<

В Україні вшанували пам’ять Романа Шухевича

Цей запис опубліковано більш як рік тому
23:45 | 5.03.2019 / Новини /
Перегляди
0
/ коментарі 4

5-го березня в Україні вшанували пам’ять генерал-хорунжого, головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Він загинув у сселі Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ, на нього полювали близько тисячі солдатів МДБ, – пише УНН.

Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити. Але 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися: відстрілюючись, він убив майора МДБ. Тяжко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню.Ч

За провал операції з захоплення Шухевича чимало офіцерів і вищих чинів МДБ отримали стягнення і навіть позбулися посад. Нагороду отримав лише автоматник, якому приписали смерть командувача УПА. Сержант отримав тисячу карбованців.

Уся родина Романа Шухевича була репресована: у 1945 році НКВС заарештував дружину, матір, батька, сестру, сина Юрія і доньку Марію. Всіх згодом заслали за Урал, а сина і доньку передали до спеціального будинку на Донбасі “на перековку”. Юрій Шухевич просидів у радянських таборах 41 рік і вийшов на волю лише у 1989 році.

Нагадаємо, Служба безпеки України з нагоди 110-ї річниці від дня народження Романа Шухевича оприлюднила сім документів, присвячених його життю та діяльності. Більшість з них невідомі не лише широкому загалу, а й дослідникам визвольного руху.




коментарів: 4
  1. просто Україна жила б в такому багні як зараз з моменту перемоги шухевича… і це ще не дно, дно буде після чергового обрання пеці. Успіхів тобі, вадік !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

21 Травня, Вівторок
20 Травня, Понеділок