<

Будівництво московського храму в Іваничівській громаді призупинили, якщо ж його відновлять, активісти організують «Мишівський майдан»

18:41 | 17.04.2024 / Іваничі / , , /
Перегляди
743
/ Коментарі відсутні

Будівництво, московської церкви в селі Мишів Іваничівської громади наразі призупинили. Однак, місцеві мешканці налаштовані категорично. Кажуть, як тільки перша цеглина ляже на фундамент, залитий у 2021 році під церковку УПЦ МП, буде «Мишівський майдан».

Нагадаємо, про те, що в селі Мишів Іваничівської громади хочуть побудувати церкву УПЦ МП повідомив воїн 14-ої бригади, колишній очільник Іваничівської райради, а нині депутат Володимирської райради Віктор Вілентко. Інформація підтвердилася.

Частина місцевої громади перейшла до ПЦУ ще чотири роки тому. Поки оформлювали усі необхідні документи і буквально виборювали право служити в храмі, минув рік. А от інші, ті, хто лишився в лавах УПЦ МП, почали проводити богослужіння у звичайній хаті. Адже священник переходити в ПЦУ відмовився. З часом поставили на хаті хрест, на подвір’ї – дзвони, а навколо будинку залили фундамент як під храм. Те все мишівці, які ходять у церкву ПЦУ, сприймали спокійно, аж поки не почалася повномасштабна війна.

Місцевий мешканець Володимир Матвіюк не розуміє, як можна в час жорстокої, кривавої війни з рашистами дозволити будівництво московської церкви. На його думку, такі дії означали б зневагу до самих себе, наших захисників, та й взагалі зраду України та капітуляцію перед внутрішнім ворогом. А для влади і її правоохоронних органів – це, мовляв, було б ніщо інше як зрада та співпраця з ворогом. 

«Вони у 2021-му кругом тої хатки звели фундамент, цоколь залили. Ну і молилися собі. Ніхто їх не зачіпав, і вони – нікого. Тут почалася війна. І на третьому році вони задумали будувати церкву. Хотіли – ми не дали. То неможливо. Таке в голову не вкладається. Сьогодні люди гинуть, понад 30 хлопців із села воюють, троє загинули і московську церкву будувати? Мій зять теж на війні. Він каже: то я тут воюю, а ви там маєте москалів пригрівати? Ми не допустимо попівського безчинства сьогодні”, – наголосив активіст.

До того ж, як запевняє Володимир Матвіюк, будівництво московської церкви є неприпустиме і з технічних причин. У них, за його словами, немає відповідних архітектурно-будівельних дозволів, погоджень тощо. Згідно з чинним законодавством, у житловій зоні культові споруди будувати не дозволено. Відсутній також і перспективний план розвитку села, на якому мало би бути передбачене місце під будівництво культової споруди.

Окрім цього, як каже активіст, будівництво московського храму, а тим більше під час війни, – це пряма загроза соціального вибуху. І як тільки перша цеглина ляже на фундамент, залитий у 2021 році під церковку УПЦ МП, на думку Матвіюка, може розпочатись «Мишівський майдан». Адже, місцеві мешканці готові йти на все і взяти до рук також усе.

“Кому в Іваничівській громаді, у Володимирському районі, в області потрібен «Мишівський майдан?» Нас підтримають сотні, тисячі наших краян тут і наших земляків на фронті. Особливо знаючи, якою непопулярною є селищна влада Іванич. Хто із владців готовий підписати сам собі невтішний вирок і погодити безглуздий сценарій розвитку можливих подій? Думаю, самогубців не знайдеться”, – зазначив Володимир.

Також активіст звернув увагу на ще один важливий момент. За його словами, не зрозуміло за чиї кошти мало б іти будівництво. Адже для цього потрібно мати щонайменше мільйон гривень.

“Місцевих активних невігласів набереться зо два десятки, більшість з яких живуть за соціальні виплати. При сьогоднішніх цінах на таку будову треба було б мати щонайменше мільйон гривень. Де знайти такого багатого спонсора? На чиї кошти розраховує піп? Чиї гроші в крові українських захисників має він використати? Хіба це не простір для прискіпливої роботи ДБР, СБУ та інших подібних органів?”, – зауважив Матвіюк.

Дивується активіст і невизначеності голови громади Лідії Томашевської. Адже, вона, мовляв, не висловила своєї чіткої негативної позиції щодо будівництва московського храму.

“А щодо керівниці Іваничівської ТГ, куди входить наш Мишів, пані Томашевської, то їй треба визначитися, на чийому вона боці. Через таку її поведінку й ряд інших причин сьогодні вже всі іваничівці зрозуміли, якої помилки вони припустилися на останніх виборах селищного голови”, – переконаний активіст.

До слова, староста Мишівського округу Надія Стежко на відміну від Томашевської заявила, що проти будівництва московського храму. Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Українська церква має бути українська. Це моя особиста позиція. Я – за все українське. Якщо українська церква, то українська – без МП», – наголосила староста.

Вона підтвердила, що церкву власник земельної ділянки права будувати не має.

«В нього документи є як на приватну територію. Це житловий будинок згідно з документами. Там будівельний паспорт на житловий будинок. Жодних документів на будівництво культової споруди в нього немає», – повідомила Надія Стежко.

Зараз будівництво московської церкви призупинили. Володимир Матвіюк каже, як тільки «запахло смаленим» священник УПЦ МП почав виправдовуватися тим, що нібито будує не храм, а житловий будинок. Хоча цоколь зроблено в формі хреста.

“Язик не повертається, але скажу, цей настоятель перед своїми парафіянами в останню неділю перед Великим постом оголосив, що будемо будувати церкву. Коли побачив, що «пахне смаленим», почав брехати, що будує хату. Великий піст для московських попів не є пересторогою для брехні. По суті в нього є документи на житловий будинок, але в тому житловому будинку цоколь зроблено в формі хреста, тобто це заготовка під церкву», – акцентує Володимир Матвіюк.

Про те, що вони будують звичайну хату, щоправда з хрестом, запевняють і місцеві прихильники УПЦ МП.

«Зараз маємо право. Слухайте: як прапор вчепили на церкву, то ми до нього нічого не маємо. Вчепили, як хочуть. Я хочу хрест поставити. Заборонено в нас хрест на Україні?» – говорить прихильник УПЦ МП.

«Тут не церква поки що», – додає прихильниця УПЦ МП.

Віряни ПЦУ в селі на чолі з настоятелем Миколаївської церкви, яка, до речі, є пам’яткою архітектури, подали заяву в селищну раду, щоб прибрати московську церкву. Однак хочуть зробити це за законом.

«Було написано звернення від нашої громади до голови ОТГ. Ми завезли звернення, зареєстрували його. Якщо це не припиниться, то скажу так: наростає великий гнів людський. Чим воно завершиться? Не знаю. Я прошу людей, щоб вони не чинили будь-яких насильницьких дій відносно тих людей, які там починають щось робити. Щоб люди ще більше не пересварилися або й не побилися в селі», – наголосив священник ПЦУ Василь Мавдрик.

Це питання має розглянути комісія Іваничівської селищної ради.

Володимир Матвіюк стверджує, що жителі Мишева налаштовані рішуче й категорично проти будівництва у своєму селі московської церкви, тому не допустять цього.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок