<

Запропонували чекати місяць або зробити платно: хворий військовий у відставці з Іванич скаржиться на байдужість медиків

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:04 | 31.03.2023 / Іваничі / , /
Перегляди
27561
/ коментарів 18

Комісований військовий з Іванич обурюється несправедливістю, якої, мовляв, зазнав під час звернення за меддопомогою у Волинську обласну лікарню. Чоловік, який 8 років захищав рідну країну в найгарячіших точках бойових дій, каже, що повернувшись додому, зіткнувся з байдужістю медиків.

В редакцію БУГу звернувся інвалід війни Микола Тисько. Він розповів, що, повернувшись з війни, замість підтримки і допомоги, стикнувся з несправедливістю і байдужістю. Зокрема, й від медиків.

Чоловік каже, що у нього раптово почалось кровохаркання, тож він звернувся до лікарів. Спочатку пішов до Іваничівської лікарні, але там його направили у Волинську обласну лікарню. За словами Миколи, пульмонолог Оксана Михальчук оглянула його і направила на комп’ютерну томографію грудної клітки з внутрішньовенним контрастуванням. Мовляв, без цього встановити точний діагноз не можливо.

Однак, в кабінеті мультиспіральної комп’ютерної томографії військового записали в загальну чергу очікування й КТ призначили через місяць. Але, оскільки Микола побоювався, що кровохаркання може бути симптомом раку легень, то кожен день в нього був “на вагу золота”. Він вважав, що затягування з лікуванням може вартувати йому життя, тому попросив, швидше зробити обстеження. Чоловік наголосив, що є інвалідом війни, однак, за його словами, медики відреагували на це з байдужістю і запропонували пройти КТ платно, якщо не хоче чекати.

Ексвійськовий обурився ситуацією, що склалася.

“Спочатку я у госпіталь ветеранів війни звернувся, що у Луцьку. Однак, у них немає реанімаційного обладнання. І ті медики боялися, що в мене ускладнення якісь почнуться і вони не зможуть мені допомогти. Тоді прийшлось йти в обласну лікарню. Однак там, щоб зробити безкоштовне обстеження, сказали місяць чекати. Або ж зробити платне КТ легень.

Але не розумію, навіщо платити кошти, коли, законодавством встановлена безкоштовна діагностика і лікування військових. 2 тисячі 400 гривень – це ж не мало. До того ж КТ легень не довго робити. Це ж займає якихось 15 хвилин часу. Невже не можна було знайти їх? Медикам байдуже було, що я військовий. Їм лише гроші подавай. За що я ризикував життям і пожертвував своїм здоров’ям? Щоб зараз таке ставлення терпіти?”, – обурився Микола.

Врешті військовому довелося зробити платне обстеження у Нововолинську, за яке заплатив 2 400 грн. Однак встановити остаточний діагноз тамтешнім медикам не вдалося. Тому його знову направили в обласну клінічну лікарню. А там, як каже Микола, його знову проігнорували і “відфутболили” чомусь у Голобську районну лікарню.

У коментарі БУГу в Волинській обласній лікарні сказали, що, оскільки чоловік уже комісований, то переходить у статус цивільного. Наразі є багато хворих, тому черга на КТ розтягнулася на місяць часу. Окрім комп’ютерної томографії, його мали скерувати на кілька аналізів, але чоловік образився та не зробив їх. Також у лікарні стверджують, що не могли направити чоловіка в Голоби, можливо його скерували в пульмонологію у Боголюби. Після звернення журналістів, хворому запропонували повторно приїхати в лікарню з описом КТ для обстеження, за необхідності проведення нового та з’ясування обставин.

До слова, Микола Тисько був на війні, від її початку в 2014-му і до кінця серпня 2022 року. Служив в розвідці. Побував в найгарячіших місцях бойових дій Донецької та Луганської областей, зокрема, в Дебальцево та Попасному. Воював би чоловік і далі, однак підвело здоров’я. Як каже військовий, далися взнаки старі болячки: грижа спини та хворе серце. Довелося робити дві складні операції, після яких його комісували з армії.

Військовий нарікає, що й тут зіткнувся з несправедливістю і байдужістю лікарів. Спочатку, мовляв, замість ІІ групи, яку повинні були призначити, йому дали ІІІ робочу, потому в обласній лікарні в Луцьку не захотіли оперувати грижу спини.

