<

В Іваничах вперше відкрили майстерню Святого Миколая

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:12 | 15.12.2022 / Іваничі / , , , /
Перегляди
400
/ Коментарі відсутні

Вже тиждень в Іваничах працює майстерня Святого Миколая. За цей час місцева дітвора навчилася власноруч виготовляти ялинкові й різдвяні прикраси, святкові листівки та підсвічники. Її в селищі відкрили вперше, однак охочих відвідати майстерки було чимало.

Майстерки відбувалися в приміщенні колишнього Будинку школяра, а проводили їх керівниці гуртків Центру культури і дозвіля Ірина Полякова та Ольга Кравець.

Щоденно з 6-го грудня малеча наполегливо навчалася і власноруч робила оригінальні й креативні новорічно-різдвяні прикраси, якими оздоблять свої домівки.

Як розповіли журналістам БУГу майстрині, у кожен майстер-клас відвідує по 12 діток. Групи формували заздалегідь за попереднім записом. Охочих, за словами Ірини Полякової, було чимало. Багатьом довелося відмовити, адже кількість місць була обмежена.

Майстриня зауважила, що серед дітей, які відвідують майстерки, чимало хлопчиків. Вони розвіююють стереотип, що творчість і рукоділля – це переважно жіноча справа. Адже дівчата більш посидючі й терплячі. Але на майстер-класах хлопчики виготовляли красиві поробки. Вони сумліно й страранно вирізали, клеїли і фарбували свої вироби.

“Заняття безкоштовні. Групи набирали по запису. Батьки телефонували і записували своїх діток на майстерки. Групи сформували досить швидко, адже охочих було чимало. Багатьом навіть довелося відмовити. Адже кількість місць була обмежена – всього 12 дітей на кожному занятті. Бо ж кожній дитині потрібно приділити час, пояснити, допомогти.

А, оскільки більшість діток ще маленькі, то довго займатись копіткою творчістю, ретельно і безперервно щось робити своїми руками їм важко. До того ж дітки здебільшого непосидючі і довго не можуть всидіти на одному місці. Їм тоді стає нудно і вони втомлюються. Але діткам подобається. Деяких дітей батьки записали на кожен майстер-клас і вони залюбки ходять”, – зазначила Ірина Полякова.

Вона підкреслила, що відкриваючи Майстерню Святого Миколая, прагнули заохотити дітей до творчості, розвантажити і зарядити новорічним настроєм.

“Це своєрідна арт-терапія у наш такий складний і тривожний час. Це хороше розвантаження і веселий відпочинок”, – наголосила майстриня.

Так, у перший день роботи Майстерні діти дружно працювали над оздобленням святкової листівки “Святий Миколай”. Кожен з них готував окремі деталі, скріплював їх клеєм, а потім розмальовував.

Другого дня дітлахи виготовляли новорічну підвіску. Вони вирізали фігурку оленя, зірочки та інші візерунки, опісля намотувати на картонну основу нитки і декілька разів перемотували її, а насамкінець розфарбовували шишки та декорували свої підвіски.

Наступного дня відвідувачі Майстерні виготовляли ще одну святкову прикрасу – різдвяний вінок, який чіпляють на двері. У вмілих і старанних рученятах старі журнали, картон з коробок та шишки перетворилися на гарну і яскраву святкову річ. Хоча й довелося багато попрацювати, всі діти залишилися задоволені.

Ще одна майстерка була присвячена виготовленню святкового підсвічника. Результат вийшов просто казковий. Роботою залишилися всі дуже задоволені.

На п’ятому занятті у творчій майстерні діти виготовляли ялинкову прикрасу в патріотичних кольорах. Найбільше часу зайняв процес скріплення смужок, адже потрібно було їх акуратно і правильно з’єднати, щоб іграшка мала гарний вигляд. Але усі терпляче працювали і в результаті їм вдалося зробити гарні іграшки, які стануть окрасою новорічної ялинки.

На шостий день роботи Майстерні Святого Миколая діти працювали над створенням новорічної іграшки – голівки сніговичка у шапочці. Спочатку кожна дитина сплела для свого сніговичка симпатичну шапочку з ниток. Далі – розфарбувала йому оченята, прикріпила носик з бусинки і симпатичний бантик. Трішки зусиль під керівництвом талановитих майстринь і чудернацька іграшка на ялинку – готова.

Наступного разу в Майстерні Святого Миколая діти створювали і розмальовували рельєфні фігурки з солоного тіста.

Майстрині зауважили, щоб фігурка не тріскалася, тісто має бути правильно приготоване, а фігурка належно підсушена.

Кожен охочий зміг спробувати зліпити з такого тіста фігурку “Ангелика” і розмалювати уже готові підсушені вироби. Результат перевершив усі очікування – фігурки вийшли, як справжні витвори мистецтва. Діти проявили себе в ролі як кулінарів, так і художників.

А 14-го грудня у творчій майстерні діти створювали і декорували різдвяну коробку. На підготовлену картонну основу спочатку намотували нитки і їх закріплювали клеєм, далі готували окремо деталі: вирізали фігурки ангелів і зірочки, розфарбовували горішки, шишки й гілочки ялини. Композиція у кожного вийшла гарна і святкова, а це найкращий подарунок для гарного настрою.

Майстерня працюватиме ще два дні. На майстер-класах дітки зможуть зробити яскраві і оригінальні ялинкові та різдвяні прикраси. А ще заразитись святковим настроєм та гарно провести час.

Детальніше дізнатись про те, як відбувались майстерки та помилуватись вишуканими роботами талановитих і старанних діток можна у фоторепортажі БУГу:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця