<

У Середземному морі затримали українську яхту з 57-ма нелегалами з Афганістану

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:27 | 12.10.2018 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

У Середземному морі, в Каламацькому морському регіоні Паліовуна грецькі правоохоронці в рамках спільної операції з ДПСУ затримали українську яхту, на борту якої перевозили 57 мігрантів.

До складу угрупування входили громадяни Іраку, Сирії, Туреччини, Італії та Греції. Злочинці залучали до незаконної діяльності за кордоном українців, – повідомляє Державна прикордонна служба України.

Наші співвітчизники виступали в ролі виконавців переправлення нелегальних мігрантів з Туреччини до Греції та Італії морським шляхом маломірними яхтами. Наразі відомо про щонайменше 12 громадян України, мешканців Полтавської, Одеської та Донецької областей.

Враховуючи істотну шкоду національним інтересам України, а також зацікавленість ЄС у ліквідації транскордонної злочинної спільноти наприкінці 2017 року Держприкордонслужба почала свою співпрацю з Європейським поліцейським управлінням (Європол) аби ефективно протидіяти злочинній діяльності.

У результаті вжитих спільних заходів у Середземному морі в Каламакському морському регіоні Паліовуна, правоохоронні органи Греції затримали українську яхту. Нею перевозили 57 мігрантів. Члени екіпажу судна – 3 наших співвітчизники. Наступного дня, в аеропорту Афін правоохоронці затримали одного з учасників злочинної організації, який протягом 2017-2018 років, у тому числі в останньому випадку, передавав завербованих громадян України за кордон, де їх у подальшому втягували у вказану протиправну діяльність.

Слід зазначити, що у даній злочинній схемі громадяни України, які здійснювали безпосереднє переправлення незаконних мігрантів до країн ЄС, з точки зору українського законодавства виступають у ролі потерпілих від злочинної діяльності. Їх вербували та відправляли за кордон для втягнення у подальші злочини. У більшості випадків для спонукання українців до вчинення протиправної діяльності застосовувалися шахрайські методи переконання, їм не доводилася справжня мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах та у 100% випадків не повідомлялися негативні наслідки в разі їх затримання правоохоронними органами.

На даний час Держприкордонслужба спільно з Національною поліцією  та Європолом продовжує вживати заходи з протидії вказаній злочинній діяльності, тривають слідчі дії, кінцевою метою яких стане притягнення до кримінальною відповідальності осіб, у тому числі іноземних громадян, причетних до втягнення українських громадян до злочинної діяльності за кордоном.

Додамо, що це вже не перший випадок тісної та плідної співпраці Держприкордонслужби з європейськими правоохоронними органами для ефективної протидії транскордонній злочинності. Зокрема, влітку спільно із правоохоронцями Греції та Італії викрито групу українців, які займалися переправленням незаконних мігрантів, а в районі італійського порту Кротоне затримано яхту з 71 незаконним мігрантом, яких переправляли з Туреччини.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя