<
Володимир Шаповал

Про вклад нардепів у розвиток Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:07 | 6.06.2019 / Погляд / /
3
/ коментарів 11

Невеличкий екскурс нардепською історією Нововолинська.  Свідерський, Лук’яненко, Діброва, Слабенко, Мельник, Гузь 

Комусь із вас ці прізвища скажуть дуже мало, комусь – багато. Однак не скасувати того, що вони були народними депутатами України, що в Верховній Раді відстоювали інтереси Нововолинська. Кожен – по-своєму. Кожен був непересічним і лишив свій слід в історії міста, хтось більший, хтось менший. 

Першим був Свідерський. Федір Феофілактович за фахом – інженер-технолог, працював на легендарному заводі – ВАТ “Оснастка”, був очільником осередку Руху, в другому турі виборів переміг секретаря Володимир-Волинського райкому компартії Сергія Лесика.

24 серпня 1991 року він разом з іншими парламентарями-рухівцями вносить у залу засідань жовто-блакитний прапор, який стане державним.

Цим він увійшов в історію – і України, і міста. Патріот, українець. Першим з однодумцями – Михайлом Слабиком, Іваном Ковалем, Ярославом Фединою та іншими, і тими, кого вже нема, і тими, хто ще серед нас – починали будувати в Нововолинську Україну – через мітинги, де відкрито виступали ще в 1989 році за її незалежність.

Наше місто не лише шахтарське, воно і … репресоване, бо станом на кінець 80-х- початок 90-х тут проживало понад 7 тис.осіб, що пережили радянські репресії, побачили красоти Сибіру, ударною працею в нелюдських умовах повільно вбивали себе заради кровожерливого режиму, котрий було повалено. 

Свідерський кожну промову з трибуни розпочинав зверненням до Бога, чим теж, беззаперечно, увійшов в історію. Помер 2011 року, похований на Низкиницькому цвинтарі. 

Левко Лук’яненко – визначна особа. Це дух боротьби за Україну, це символ, про нього згадуватимуть і тоді, коли нас всіх забудуть.

Неодноразово аналізував з друзями, що було б якби його обрали за перших виборів Президентом нашої країни, і наскільки вона була б іншою. Наше місто було за нього. Однак не зміг зберегти шахти від закриття…

І сьогодні знаю, як агресивно на нього реагують окремі гірники, особливо пенсіонери. Разом з тим – жоден з них не був на його місці – ні в час радянських тюрем, ні в сесійній залі.

Йому закидали недбале ставлення до округу – тоді 68-го, що включав у себе Локачинський та Іваничівський райони і місто Нововолинськ. Але депутат прагнув змін в масштабі країни – подолати рештки комуністичної гідри, знищити корупцію, зберегти людину як найвище благо.

Він – дисидент, справжній мученик за Батьківщину, що 72 дні провів у камері смертників, політичний та громадський діяч, письменник, борець за незалежність України у ХХ віці. Герой України. Автор «Акта проголошення незалежності України». Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року. Я пишаюсь тим, що саме він був делегатом від Нововолинська, а не якийсь зашкарублий номенклатурщик з комуністично-комсомольським минулим. Мабуть, варто би підняти питання, аби в Нововолинську була вулиця Левка Лук’яненка!

Пана Діброву і сьогодні знаємо як господарника, друга Петра Порошенка, видатного діяча, що на даний час є депутатом Волинської обласної ради. Він допоміг Нововолинську відродитись – завдяки території пріоритетному розвитку, що врятувала місто після закриття шахт. Потужні промислові гіганти – це і податки, і робочі місця, і перспектива. Скажу чесно – стійко асоціюється з керівником потужного агрокомплексу ким він є, і був, і, впевнений, ще не одне десятиліття буде. 

Сергій Слабенко увірвався в політичне середовище Нововолинська стрімко і на помаранчевих крилах. Та й голосували за нього окрилено – після Помаранчевої революції.

Як не повірити людині, що в команді самого Віктора Ющенка, на котрого дивились як на месію, і на котрого так само ж дивився і я, куди приховувати? Як обрали – так і отримали…

Де він, хто він, що він – так толком і не пізнали нововолинці. А потім і територія пріоритетного розвитку згорнулась.

Пан Мельник – стоматолог, інтелігент, українець, свободівець. Мав у Нововолинську приймальню, проте про це мало хто знав. Про роботу відомо мінімально. Відстоював інтереси медиків. За субвенційні кошти в тому числі. Підтримував шахтарів – але більше в період виборчих перегонів 2014 року.

Ігор Гузь на фоні з ними виділяється тим, що був серед людей. З шахтарями, профтехосвітою, у дворах, в школах, садочках. Він плавав, бігав, організовував фестивалі. Налагоджена робота приймалень, помічники систематично проводять прийоми – ми в містах, а хлопці катались  селами. Як представник його команди віддаю багато себе діяльності помічника і задіяний інколи навіть аж надто, про що, до речі, не шкодую. Мені не соромно за мого друга-парламентаря, за колег. 

Як кажуть, все пізнається в порівнянні… 

Бравим “фейсбучникам”, які так люблять кричать з диванчиків у соцмережах про його бездіяльність  – принесу їм підбірку звітів і довго-довго-довго розповідатиму про те, що ж зробив за каденцію Ігор.

А ще – точно наберу кількох людей – з гірників, голів ОТГ чи представників депутатського корпусу, завклубами, фельдшерів, вчителів, підприємців, шкільних прибиральниць, пенсіонерів МВС, лікарів, спортсменів, громадських активістів, аби й вони сказали своє слово. 

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 11
  1. Депутати провалили :
    Земельну реформу та приватизацію землі -це зростання ВВП на 2,5% щороку
    Податок на виведений капітал -це з другого року введення зростання ВВП ще на2-3%
    Законодавча база в економіці залишилися практично на рівні 2014р, в економіці страшенна кількість дурних заборон і ускладнень,які заважають нормально інвестувати і заробляти в Україні.
    Антимонопольне законодавство не працює проти олігархів, більшість депутатів просто не хочуть з різних причин впроваджувати ліберальну економічну модель( в цьому місці хотілося б почути пояснення походження нового land rover)
    Економічні,судові,антикорупційні реформи провалилися.Депутати виявилися нездатними забезпечити правову базу для швидкого зростання .
    )

  2. похвалив кожного, як зміг.. більш за все звичайно Гузя.. але навідь якшо всі депутати всіх рівнів будуть як Гузь, дороги все рівно будуть не як при клятих комуняках, зарплату не будуть сплачувати вчасно, в кращих традиціях совка, школи продовжать закривати, а підприємства травити народ… от чому так ? а тому шо капіталізьм, і на народ начхати, головне шоб за вила не хватався..

  3. депутати кращі один за одного , тільки чомусь рівень життя покращується, а іхні статки збільшуються як правило в народних депутатів депутатів , а в людей (тобто в в їхніх виборців) рівень життя падає- чому ж так ?

    • Чому так? – Нора пише-Гузь молодець… Шаповал хвалить, а Гузь писав:прийде-порядок наведу… Посидів 5років,нічого не змінив-іди нах…, а не на другий термін… І так має бути з кожним депутатом, мером…

  4. “Ігор прийде – порядок наведе!” Де? Коли це сталося? У якому сузр’ї чи галактиці? Нововолинськ, за його депутатства, став схожий на чорну діру корупції та беззаконня! Годі хвалити ні за що, і знову пропонувати голосувати за нього. Жодного депутата-популіста із колишніх, і на гарматний постріл не підпускати до найвищого законодавчого органу Держави! Не забудьте зняти міЙ коментар панове БУГівці. :))) Я – Бідзюра.

    • ще трохи і до Анатоля дійде, шо справа не в депутатах, хай вони хоч золоті будуть, хе-хе…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...