<

«Кошти пішли на вітер»: активісти вважають, що повторне встановлення лічильників в котельнях Іванич – нераціональне

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:25 | 14.12.2022 / Іваничі / , , , /
Перегляди
2403
/ коментарі 3

Голову Іваничівської громади Лідію Томашевську звинувачують у нераціональному використанні коштів місцевого бюджету. А все тому, що нещодавно було виділено кошти на придбання лічильників для котелень ТОВ «Аванті-Девелопмент», яка опалює бюджетні установи селища альтернативними джерелами енергії. Однак, лічильники там уже стоять. Тож активісти не розуміють навіщо встановлювати ще одні.

На черговому засіданні постійної земельної комісії, яка передувала сесії, депутат Руслан Мартинюк порушив питання нераціонального, на його думку, розподілу коштів місцевого бюджету. Він запитав голову громади Лідію Томашевську навіщо було виділяти кошти і купувати лічильники, якщо в котельнях ТОВ «Аванті-Девелопмент» вони вже стоять.

За словами Мартинюка, йдеться про чималу суму коштів, яку просто “викинули на вітер”. А це, до речі, – майже мільйон гривень. Мартинюк вважає, що краще ці кошти було віддати бійцям, які захищають нашу країну від окупантів.

«У мене є інформація, що на всі теплові лічильники пішло 900 тисяч гривень. Сьогодні ось так взяти майже мільйон і просто викинути? Невже ми такі багаті? Невже під час війни в нашому бюджеті є зайві кошти, які можна викидати на вітер? Краще ці кошти було віддати хлопцям, які на передовій захищають нас з вами. Ви встановлюєте лічильники, які нікому не потрібні. Вони стоять у всіх котельнях «Аванті». То для чого їх встановлювати знову? Для чого дублювати через 20-50 метрів? Чому ви це робите?

Стільки коштів просто закопали. У 2014 році селищна рада вже пробувала встановлювати свої лічильники на котельнях. Зокрема, один з них поставили в котельні «Аванті», яка опалює лікарню. Хоча один там вже стояв. Але ми за 60 метрів встановили ще один. Витратили з бюджету 100 тисяч гривень. Розробили проєкт. Але результату нуль», – наголосив депутат, звертаючись до керівництва громади.

За його словами, якщо селищній раді потрібно було встановити ще одні лічильники в котельнях, то варто було зробити це за рахунок постачальника – ТОВ «Аванті-Девелопмент». Або передбачити відшкодування у новому договорі з ним.

«Чому не врахували цього під час підписання договору з «Аванті»? Хай би відшкодували ці кошти. Або треба було врахувати це під час встановлення тарифу на опалення. Для чого ви підписуєте договір на старих умовах? Якщо ви вже й встановили ці лічильники, то підпишіть договір на нових умовах. А так, це є”розтранжирування” бюджетних коштів», – зазначив Мартинюк.

Начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Алла Наумук пояснила, що встановити лічильники вирішила комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій селищної ради аби запровадити облік теплової енергії.

До слова, цю комісію очолює Лідія Томашевська.

Відтак, за кошти місцевого бюджету закупили лічильники, які встановлять при вході в приміщення селищної ради, ліцею №1, інклюзивно-ресурсного центру, дитячої музичної школи, бібліотеки, центру культури, дозвілля та спорту, закладу позашкільної освіти, а також лікарні та нежитлової будівлі на вулиці Грушевського, 8.

Алла Наумук зауважила, що наразі встановили лише один лічильник – в ліцеї №1.

«Лічильники поки ще не встановлені. Почепили лише одного з них. В ліцеї №1. Їх спочатку ще треба поставити на облік. А потім вже будемо бачити на яких умовах підписувати новий договір з «Аванті», – підкреслила головна освітянка громади.

Очільниця громади Лідія Томашевська, у свою чергу, запевнила, що лічильники при вході в котельні, або будівлі, які вони опалюють, мають стояти, бо так велить законодавча база теплопостачання. Це, нібито роблять заради належного обліку використаного тепла. Аби не переплачувати за опалення багатьох приміщень.

Вона визнала, що в котельнях «Аванті» дійсно є лічильники, однак вони є у середині, хоча, мовляв, мають стояти при вході, щоб до них завжди був доступ.

«На сьогодні є нормативна законодавча база теплопостачання, яка передбачає ведення обліку тепломережі. По закону, лічильники мали стояти на входах в котельні ще з 2014 року. Їх мали встановити коштом інвестнамірів. Але жоден лічильник там не був встановлений. Вони то є, але стоять не при вході в котельню, а в середині приміщення», – наголосила голова громади.

Томашевська вважає, що встановлення лічильників виправдане, адже завдяки їм можна буде платити лише за фактично спожите тепло. Відповідно, буде економія коштів бюджету за теплопостачання.

Директор ТОВ «Аванті-Девелопмент» Костянтин Богатов солідарний з думкою депутата Руслана Мартинюка. Він теж вважає, що кошти місцевого бюджету, витрачені на покупку лічильників, «пішли на вітер». Адже користі з них, за словами Богатова, не буде ніякої, бо ж усі розрахунки однаково вестимуться з їх приладів.

«В усіх котельнях стоять наші лічильники. Але вона хоче поставити свої лічильники при входах в котельні. Однак це марна витрата грошей. Адже розрахунковими будуть тільки наші лічильники. Бо ж кожен з них спирається на межи балансові належності.

І розрахунки будуть йти виключно по нашим лічильникам. Це технологічно так робиться, завжди й у всіх. І у договорах так вказано, і в законах так прописано. А вона просто викинула на вітер чималі гроші», – наголосив Костянтин Богатов у коментарі БУГу.

Він нагадав ситуацію з переведенням приміщення податкової інспекції на опалення газом:

«150 тисяч гривень виділили на обладнання газової котельні для податкової інспекції, яка не має до громади жодного відношення. Адже це державна установа. Але вона за кошти місцевого бюджету поставила там газову котельню, яку навіть не добудували. А податкова зараз працює на електрообігрівачах. Ці кошти місцевого бюджету теж були витрачені даремно».

Як бачимо, в той час, коли в країні триває війна і люди віддають останнє, аби допомогти бійцям, голова Іваничівської селищної ради викидає чималі кошти з місцевого бюджету на вітер. Хоча потреб і в селищі, і в громаді загалом чимало. Але, ймовірно, розвиток Іванич в плани Томашевської не входить.

Читайте також:




коментарів: 3
  1. томашевській вже пора за насип.
    “її світ” вже ніколи не прийде і не повернеться, дарма чекає

  2. Цей вітер задув в карман бабі ліді 10 відсотків, а це немаленька сума… думайте

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця