаситель. Існує три Спаси, окрім медового є ще яблучний та горіховий. За традицією цього дня віряни йдуть до церкви освячують воду, мед, овочі, фрукти та різнотрав’я. Раніше у ці дні починали освячувати мед. Вважається, що саме цього дня він стає цілющим, тому перший Спас і є медовим.

Після святкової служби на подвір’ї храму відбулося освячення води, а потому священники окропили нею те, що принесли жителі. В основному, це кошики з медом і маком та “маковійчики” – букети із польових трав і різноманітних квітів.

За традицією, кожна квітка в букеті має своє призначення. Так, м’ята має оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці — щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлюється з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним, полин слугує талісманом від всілякої напасті та сповнює здоров’ям, волошка – дарує мир усій родині, а головки маку у букеті – нагадують про Великих мучеників.

Віряни розповіли журналістам БУГу, що їх з діда-прадіда навчали: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Тому вони традиційно щороку дотримуються цього.

Також іваничівці зазначили, що, мовляв, існує повір’я: якщо поставити букет із трав за образами та зберігати протягом року, то він оберігатиме оселю від лиха, а родину від хвороб. А от торішні букети викидати не можна, їх треба спалювати. Цих звичаїв деякі жителі селища також дотримуються.

Пропонуємо читачам БУГу фоторепортаж зі святкового богослужіння у Свято-Покровському храмі селища Іваничі:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця