<
Ярослав Матвійчук

Ціни на енергоносії потрібно стабілізувати на рівні держави

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:54 | 21.09.2021 / Погляд /
244
/ коментарі 3

Менше місяця залишилося до початку опалювального сезону, і сьогодні різко постало питання про підвищення ціни на газ, яка стрімко зростає по всіх регіонах. Незважаючи на те, що стабілізувалася ціна на блакитне паливо для населення, його вартість для інших споживачів, зокрема для бюджетних установ, критично піднялася вгору.

Для прикладу, торік у жовтні 1000 куб.м. газу, включаючи транспортування і розподіл, вартували 7 тисяч 774 грн, а у вересні цього року вже є укладені контракти постачання природного газу теплопостачальними підприємствами області з підприємством, що входить до складу Групи НАК «Нафтогаз України», де вартість становить – 26 тисяч 818 грн ( з урахуванням вартості газу, його розподілу та транспортування).

За умовами угоди, вартість газу при виробництві тепла для бюджетних установ визначається постачальником щомісячно та залежить від цін на газ на європейських газових біржах. Йдеться про те, що вони й далі зростатимуть.

Такий підхід у порівнянні з торішнім опалювальним сезоном вже вдвічі спричинив зростання вартості послуг по опаленню об’єктів соціальної структури у Володимирі (лікарні, закладів освіти та інших).

Підняття цін не під силу місцевим громадам, окрім того, це впливатиме на стабільну роботу теплопостачальних підприємств. Саме так бачить держава впровадження «ринкового механізму» встановлення ціни на газ, який є основною статтею витрат у тарифах на тепло.

Враховуючи ці фактори, учора на сесії Волинської обласної ради мною був ініційований проєкт рішення щодо небгрунтованого зростання вартості тарифів на газ. Завдяки голові обласної ради Григорію Непопаду, який дослухався до місцевих органів самоврядування, проєкт був внесений на розгляд і підтриманий депутатами.

Звернення, у якому просимо вжити невідкладних заходів для стабілізації ціни на енергоносії, направлено до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів. Сподіваюся, до нас дослухаються та приймуть правильне рішення.

Як на мене, є три шляхи для стабілізації вартості теплопостачання для соціальних об’єктів. Перший: відновити державне регулювання ціни на газ для виробників тепла для бюджетних установ. Другий: оскільки маємо запаси природного газу власного видобутку, котрий є значно дешевшим ніж той, що закуповуємо, спрямовувати його для забезпечення теплопостачальних підприємств. І, насамкінець, встановлення мораторію на опалювальний період на зростання вартості електроенергії для виробників тепла.

Хочу також зазначити, що на бюджетній комісії Волинської обласної ради, до складу якої входжу, розглядалося питання виділення додаткових коштів з резервного фонду на заклади обласного підпорядкування нашого міста для того, аби забезпечити їх теплом на час опалювального періоду. Адже розуміємо, що зростання удвічі вартості на теплопостачання, ляже тягарем на місцевий бюджет.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наталія Тарковська
30.04.2024
Під час розмов з цивільними я чую, як люди в селі ховаються від оборони своєї держави, як хваляться тим, що «краще живий ...
Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...