“Мені зробили важку операцію, яку ще кілька років тому в Україні навіть не робили. 5 судин біля серця замінили. Але, попри це все, мені дали ІІІ робочу групу. Хоча всім, кому робили такі операції, давали ІІ групи. З ІІІ групою, я міг би служити, хоча б у військкоматі працювати, але мене по стану здоров’я зовсім з обліку зняли. А на роботу мене нікуди не беруть з таким важким діагнозом. Бояться, бо я ж сердечник. Ось, наприклад, я працюватиму водієм, але в дорозі стане погано, то це ж трагедія бути може.

Ще одна ситуація, яка мене розізлила, знову сталася в обласній лікарні в Луцьку. Я півтора року мучився з грижею. Але зробили операцію на серце, тому довелося почекати. А через пів року, звернувся в обласну лікарню. І там почали носом крутити. Відразу запитали: “Чи маєш гроші й скільки пенсії отримуєш?”. Навіть медкарти не відкрили. Я був шокований. Тому я за порадою побратимів поїхав в лікарню у Львів. Складна операція була, 5 годин тривала. Але мене виходили. Мене обурює несправедливе й зовсім байдуже ставлення наших лікарів. В Донецькій області і то краще ставлення медиків було до військових”, – розповів Микола.

Військовий каже, що звернувся до журналістів БУГу, аби вберегти від такої несправедливості медиків своїх побратимів. Він сподівається, що після розголосу цієї ситуації в ЗМІ, можливо, лікарі змінять своє ставлення до військових.




коментарів: 18
  1. Чоловік гідно захищав Україну, втратив здоров’я через це, а зараз нікому не потрібний? Де ж Волинські владці? Гроші ми їм платимо дуже хороші (зарплати та премії і доплати), а вони що ж?

  2. Волинь ,на рахунок корумпованих і безграмотних ,так званих лікарів ,рулить .Людина думала що справедливу групу можна отримати безкоштовно ,але не в наших йолопів в білих халатах ,Плати і будеш мати групу .

  3. Мені теж в Луцьку в обласній загнули за операцію чималеньку суму,а в Києві зробили безкоштовно…навіть з уколами та крапельницями…тут не нажеруться ніяк!

    • Написали не правильно,не суглоби,а п’ять судин міняли в серці,тобто шунтування робили.

    • Це не тільки до військових, немає поваги. Це до всіх людей, чи ти пенсіонер, чи школяр, чи звичайний працівник. В їх тільки одні гроші в голові, і ніякого співчуття. Цей світ взагалі сходить з розуму. Дуже мало залишилось людяних людей.

  4. Підтримую Захисника, це треба розголошувати, бо це не поодинокий випадок. Люди стали байдужі, навіть коли їм наголошують на їхнє несправедливе ставлення. Надіємось, що медики зрозуміють ,що це треба негайно виправляти . Ці хлопці повинні йти поза всякою чергою!!! Бо ті, які, на превеликий жаль, загинули в боях, їм звичайно Вічна Шана навіки, а тим ,хто залишився живим, виходить Шану не в кожному місці ввели.Кожен на своєму місці ставаймо людянішими, більш співчутливими до чужих проблем! Бо, якщо совість не проснеться і надалі, і так все залишиться без змін, то за що тоді хлопці воюють … Якщо куля ворожа там не вразила, то тут діб”є байдужість від своїх. Міняймось, люди !!!

    • Людмила ,невже ви вірите що ці лікарі ,що творять таке беззаконня ,мають якесь відчуття провини ,чи вдячності що їх захищав цей воїн?

  5. Залишати цей випадок без розслідування не можна ,правоохоронні органи повинні зайнятись цими луцькими “коновалами “і винні повинні понести покарання ,а воїн отримати моральне і матеріальне вибачення інакше ця наволоч а білих халатах і далі буде заробляти на таких пацієнтах.

  6. Інваліди і ветерани- нікому не потрібні,це для держави підроблений матеріал, по собі знаю!

  7. Нажаль, такі випадки непоодинокі. Сфера медичних послуг надзвичайно на Волині корумпована, особливо цим славляться “специ” Волинської обласної лікарні. Нажаль у цих людей ні совісті ні співчуття до хворих. Страх про відповідальність перед адміністрацією правоохороними органами за недбальство, корупційні діі відсутній. Нажаль сьогодні Волинська медицина живе за принципом ” дери, дери і дай і хоч у рай сім’ю свою всю забирай”. А це все відсутнісь контролю керівництва, напевно воно в долі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер