<

Сьома хвиля мобілізації все ж може пройти за новими правилами

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:12 | 26.11.2015 / Новини /
Перегляди
3
/ коментарі 3

Нещодавно у Генеральному штабі Збройних сил України оголосили про чергову хвилю часткової мобілізації орієнтовно в лютому-березні 2016 року. Втім рішення – за Президентом, який повинен підписати відповідний Указ.

Попри брак будь-якої конкретики, в інтернеті почали з’являтись міфи про призов до армії. Зокрема, низка ЗМІ повідомила про те, що народні депутати хочуть ухвалити закон, який з нового року заборонятиме виїзд за кордон чоловікам віком від 18 до 45 років. Цю інформацію відразу ж спростували і в Міністерстві оборони, і в Адміністрації Президента, зауваживши, що право на виїзд за кордон закріплене Конституцією і ніхто його не буде порушувати. Така заборона можлива лише у разі запровадження в країні воєнного стану, про що наразі не йдеться, -повідомляє Слово Волині.

Новий реєстр може «розсекретити» всі дані військовозобов’язаних

Водночас сьома хвиля мобілізації все ж може пройти за новими правилами. Так, наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2504а «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних», який передбачає створення Єдиного державного електронного реєстру даних усіх військовозобов’язаних країни.
У проекті закону йдеться про те, що внесення даних щодо військо-возобов’язаних до Реєстру буде обов’язковим, незалежно від місця їх проживання чи перебування. У Реєстрі міститимуться такі дані про осіб віком від 18 до 60 років: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце народження, стать, місце проживання та місце перебування, відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження); реквізити паспорта громадянина України, відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою, відомості щодо визнання особи недієздатною, відомості про зайнятість, реєстраційний номер облікової картки платника податків, відцифрований образ обличчя особи, відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відомості про освіту та спеціальність. Окрім того, потрібно буде вказати такі службові дані: відомості щодо військового обов’язку, визнання учасником бойових дій, нагородження державними нагородами, наявності вченого ступеня, вченого звання, допуску до державної таємниці, стану здоров’я, військового звання, військово-облікової спеціальності військовозобов’язаного, посад, типів озброєння та військової техніки, на яких проходив військову службу, наявності посвідчення водія, дозволу на придбання та зберігання і носіння вогнепальної та травматичної зброї.

Варто зазначити, що відповідальні органи влади також зобов’язані будуть повідомляти органи Реєстру про виїзд за межі держави та повернення в Україну осіб віком від 17 до 60 років, їх навчання у вищих навчальних закладах на денній формі.
Цей законопроект можуть ухвалити ще до нового року.

Не сховаєшся ні вдома, ні на роботі

Також у Раді наразі готуються внести зміни до статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», згідно з якими працедавці змушені будуть повідомляти військкомати про прийняття на роботу чоловіків віком від 18 до 60 років.

Зауважимо також, що згідно з законодавством подавати відомості про військовозобов’язаних військовим комісаріатам або ж органам місцевого самоврядування, вести облік призовників та військовозобов’язаних, а також повідомляти їх про виклик до комісаріатів мають право не тільки представники Міноборони, а й підприємства та організації, що здійснюють експлуатацію будинків, а простіше – працівники житлово-комунальної сфери. Зокрема, ще на початку року в Луцьку виконавчий комітет вирішив, що розносити повістки працівники військкоматів повинні разом із правоохоронцями, педагогами та комунальниками, мовляв, так більше шансів, що потенційний призовник усе ж відчинить двері.
Військові комісари радіють можливим нововведенням

Обласний військовий комісар полковник Роман Кулик каже, що створення Єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних суттєво полегшить роботу працівникам військкоматів, адже в цій базі даних будуть усі необхідні відомості про особу. Це, мовляв, унеможливить будь-які суперечки щодо того, де хто зареєстрований, а де насправді живе, перебуває за кордоном чи деінде.

Хоча про нову хвилю мобілізації поки відомо лише з коротких заяв центрального керівництва Міноборони, на Волині вже тривають підготовчі заходи. Так, зі слів головного комісара області, місцева Рада оборони зобов’язала працівників комунальних підприємств уточнити дані військовозобов’язаних, а декому з них – навіть вручити повістки для проходження медоглядів.




коментарів: 3
  1. Гондураси педальні , добре що самі по кабінетах жируют. А хлопу простому крутись як хочеш_ як не криза якась то ато, а чинушам все в чоколяді.дійсно- закои у нас як дишло … Або як в анекдоті-Ганько не бійсі я тобі частково засуну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок