<

Новий стоматкабінет, нарощення обсягів місцевого підприємства та широкий спектр адмінпослуг: в Павлівській громаді відбувся День депутата облради

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:34 | 16.06.2022 / Іваничі / , , , /
Перегляди
901
/ Коментарі відсутні

Павлівська громада, незважаючи на війну в країні, продовжує розвиватися, надавати якісні послуги мешканцям та формувати спроможний місцевий бюджет. Про це йшлося 15-го червня під час виїзного Дня депутата Волиньради.

У заході, який відбувся на території Павлівської громади, взяли участь більше 20 депутатів, серед яких депутати облради – Андрій Бокоч і Ярослав Матвійчук, а також голова обласної ради Григорій Недопад.

Присутні обговорили пріоритетні напрямки діяльності органів самоврядування у період війни. Хорошим прикладом успішної діяльності в умовах воєнного стану, за словами депутатів, є Павлівська громада, тому й приїхали саме сюди.

Насамперед голова громади Андрій Сапожник розповів про надання послуг жителям та наповнення бюджету, а також зізнався, що через війну чимало проєктів довелося призупинити й зауважив, з якими саме труднощами йому доводиться боротися.

Обранці області ознайомились з роботою місцевого ЦНАПу, який увійшов до п’ятірки кращих в Україні. Андрій Сапожник зазначив, що послугами центру користуються не лише понад 9 тисяч мешканців громади, але й жителі навколишніх населених пунктів.

«Загалом у переліку нашого центру майже три сотні послуг, 70 з яких – соціального спрямування. Однак, через запровадження воєнного стану і закриття окремих державних реєстрів та програм, цей перелік зараз дещо скорочений.

Проте, працівники ЦНАПу намагаються задовольнити якнайширший попит наших мешканців. Зокрема, налагодили видачу різноманітних довідок через портал «Дія», а ще опанували нову програму у сфері будівництва та архітектури, що дуже затребувано нашими мешканцями», – підсумував очільник громади.

Однак, за його словами, через війну не вдалося купити устаткування для видачі паспортів. Ще одна проблема – неможливість сертифікувати фахівця із державної реєстрації, оскільки не працює конкурсна комісія при Мін’юсті.

Опісля депутати облради ознайомилися з роботою Павлівської амбулаторії сімейної медицини.

Як зауважив Андрій Сапожник, на території громади таких – три. Для їх будівництва залучали кошти з різних джерел: державної програми сільської медицини, проєкту Світового банку та місцевого бюджету.

Проблему медичних кадрів вирішили завдяки переселенцям. Так, штат амбулаторії поповнили масажистом і ще одним лікарем. А дізнавшись, що серед нових мешканців громади є ще й стоматолог, голова швиденько відшукав у волонтерів, які привозять гуманітарну допомогу, спецобладнання і відкрив ще й стоматкабінет.

Щоправда, за словами Андрія Сапожника, у роботі місцевої амбулаторії сімейної медицини також є проблеми: збільшені штат і рівень зарплатні медиків, а це важко фінансувати, оскільки воєнний стан передбачає бюджетні видатки на рівні минулого року.

Також депутати Волиньради відвідали одне із бюджетоутворюючих підприємств громади. Його керівник Юрій Пікута розповів про історію й специфіку роботи підприємства й провів екскурсію основними цехами.

Також Пікута зазначив, що виробництво щорічно забезпечує понад 10 мільйонів гривень податків до бюджетів різних рівнів. Однак, перші місяці повномасштабної війни спричинили майже такі ж збитки. Та все ж підприємство знайшло можливості не лише відновити виробничий процес, але й поступово нарощувати обсяги.

За словами Пікути, уже розроблено нові види продукції, готуються до запуску додаткові виробничі площі.

«Це підприємство не лише сплачує чималі податки та є одним з основних місць працевлаштування наших жителів, а й бере активну участь у житті громади, зокрема допомагає реалізовувати багато важливих соціальних та благодійних проєктів», – додав голова громади.

Андрій Сапожник звернувся до депутатів з проханням посприяти, аби хоча б половину акцизного податку підприємство відраховувало до місцевого бюджету, адже йдеться про чималі кошти. Щорічно це понад 3 мільйони гривень.

«Якби хоча б половина з цих грошей, а це 1,5 мільйони гривень, лишалася у нас, то це буде дуже суттєве доповнення бюджету. І ми могли б щось корисне робити для нашої громади і її жителів. Але акцизний податок – це прерогатива держави і законодавців. Тож, посприяйте нам, якщо буде така можливість», – наголосив Сапожник.

Насамкінець, підсумовуючи побачене і почуте, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад зазначив, що, незважаючи на важкий стан в країні, воєнний стан та локальні труднощі, Павлівській громаді вдається забезпечувати якнайповніший спектр різноманітних послуг – медичних, освітніх, соціальних, адміністративних, а також збалансовувати та знаходити додаткові джерела наповнення місцевого бюджету. А наразі, за його словами, це дуже важливо і навіть необхідно.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця