<
Дарина Мироненко

Як неякісна консультація з психологом може ще більше травмувати військових

17:10 | 12.03.2024 / Погляд / , , /
212
/ Коментарі відсутні

Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав змогу відчути на собі, як можуть консультувати військові психологи.

Захисник наших життів зіткнувся з декількома контузіями та, ймовірно, ПТСР.

Проте військовий психолог, до якого звернувся молодик, не діагностував наявну воєнну травму, а наніс додаткову.

Психолог, який знаходився біля території виконання бойових дій, запропонував молодику зі свіжою контузією прогулятися містом. Це мав бути як прийом в кабінеті, але на свіжому повітрі. Наче все гаразд та нічого поганого. Але говорити про свої переживання почав не військовий, а лікар.

А якщо конкретніше, жалітися, як погано в місті, що виїхала вся молодь, про постійні тривоги та обстріли, які заважають спокійно жити. Ех, яка ж трагічна доля прифронтових міст.

Проте найцікавіше було, коли псевдопсихолог привів свого пацієнта до зруйнованого будинку культури. Та розказує, як багато грошей в нього вклали, а росіяни влучили в нього ракетою типу іскандер. Військовий був шокований. Він тільки приїхав з бойових і хоче побути в спокої та забутись від звуків вибухів, а тут йому жаліються на війну.

Психолог продовжив свою історію, й признався, що взагалі й не хотів працювати за спеціальністю. А вибір цей зробив, щоб його не забрали в армію…І тут час зупинився. Молодий хлопець з пораненням, вдвічі молодший за психолога, слухає, як дорослий чоловік ухиляється від служби і навіть не хоче добросовісно працювати за фахом. Згадаємо, що він військовий психолог. Солдат з ймовірним посттравматичним стресовим розладом має заспокоювати свого терапевта. Як вам така ситуація?

Психологічна допомога, яку надають захисникам, має бути якісна та професійна. Спеціалізована на травму воєнну та ПТСР – від фахівців, які проходили відповідне навчання. Випадки психологічної травматизації військових не повинні бути допустимі у нашій сучасності.

Якісна кваліфікована психологічна допомога для військовослужбовців важлива! Ментальний стан не менш значний ніж фізичний.

Війна несе з собою безліч психологічних викликів, які можуть мати глибокі та довготривалі наслідки для окремих людей, сімей і цілих громад.

Надання пріоритету психічному здоров’ю під час війни посилає потужне повідомлення про цінність людського життя та гідності. Це демонструє, що навіть у розпал конфлікту ми усвідомлюємо важливість підтримки благополуччя один одного та загоєння ран, які не видно на поверхні.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Тарас Завгородній
28.02.2024
В інформпросторі час від часу зустрічаю обговорення теми проведення/непроведення виборів президента цієї весни. І ...